13/11/12

Χαιρετισμός του Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων κ. Γιαννάκη Λ. Ομήρου στο 8ο Ασφαλιστικό Συνέδριο 2012 που διοργανώνει το Ασφαλιστικό Ινστιτούτο Κύπρου, στη Λευκωσία 13/11/2012

Είναι με ιδιαίτερη χαρά και ικανοποίηση που παρίσταμαι και απευθύνω χαιρετισμό σήμερα στο Ασφαλιστικό Συνέδριο για το 2012, εκφράζοντας παράλληλα την πεποίθηση μου ότι οι εργασίες του θα αποδειχθούν παραγωγικές και επωφελείς.

Η συμβολή του ασφαλιστικού κλάδου στην κοινωνία αποτελεί ένα αναντίλεκτο γεγονός αφού προάγει την υγεία, τη σταθερότητα και τη συνοχή της οικογένειας και κατά συνέπεια την ευρύτερη κοινωνική συνοχή. Η ασφαλιστική βιομηχανία αποτελεί παράγοντα διασφάλισης της ψυχικής και της πνευματικής υγείας, της ποιότητας ζωής, καθώς επίσης και της γενικότερης προστασίας της περιουσίας των ασφαλιζομένων πολιτών.

Περαιτέρω, αδιαμφισβήτητη είναι και η συμβολή του τομέα στην ανάπτυξη της οικονομίας του τόπου, με δεδομένο ότι αποτελεί σημαντικό επενδυτικό παράγοντα και παράγοντα προώθησης της ανάπτυξης και της παραγωγικότητας.

Η Βουλή των Αντιπροσώπων, στο πλαίσιο του νομοθετικού της έργου και ασκώντας κοινοβουλευτικό έλεγχο, συμβάλλει στην προώθηση και στην εφαρμογή της ασφαλιστικής νομοθεσίας, είτε αυτή αποτελεί υποχρέωση με βάση το ευρωπαϊκό κεκτημένο, είτε προκύπτει από την ανάγκη ρύθμισης ασφαλιστικών ζητημάτων. Στο πλαίσιο αυτό, το νομοθετικό Σώμα έχει εξετάσει σειρά νομοθετημάτων που αφορούν τον υπό συζήτηση τομέα, τόσο πριν από την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση όσο και μετά την ένταξη. Ωστόσο, στο πλαίσιο της θέσπισης νομοθετικών ρυθμίσεων, η Βουλή των Αντιπροσώπων αποτέλεσε παράλληλα και φόρουμ επικοινωνίας μεταξύ των εμπλεκομένων στον ασφαλιστικό τομέα, συμβάλλοντας σε αρκετές περιπτώσεις στην επίλυση διαφορών μέσα από τη διεξαγωγή κοινωνικού διαλόγου.
Στο σημείο αυτό πρέπει να αναφερθεί βεβαίως ότι η ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση είχε, μεταξύ άλλων, την επίδραση της και στον τομέα των ασφαλιστικών εργασιών, αφού η ευρωπαϊκή πολιτική στον εν λόγω τομέα, επιτρέπει την άσκηση των ασφαλιστικών εργασιών και των συναφών δραστηριοτήτων σε όλη την επικράτεια της Ένωσης, γεγονός που προσδίδει μια νέα διάσταση στην ανάπτυξη της ασφαλιστικής βιομηχανίας. Στο πλαίσιο του μεταβαλλόμενου ευρωπαϊκού περιβάλλοντος, εκφράζω τη βεβαιότητα ότι η Βουλή των Αντιπροσώπων θα συνεχίσει να επιδιώκει την έγκαιρη και διεξοδική εξέταση των ασφαλιστικών νομοθετημάτων, έτσι ώστε να διαδραματίσει και στη συνέχεια τον ρόλο της στην ορθή εφαρμογή της ευρωπαϊκής νομοθεσίας, τόσο αναφορικά με την άσκηση των ασφαλιστικών δραστηριοτήτων, όσο και σε σχέση με την επαγγελματική εκπαίδευση και την αναγνώριση των συναφών επαγγελματικών τίτλων και πιστοποιητικών.

Θα ήθελα να σας διαβεβαιώσω ότι η Βουλή των Αντιπροσώπων θα είναι στη διάθεση των φορέων του ασφαλιστικού τομέα έτσι ώστε να επιληφθεί, στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων της, των οποιωνδήποτε ζητημάτων τεθούν ενώπιόν της.

Αγαπητοί φίλοι,

Μέσα στο σημερινό δυσμενές κλίμα, ως αποτέλεσμα της δεινής θέσης στην οποία περιήλθε η κυπριακή οικονομία, ο ασφαλιστικός κλάδος έχει να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στις συλλογικές προσπάθειες για την ανάκαμψη και το ξαναζωντάνεμα της οικονομίας. Το ασφαλές οικονομικό περιβάλλον είναι όρος και προϋπόθεση για μια νέα φιλόδοξη επανεκκίνηση της κυπριακής οικονομίας.

Με αυτές τις σκέψεις απευθύνω και πάλι χαιρετισμό στις εργασίες του 8ου Ετήσιου Συνεδρίου του Ασφαλιστικού Ινστιτούτου Κύπρου και εύχομαι συνεχή πρόοδο και ανάπτυξη στην εκπαίδευση της Ασφαλιστικής Βιομηχανίας.