28/11/12

Ομιλία του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Δημήτρη Χριστόφια στα εγκαίνια του Τμήματος Ενδονοσοκομειακής Νοσηλείας για Έφηβους με Ψυχιατρικά-Ψυχοκοινωνικά Προβλήματα, στο Νοσοκομείο Αρχ. Μακάριος ιιι 28/11/2012

Με ιδιαίτερη ικανοποίηση τελώ σήμερα τα εγκαίνια του Τμήματος Ενδονοσοκομειακής Νοσηλείας Εφήβων με Ψυχιατρικά – Ψυχοκοινωνικά Προβλήματα. Η έναρξη της λειτουργίας του Τμήματος αυτού θεωρείται υψίστης σημασίας αφού θα προσφέρει στους έφηβους που έχουν ανάγκη εξειδικευμένη βοήθεια για πιο αποτελεσματική αντιμετώπιση των προβλημάτων τους. Οι ασθενείς με ψυχιατρικά – ψυχοκοινωνικά προβλήματα και οι οικογένειες τους δεν χρειάζεται πλέον να μεταβαίνουν στο εξωτερικό για εξειδικευμένη θεραπεία.

Μας ικανοποιεί ιδιαίτερα το γεγονός ότι παρά τις δύσκολες οικονομικές συνθήκες που αντιμετωπίζει η Κύπρος κατέστη δυνατή η έναρξη λειτουργίας του Τμήματος αυτού. Καταδεικνύει με πασιφανή τρόπο τη διαχρονική έγνοια της παρούσας Κυβέρνησης για την ευημερία των νέων μας η οποία είναι πρωταρχικής σημασίας.


Αποτελεί πάγια θέση της Κυβέρνησης ότι η υγεία αποτελεί ύψιστο κοινωνικό αγαθό. Έχουμε δώσει μεγάλη σημασία στην υλοποίηση πολιτικών που αναβαθμίζουν τις παρεχόμενες ιατρικές υπηρεσίες στον απλό άνθρωπο. Στις δύσκολες ώρες που περνά ο τόπος μας εν μέσω της οικονομικής κρίσης που μαστίζει το παγκόσμιο παραμένουμε σταθεροί στη θέση ότι η υγεία δεν θα πρέπει να αποτελέσει θύμα της αυστηρής λιτότητας. Στη διαπραγμάτευση με τους εκπροσώπους της Τρόικα έχουμε καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να καταστήσουμε σαφές το μήνυμα ότι ο τομέας της υγείας πρέπει να μείνει εκτός του πλαισίου των περικοπών. Με βάση τις ευρωπαϊκές συστάσεις έχουμε βάλει μπρος για τη δημιουργία ενός Γενικού Σχεδίου Υγείας, κάτι που αποτελεί εθνικό στόχο εδώ και μερικές δεκαετίες.


Κατά τη διάρκεια της θητείας μας προωθήσαμε και επιμείναμε στην υλοποίηση του κομβικού στόχου για δημιουργία της πρώτης Ιατρικής Σχολής στην Κύπρο. Ευελπιστούμε ότι θα αποτελέσει κέντρο παραγωγής γνώσης και συνεχούς επιμόρφωσης του ιατρικού και παραϊατρικού προσωπικού. Επιγραμματικά να αναφέρω επίσης τα επιτεύγματα της πρόσφατης αναβάθμισης του ογκολογικού κέντρου στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας και τον προγραμματισμό λειτουργίας δυο νέων ακτινοθεραπευτικών κέντρων στις επαρχίες Λευκωσίας και Λεμεσού. Η λειτουργία της ενδονοσοκομειακής αυτής μονάδας αποτελεί ένα ακόμα σημαντικό βήμα προς την ορθή κατεύθυνση. Αυτά αποτελούν μόνο μικρό μέρος των επιτευγμάτων της διακυβέρνησης αυτής.


Φίλοι και φίλες,


Η προώθηση της ψυχικής υγείας στα παιδιά και στους έφηβους θεωρείται πλέον προτεραιότητα ανά το παγκόσμιο. Παρά το ότι είναι βασικό δικαίωμα των εφήβων να ζήσουν το ξεκίνημα της ζωής τους ευτυχισμένα και ξέγνοιαστα, εντούτοις πρόσφατα ερευνητικά δεδομένα φανερώνουν ότι ολοένα και περισσότεροι έφηβοι αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα ψυχικής υγείας τα οποία συχνά αποτελούν απειλή και για τη σωματική τους υγεία.


Η αύξηση αυτή φαίνεται ότι έχει πολλαπλή αιτιολογία. Σίγουρα η γενετική επιβάρυνση συμβάλλει στην ανάπτυξη σοβαρών ψυχικών διαταραχών, όμως δεν μπορεί να εξαιρεθεί η συμβολή των ψυχοκοινωνικών παραγόντων.


Η αλλαγή στη δομή και τη μορφή της οικογένειας στη σύγχρονη κοινωνία, οι αυξημένες απαιτήσεις απέναντι στους έφηβους για επαγγελματική και οικονομική επιτυχία, τα κοινωνικο-οικονομικά προβλήματα που ολοένα και αυξάνονται φαίνεται ότι καθιστούν τους έφηβους ευάλωτους σε ψυχικά προβλήματα.


Τα προβλήματα αυτά είναι πολυπαραγοντικής αιτιολογίας και η αντιμετώπισή τους χρειάζεται να στοχεύει παράλληλα σε πολλά επίπεδα. Είναι σημαντικό ο έφηβος με προβλήματα ψυχικής υγείας και η οικογένεια του να έχουν πρόσβαση στο είδος της θεραπείας που είναι πιο κατάλληλο γι’ αυτούς, είτε αυτό είναι παρέμβαση στην κοινότητα είτε είναι η νοσηλεία. Σίγουρα χρειάζεται οι παρεμβάσεις να είναι διεπαγγελματικές ούτως ώστε να καλύπτουν όλο το φάσμα των αναγκών του ατόμου και της οικογένειας.


Ένας παράγοντας που συχνά αναστέλλει την επιθυμία του έφηβου και της οικογένειας του να λάβουν βοήθεια είναι το στίγμα και η προκατάληψη που υπάρχει στην κοινωνία μας απέναντι στα άτομα με προβλήματα ψυχικής υγείας. Δυστυχώς, η μη αναζήτηση κατάλληλης βοήθειας οδηγεί στην επιδείνωση των προβλημάτων σε σημείο που πολλές φορές ο έφηβος να καταλήγει να μην είναι σε θέση να λειτουργήσει επαρκώς στην καθημερινότητα του.


Επικροτώ το γεγονός ότι το Τμήμα που εγκαινιάζουμε σήμερα στεγάζεται στο Νοσοκομείο Αρχιεπισκόπου Μακαρίου ΙΙΙ, στο νοσοκομείο που στεγάζει και τις υπόλοιπες παιδιατρικές κλινικές. Αυτό επιβεβαιώνει το μήνυμα ότι το ψυχικό πρόβλημα δεν διαφέρει σε τίποτα από τη σωματική ασθένεια και ότι τα νεαρά άτομα που αντιμετωπίζουν τέτοιου είδους προβλήματα δεν διαφέρουν σε καμία περίπτωση από άλλους νεαρούς νοσηλευόμενους.


Τα σημερινά εγκαίνια σηματοδοτούν την πραγματοποίηση του οράματος που είχαν εδώ και χρόνια οι Υπηρεσίες Ψυχικής Υγείας παιδιών και εφήβων. Είναι πλέον εφικτό να παρέχεται σε έφηβους με σοβαρά ψυχικά προβλήματα η κατάλληλη βοήθεια και θεραπεία στη χώρα τους, με σκοπό οι έφηβοι αυτοί να μπορέσουν να ζήσουν μια φυσιολογική ζωή με όσο το δυνατόν περισσότερα εφόδια.


Θα ήθελα να συγχαρώ όλους όσοι συνέβαλαν στη μετουσίωση του οράματος αυτού σε πραγματικότητα. Εύχομαι στο προσωπικό που θα στελεχώσει το Τμήμα που εγκαινιάζουμε σήμερα καλή δύναμη και καλό κουράγιο στο δύσκολο έργο που αναλαμβάνουν. Είμαι σίγουρος ότι η επιστημονική σας κατάρτιση και το ενδιαφέρον σας για τους νέους μας θα οδηγήσει σε αξιέπαινα αποτελέσματα. Είναι πάγια θέση της παρούσας Κυβέρνησης η παροχή στήριξης σε προσπάθειες που στοχεύουν στην ενίσχυση και ενδυνάμωση των ατόμων που αποτελούν το αύριο της κοινωνίας μας. Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι θα είμαστε αρωγοί της προσπάθειας που ξεκινάτε σήμερα.

Με τις σκέψεις αυτές εγκαινιάζω σήμερα το Τμήμα Ενδονοσοκομειακής Νοσηλείας Εφήβων με Ψυχιατρικά – Ψυχοκοινωνικά Προβλήματα και εύχομαι σε όλο το προσωπικό καλή δουλειά.