29/11/12

Χαιρετισμός της Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων κας Σωτηρούλας Χαραλάμπους στη συνάντηση της Επιτροπής Ανώτερων Επιθεωρητών Εργασίας (SLIC), στο Συνεδριακό Κέντρο «Φιλοξενία» 29/11/2012

Σας καλωσορίζω στην Κύπρο και ευχαριστώ για τη δυνατότητα που μου δίδεται να απευθυνθώ στα άτομα που διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο στον έλεγχο της εφαρμογής του κοινοτικού δικαίου στον τομέα της ασφάλειας και υγείας.


Ο ρόλος σας είναι πλήρως συνυφασμένος με το κεντρικό μήνυμα της Κυπριακής Προεδρίας «Προς μια Καλύτερη Ευρώπη». Μια Ευρώπη που θα σημαίνει περισσότερα για τους πολίτες της και περισσότερα για τον κόσμο. Μια πιο αποτελεσματική Ευρώπη, που συμβάλλει στην ανάπτυξη και στη δημιουργία θέσεων εργασίας. Μια Ευρωπαϊκή Ένωση που θα εργάζεται στη βάση της θεμελιώδους αρχής της αλληλεγγύης, δεσμευόμενη για ένα καλύτερο μέλλον, προωθώντας την κοινωνική συνοχή και παρέχοντας ελπίδα στους πολίτες της. Σε μια τέτοια Ευρώπη, όλες οι πτυχές που συνθέτουν την ποιότητα ζωής των πολιτών, της ασφάλειας και της υγείας, συμπεριλαμβανομένων, χρειάζεται να βρίσκονται πάντα στην πρώτη γραμμή.


Σε μια εποχή όπου η εργασία αλλάζει συνεχώς μορφή και η εισαγωγή νέας τεχνολογίας και νέων υλικών γίνεται με τόσο γρήγορο ρυθμό που καθίσταται δύσκολη η προσαρμογή, η καθοδήγηση, ο συντονισμός, η παρακολούθηση και η ομοιόμορφη εφαρμογή της νομοθεσίας από μια Επιτροπή εμπειρογνωμόνων, καθίσταται επιτακτική ανάγκη.


Παράλληλα, η προώθηση αποτελεσματικής και ομοιόμορφης εφαρμογής του κοινοτικού δικαίου για την υγεία και την ασφάλεια στον χώρο εργασίας, μέσω της στενότερης συνεργασίας μεταξύ των εθνικών συστημάτων επιθεώρησης εργασίας, συμβάλλει σημαντικά στον ευρύτερο στόχο της κοινωνικής συνοχής της Ένωσης, προωθώντας τη σύγκλιση των συνθηκών διαβίωσης και εργασίας των πολιτών.


Η οικονομική κρίση έχει επιφέρει πολλές αρνητικές εξελίξεις στον τομέα της απασχόλησης και έχει πλήξει τόσο τις επιχειρήσεις και ειδικότερα τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, όσο και τους εργαζόμενους. Φυσιολογικά οι εργοδότες, λόγω των δυσκολιών που αντιμετωπίζουν, καταβάλλουν σήμερα εντονότερες προσπάθειες για διατήρηση των επιπέδων βιωσιμότητας των επιχειρήσεων τους. Οι δυσκολίες αυτές έχουν αντίκτυπο επάνω στους εργαζόμενους, αφού πολλές φορές οι προσπάθειες για διατήρηση των επιπέδων βιωσιμότητας των επιχειρήσεων γίνονται με τη μείωση των πόρων που διατίθενται για την προστασία της υγείας και της ασφάλειας. Επιπρόσθετα, το αίσθημα ανασφάλειας και ο έντονος προβληματισμός των εργαζομένων είναι στοιχεία κυρίαρχα λόγω των αυξημένων ποσοστών ανεργίας, με φυσικό επακόλουθο οι προτεραιότητες των εργαζομένων να εστιάζονται στη διασφάλιση της εργοδότησης και στη διατήρηση των μισθών, αντί σε θέματα που εμπίπτουν στο κεφάλαιο της ασφάλειας και υγείας.


Εκείνοι που δέχονται πρώτα και άμεσα τις έγνοιες και τα προβλήματα τόσο των εργοδοτών όσο και των εργαζομένων, είναι οι Επιθεωρητές Εργασίας. Και αυτοί είναι που πρώτοι πρέπει να βοηθήσουν τους εργοδότες να κατανοήσουν τη σημασία της λήψης μέτρων για την ασφάλεια και υγεία, αλλά και τους εργαζόμενους να μην αποδέχονται εκπτώσεις στα θέματα ασφάλειας και υγείας.


Η ομοιόμορφη εφαρμογή της νομοθεσίας και η εφαρμογή καλών πρακτικών από όλα τα κράτη μέλη αποτελούν τη βάση για την εξασφάλιση ασφαλών συνθηκών εργασίας για όλους τους πολίτες της Ένωσης και για αποφυγή του αθέμιτου ανταγωνισμού από επιχειρήσεις που παραβιάζουν τα εργασιακά θέσμια.


Η επίτευξη υψηλών στόχων στο κεφάλαιο της ασφάλειας και υγείας σε περιόδους οικονομικής κρίσης αποτελεί πρόκληση για τις εθνικές υπηρεσίες επιθεώρησης που καλούνται να αντεπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους, αξιοποιώντας λιγότερους οικονομικούς πόρους.


Η προστασία των εργαζομένων υπαγορεύεται από ανθρωπιστικούς και οικονομικούς λόγους.


Η δημιουργία περισσότερων και ποιοτικών θέσεων εργασίας είναι ένας από τους βασικούς στόχους της Στρατηγικής «Ευρώπη 2020». Ένα υγιές και ασφαλές εργασιακό περιβάλλον αποτελεί καθοριστικό στοιχείο ποιότητας για την εργασία.


Το θέμα της σημερινής ημέρας έχει τόσο κοινωνικές όσο και οικονομικές διαστάσεις. Οι μυοσκελετικές παθήσεις που αποτελούν την αρνητική εξέλιξη ελλείψεων στην οργάνωση εργασίας και στον εργονομικό σχεδιασμό, προσβάλλουν εκατομμύρια Ευρωπαίους εργαζόμενους σε όλους τους κλάδους απασχόλησης, ενώ κοστίζουν δισεκατομμύρια ευρώ στα ασφαλιστικά ταμεία, στα ταμεία ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, στους εργοδότες αλλά και στους εργοδοτούμενους.


Η πρόληψη δεν είναι πάντοτε δαπανηρή, αντίθετα συμβάλλει στη βιωσιμότητα και στην ανάπτυξη της επιχείρησης. Και η λειτουργία ενός αξιόπιστου και αποτελεσματικού συστήματος ταχείας ανταλλαγής πληροφοριών μεταξύ των επιθεωρήσεων εργασίας μπορεί να αποβεί εξαιρετικά επωφελής στην κατανόηση από τις επιχειρήσεις και τους εργοδότες της θέσης αυτής, που αποδεικνύεται και έμπρακτα με οικονομικούς όρους.


Γιατί η αύξηση της παραγωγικότητας αποτελεί επείγουσα ανάγκη. Και αυτό προϋποθέτει υγιείς και εύρωστους εργαζόμενους μέχρι το τέλος του εργασιακού τους βίου, δεδομένης και της τάσης για αύξηση του ορίου αφυπηρέτησης σε πολλούς τομείς απασχόλησης.


Το πρόγραμμα της θεματικής ημέρας υπόσχεται πολλά. Η επισκόπηση της κατάστασης όσον αφορά στην εργονομία, η σχέση της εργονομίας με την παραγωγικότητα με ιδιαίτερη αναφορά στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και άλλα ενδιαφέροντα θέματα, θα συμβάλουν σημαντικά στην προώθηση της πρόληψης και στη βελτίωση της ποιότητας της ζωής των εργαζομένων στον ευρωπαϊκό χώρο.


Εύχομαι καλή επιτυχία στις εργασίες της θεματικής ημέρας και της συνάντησης.