25/11/12

Χαιρετισμός του Υπουργού Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος κ. Σοφοκλή Αλετράρη στον 6ο Παγκύπριο Διαγωνισμό Καλύτερου Οινοχόου 2012 που διοργανώνει ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Οινοχόων, στην Πάφο 25/11/2012

Να μην μεταδοθεί πριν τις 8 μ.μ.

Με ιδιαίτερη χαρά αποδέχθηκα την πρόσκλησή σας για να χαιρετίσω την εκδήλωση αυτή και να απονείμω τα έπαθλα του διαγωνισμού Καλύτερου Οινοχόου 2012. Ο παγκύπριος διαγωνισμός για την ανάδειξη του καλύτερου οινοχόου αποτελεί πλέον θεσμό και παράλληλα μια σημαντική εκδήλωση που άπτεται του αμπελοοινικού γίγνεσθαι του τόπου μας.


Να είστε σίγουροι ότι στηρίζουμε ένθερμα τέτοιου είδους εκδηλώσεις οι οποίες, χάρη στη δική σας αγάπη για τον τόπο μας, προβάλλουν τα αμπελοοινικά μας προϊόντα. Η συνεισφορά του Συνδέσμου σας είναι πολύ σημαντική στην προβολή του αμπελοοινικού μας πλούτου, και με ιδιαίτερη ικανοποίηση παρακολουθούμε την ανάπτυξη των συνεργασιών σας με κρατικούς φορείς οι οποίοι είναι ταγμένοι στην εξυπηρέτηση και προώθηση των συμφερόντων του αμπελοοινικού τομέα.


Αποδεδειγμένα πλέον ο ρόλος του οινοχόου είναι πολύ σημαντικός στην οινογαστρονομία, διότι είναι ο άνθρωπος ο οποίος με τις γνώσεις και τις εμπειρίες του, τόσο στο φαγητό όσο και στο ποτό, θα πετύχει τον βέλτιστο δυνατό συνδυασμό τους, βοηθώντας τα να αναδείξουν το ένα το άλλο σε μία αρμονία γεύσεων και αρωμάτων.


Ο Διαγωνισμός συμβάλλει τα μέγιστα στη δημιουργία ευγενούς άμιλλας μεταξύ των οινοχόων μας, οι οποίοι πλέον έχουν να επιδείξουν επαγγελματισμό και κατάρτιση εφάμιλλη των πλέον καταξιωμένων ξένων συναδέλφων τους. Η φιλομάθειά τους, η εργατικότητα και ο ζήλος που επιδεικνύουν στην άσκηση των καθηκόντων τους αποτελούν εχέγγυο επιτυχίας και προόδου τόσο για τους ίδιους όσο και για τους επαγγελματικούς χώρους όπου δραστηριοποιούνται, ήτοι εστιατόρια, κάβες και οινοποιεία, με αποτέλεσμα να ικανοποιούν και το πιο απαιτητικό κοινό.


Ο τουρισμός αποτελεί μια σημαντική πηγή εισοδήματος για τον τόπο μας, στον οποίο οφείλουμε όλοι να επενδύουμε και να τον διαφυλάττουμε ως κόρην οφθαλμού. Η δική σας επαγγελματική τάξη βρίσκεται στην πρώτη γραμμή επικοινωνίας με τον τουρίστα και οφείλουμε να ομολογήσουμε ότι είναι σημαντική η συνεισφορά σας στην καλή εικόνα που παρουσιάζει η χώρα μας στον τομέα αυτό.


Μας ικανοποιεί ιδιαίτερα η πρωτοβουλία που επιδεικνύετε στην προώθηση των δικών μας αμπελοοινικών προϊόντων, που αποδεικνύει τις ευαισθησίες σας και το ενδιαφέρον σας για τον τόπο.


Η συνεργασία που αναπτύξατε με το Συμβούλιο Αμπελοοινικών Προϊόντων, την οποία επικροτούμε πλήρως, όπως πληροφορούμαι είναι επιτυχής, ιδιαίτερα στην επίτευξη των στόχων της πολιτικής για καλλιέργεια οινικής παιδείας και κουλτούρας στον τόπο μας. Η ενεργός συμμετοχή σας στην ειδική επιτροπή που συστάθηκε για τον σκοπό αυτό έχει αποδώσει καρπούς οι οποίοι αντικατοπτρίζονται στις διάφορες επιτυχημένες εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται, ως αποτέλεσμα και των δικών σας εισηγήσεων και πρωτοβουλιών.


Για πρώτη φορά φέτος, ο διαγωνισμός τέθηκε υπό την αιγίδα του Συμβουλίου Αμπελοοινικών Προϊόντων, γεγονός που σίγουρα συμβάλλει στη μεγιστοποίηση της επίτευξης των ζητούμενων στόχων σας, διότι παρέχεται η ευκαιρία αξιοποίησης των εμπειριών και γνώσεων που κουβαλά το Συμβούλιο στη διοργάνωση τέτοιου επιπέδου εκδηλώσεων, με ιδιαίτερη αναφορά στη διοργάνωση του Κυπριακού Διαγωνισμού Οίνου.


Επίσης, μέσα από τον Διαγωνισμό καταδεικνύεται με τον καλύτερο τρόπο η αμφίδρομη σχέση και συνεργασία των διαφόρων συναρμόδιων φορέων, κυβερνητικών και μη, στον αμπελοοινικό τομέα.

Εκφράζω τα συγχαρητήρια μου στους διαγωνιζόμενους και ιδιαίτερα στους τρεις πρωτεύσαντες. Στον πρώτο νικητή, ο οποίος θα εκπροσωπήσει τη χώρα μας στον πανευρωπαϊκό διαγωνισμό, εύχομαι κάθε επιτυχία.