25/11/12

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας παρέστη σε εκδήλωση του ΑΚΕΛ και των Λαϊκών Οργανώσεων Λαπήθου και Καραβά, στο Πεντάκωμο 25/11/2012

Εκείνοι που θα αποσύρουν τις προτάσεις του Δημήτρη Χριστόφια στο Κυπριακό κάνουν δώρο τη μισή Κύπρο στην Τουρκία, είπε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Δημήτρης Χριστόφιας, ενώ αναφερόμενος στην οικονομική κρίση τόνισε ότι εάν δεν λάμβανε χώραν η ληστεία των τραπεζών δεν θα υπήρχε θέμα ένταξης της Κύπρου στον Μηχανισμό Στήριξης.

Μιλώντας στην εκδήλωση που διοργάνωσε σήμερα το ΑΚΕΛ και οι Λαϊκές Οργανώσεις Λαπήθου και Καραβά κατά την οποία τιμήθηκαν για την προσφορά τους οι πρώην Βουλευτές του ΑΚΕΛ της επαρχίας Κερύνειας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφερόμενος στην οικονομία είπε, μεταξύ άλλων, ότι «υπάρχει πλήρης διαστρέβλωση της αλήθειας», προσθέτοντας ότι «πρέπει να είμαστε περήφανοι για τη διακυβέρνησή μας» και τόνισε: «Οι παράγοντες είναι εξωγενείς: Είναι η παγκόσμια κρίση αυτού του εκμεταλλευτικού και απάνθρωπου συστήματος, του καπιταλισμού, αλλά και οι άνθρωποι αυτού του συστήματος στο χρηματοπιστωτικό μας σύστημα.

Είχα ρωτήσει όλους τους ηγέτες της Τρόικας όταν ήρθαν στην Κύπρο, τους ηγέτες της ΕΕ, εάν δεν είχαμε τραπεζική κρίση στην Κύπρο, αν δεν λάμβανε χώραν η ληστεία των τραπεζών θα μας ζητούσε κανείς να μπούμε στον Μηχανισμό Στήριξης; Η απάντηση ήταν σαφέστατη: Ασφαλώς όχι. Γι’ αυτό να μην επηρεαζόμαστε από την πλύση εγκεφάλου που γίνεται καθημερινά. Και από τους πολιτικούς μας αντιπάλους και από πολλά ΜΜΕ και δεν εννοώ τους εργαζόμενους στα ΜΜΕ, οι οποίοι υπόκεινται στην εκμετάλλευση.

(Η κρίση) οφείλεται στο σύστημα και στο κατάντημα του συστήματος και στην προσπάθεια να απομυζήσουν υπερκέρδη πατώντας επί πτωμάτων, ρίχνοντας ολόκληρους λαούς στην πείνα και στην ανέχεια, ακόμη και λαούς της ΕΕ για την οποία κόμπαζαν ότι είναι οικογένεια στηριγμένη σε θεσμούς και αξίες αλληλεγγύης και σεβασμού στον άνθρωπο. Πού είναι ο σεβασμός στον άνθρωπο; Εκατομμύρια οι άνεργοι, εκατομμύρια οι άνθρωποι που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας στην ΕΕ σήμερα, και αυτοί πολλαπλασιάζονται ένεκα του γεγονότος ότι οι νεοφιλελεύθερες δυνάμεις θέλουν να φορτώσουν τις επιπτώσεις της βαθιάς κρίσης της οικονομίας, της κοινωνίας, των θεσμών και των αξιών στους ώμους εκείνων που δεν μπορούν να τις σηκώσουν, στους ώμους των φτωχών, των εργαζομένων, των αδύναμων.

Εμείς δίνουμε μάχη και εντός της ΕΕ για να αλλάξουν αυτές οι πολιτικές και κάτι αρχίσαμε να επιτυγχάνουμε, αλλά υπάρχει μεγάλη αντίσταση από τους υπερεκμεταλλευτές. Είπαμε ότι πρέπει να περάσουμε στην ανάπτυξη και στην κοινωνική συνοχή και στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας ως νέα πολιτική της ΕΕ. Δύσκολα εφαρμόζονται διότι υπάρχει η Τρόικα και πίσω από την Τρόικα υπάρχουν ταμεία, υπάρχουν τράπεζες και υπάρχουν δυνάμεις εντός της Ένωσης που θέλουν να επιβάλουν νεοφιλελεύθερες λύσεις και φτώχεια. Προσπαθήσαμε τα τελευταία χρόνια – και νομίζω το ζείτε στο πετσί σας οι πρόσφυγες – να αυξήσουμε την κοινωνική προστασία και τη βοήθεια στους πρόσφυγες. Έχουμε διπλασιάσει βοηθήματα προς τους πρόσφυγες για να κτίσουν σπίτι. Έχουμε διπλασιάσει ουσιαστικά τις κατώτατες συντάξεις. Είναι ένας ατέλειωτος κατάλογος το έργο που έχουμε επιτύχει, και αν δεν υπήρχε αυτή η καταλήστευση των τραπεζών δεν θα υπήρχαν αυτά τα προβλήματα. Θα έπρεπε να πάρουμε κάποια διαρθρωτικά μέτρα για να αντιμετωπίσουμε το δημοσιονομικό έλλειμμα, αλλά αυτό θα αντιμετωπιζόταν χωρίς Μηχανισμό Στήριξης».

Πρόσθεσε ότι αυτή είναι η αλήθεια για την κρίση που μαστίζει τον τόπο και επισήμανε: «Έχουμε δώσει σκληρότατη μάχη μαζί με τους εκπροσώπους της Τρόικας - και συγχαίρω τη διαπραγματευτική ομάδα των Υπουργών που έδωσε αυτή τη μάχη από μέρους της Κυπριακής Δημοκρατίας στη διάρκεια των συνομιλιών με την Τρόικα – για να υπερασπιστούμε βασικές κατακτήσεις των εργαζομένων, και νομίζω ότι τα καταφέρνουμε. Η αναστολή μέρους της ΑΤΑ είναι προσωρινή. Πετύχαμε να μην ακυρωθεί αυτή η μεγάλη κατάκτηση των εργαζομένων. Ο 13ος μισθός μένει αλώβητος. Ήταν απαίτηση να ακυρωθεί.

Έχουμε διασφαλίσει την κυριότητα των αποθεμάτων φυσικού αερίου και πιθανόν πετρελαίου, έχουμε προχωρήσει με θάρρος και ριψοκινδυνεύσαμε στην προσπάθεια ανακάλυψης του φυσικού αερίου και το πετύχαμε παρ’ όλες τις απειλές της Τουρκίας, διότι ακολουθήσαμε μια πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική η οποία διασφάλισε το κυριαρχικό δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να εκμεταλλευτεί ό,τι προσφέρει η Αποκλειστική Οικονομική της Ζώνη. Γιατί δεν τόλμησε η Τουρκία να κάνει δολιοφθορές; Ένεκα του γεγονότος ότι συλλήβδην το Συμβούλιο Ασφαλείας αλλά και οι γείτονές μας και η διεθνής κοινότητα υπερασπίστηκαν το κυριαρχικό δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Αν ακολουθούσαμε μονόπλευρες πολιτικές, όπως μας πρότεινε και μας πίεζε για χρόνια ο ηγέτης του ΔΗΣΥ στην προσπάθειά του να ακυρώσει αυτή την πολυδιάστατη πολιτική, θα είχαμε αυτή την προστασία; Ασφαλώς και δεν θα την είχαμε».

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας πρόσθεσε ότι κάποιοι λένε ότι απέτυχε ο Πρόεδρος και σημείωσε: «Δεν θα πω ότι η ιστορία θα μας δικαιώσει -αυτό θα γίνει στα σίγουρα. Λέω η ζωή η ίδια θα μας δικαιώσει».

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι ο ίδιος δεν καταθέτει τα όπλα και θα βρίσκεται στα μετερίζια του αγώνα για την ελευθερία της Κύπρου.

Τέλος, ανέφερε ότι «σε αυτούς που μιλούν για δώρα που έκανε ο Χριστόφιας στους Τουρκοκύπριους και θα τα αποσύρουν, τους λέω ότι ο Χριστόφιας έκανε δώρα σε όλους τους Κύπριους με τις προτάσεις του, Ελληνοκύπριους, Τουρκοκύπριους, Μαρωνίτες, Αρμένιους και Λατίνους, και εκείνοι που θα αποσύρουν, όπως λένε, τα λεγόμενα δώρα του Χριστόφια, κάνουν δώρο τη μισή Κύπρο στην Τουρκία και πρέπει να το καταλάβουν αυτό το πράγμα, και είναι αυτό το μήνυμα που θέλω να δώσω». Πρόσθεσε ότι «η γραμμή που ακολουθήσαμε είναι σωστική για τον τόπο και θα συνεχίσουμε να την ακολουθούμε διότι είναι ο μόνος τρόπος να σωθεί αυτός ο τόπος».