30/11/12

Ο Υπουργός Εμπορίου προήδρευσε της συνάντησης ΕΕ – ΟΠΕΚ για την ασφάλεια στις υπεράκτιες δραστηριότητες πετρελαίου και φυσικού αερίου, στις Βρυξέλλες 30/11/2012

«Η Κυπριακή Προεδρία έχει θέσει το ζήτημα της ασφάλειας στις υπεράκτιες δραστηριότητες πετρελαίου και φυσικού αερίου ψηλά στις προτεραιότητές της και έχει μέχρι σήμερα εργαστεί εντατικά για την επίτευξη προόδου επί της σχετικής νομοθετικής πρότασης τόσο εντός του Συμβουλίου όσο και για την έναρξη διαπραγματεύσεων με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο», τόνισε σήμερα ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού κ. Νεοκλής Συλικιώτης.


Ο κ. Συλικιώτης μιλούσε κατά τη συζήτηση στρογγυλής τραπέζης μεταξύ ΕΕ και του Οργανισμού Εξαγωγών Πετρελαιοπαραγωγών Χωρών (ΟΠΕΚ), με θέμα την ασφάλεια στις υπεράκτιες δραστηριότητες πετρελαίου και φυσικού αερίου, της οποίας συμπροήδρευσε με τον Ευρωπαίο Επίτροπο για την Ενέργεια κ. Günther Oettinger.


Όπως εξήγησε ο Υπουργός Εμπορίου, η Κυπριακή Προεδρία έχει ήδη επιτύχει σημαντική πρόοδο και σύγκλιση των απόψεων εντός του Συμβουλίου επί διαφόρων ζητημάτων, όπως η ανεξαρτησία της αρμόδιας Αρχής και η μετατροπή της νομικής μορφής της πρότασης από Κανονισμό σε Οδηγία. Πρόσθετα, σημείωσε, η Κυπριακή Προεδρία, εκπροσωπώντας το Συμβούλιο, ξεκίνησε επίσημα χθες, 29 Νοεμβρίου, τις διαπραγματεύσεις με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, δημιουργώντας την απαραίτητη δυναμική για μια ομαλή επίτευξη συμφωνίας σε πρώτη ανάγνωση.


«Επιπλέον, με απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ημερομηνίας 19 Ιανουαρίου 2012, έχει συσταθεί η Ομάδα των αρμόδιων αρχών που εξετάζει τις υπεράκτιες δραστηριότητες υδρογονανθράκων (EU Offshore Authorities Group – EUOAG), όπου συμμετέχουν τα κράτη μέλη με υπεράκτιες δραστηριότητες πετρελαίου και φυσικού αερίου. Στόχος της πιο πάνω Ομάδας, η συνεργασία και η ανταλλαγή τεχνογνωσίας προς την ενίσχυση της αποτελεσματικότητας της πρόληψης και αντιμετώπισης μεγάλων ατυχημάτων κατά τις υπεράκτιες δραστηριότητες εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων», τόνισε ο κ. Υπουργός.

Μιλώντας για την ανάγκη ενίσχυσης της συνεργασίας σε θέματα ενέργειας μεταξύ της ΕΕ και των χωρών της Νοτιανατολικής Μεσογείου, λόγω και των πρόσφατων ανακαλύψεων μεγάλων ποσοτήτων φυσικού αερίου στην περιοχή, ο κ. Συλικιώτης αναφέρθηκε στην Υπουργική Συνάντηση που η Κυπριακή Προεδρία και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα συνδιοργανώσουν στην Κύπρο στις 12 και 13 Δεκεμβρίου 2012. Όπως εξήγησε, σε αυτήν θα συζητηθεί, μεταξύ άλλων, η ασφάλεια των υπεράκτιων δραστηριοτήτων πετρελαίου και φυσικού αερίου και επεσήμανε: «Θα προωθηθούν θέματα συνεργασίας ανάμεσα στα κράτη μέλη της ΕΕ και των χωρών της νοτιοανατολικής Μεσογείου όσον αφορά στην αντιμετώπιση έκτακτων καταστάσεων σε περίπτωση ατυχημάτων, στην ανταλλαγή πληροφοριών και βέλτιστων πρακτικών, καθώς και τρόπους εξασφάλισης υψηλού επίπεδου ασφάλειας και προστασίας του περιβάλλοντος σε ανάλογες δραστηριότητες.


Κατά τη διάρκεια της συνάντησης οι Υπουργοί των κρατών μελών της ΕΕ και χωρών της νοτιοανατολικής Μεσογείου θα υιοθετήσουν κοινή διακήρυξη που θα επιβεβαιώνει την ανάγκη ενίσχυσης της συνεργασίας των χωρών μας στον τομέα της ενέργειας και θα προνοεί τη δημιουργία ενός μηχανισμού για την ευθυγράμμιση του νομικού πλαισίου των χωρών της Νοτιοανατολικής Μεσογείου με αυτό της ΕΕ στον τομέα της ασφάλειας στις υπεράκτιες δραστηριότητες πετρελαίου και φυσικού αερίου».


Ο Υπουργός Εμπορίου αναφέρθηκε και στα μέτρα που λαμβάνει η Κυπριακή Δημοκρατία για την ασφάλεια των δραστηριοτήτων που σχετίζονται με τους υδρογονάνθρακες στην Αποκλειστική Οικονομική της Ζώνη, αλλά και για την επικύρωση του Υπεράκτιου Πρωτοκόλλου της διεθνούς «Σύμβασης της Βαρκελώνης» για την προστασία της Μεσογείου Θαλάσσης από τη ρύπανση που προκαλείται λόγω της εξερεύνησης και της εκμετάλλευσης του θαλάσσιου βυθού και του υπεδάφους του.


Στο κλείσιμο της συνάντησης, ο κ. Συλικιώτης εξέφρασε την εκτίμηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς τον ΟΠΕΚ για τη διεξαγωγή του πολύ χρήσιμου διαλόγου σε σχέση με το θέμα αυτό και ευχήθηκε όπως συνεχιστεί η συζήτηση αυτή και στο μέλλον, ώστε να δίδεται η ευκαιρία και στις δύο πλευρές να αλληλοενημερώνονται για τα βήματα προόδου που επιτυγχάνονται.