27/11/12

Εκτός κειμένου αναφορές του Προέδρου Χριστόφια στα εγκαίνια του Πολιτιστικού Κέντρου Κάτω Βαρωσίων «Πετράκης Παπαδόπουλος» 27/11/2012

«Θέλω να πιστεύω ότι ο όποιος νέος Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν θα βάλει ταφόπετρα στην επιστροφή είτε της Αμμοχώστου είτε της Κερύνειας είτε της Μόρφου», είπε ψες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Δημήτρης Χριστόφιας.

Σε εκτός κειμένου αναφορές του σε εκδήλωση για τα εγκαίνια του Πολιτιστικού Κέντρου Κάτω Βαρωσίων «Πετράκης Παπαδόπουλος», ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε ότι «από την ώρα της εκλογής μου στο τιμητικότατο και πιο υψηλό αξίωμα της Δημοκρατίας, στην Προεδρία της Δημοκρατίας, έχω θέσει στις προτεραιότητες μου την Αμμόχωστο. Έδωσα μεγάλες μάχες για την Αμμόχωστο και στο τραπέζι των συνομιλιών αλλά και στον διεθνή χώρο με στόχο η πόλη του Ευαγόρα να επιστραφεί στους κατοίκους της πριν από τη λύση του Κυπριακού, άμεσα.


Δυστυχώς, η τουρκική πλευρά θέτει συνεχώς όρους απαράδεκτους που ουσιαστικά ισοδυναμούν με αναγνώριση ή έμμεση αναγνώριση δεύτερου κράτους, γιʼαυτό και δεν κατέστη δυνατό να βαδίσουμε όλοι μαζί στην Αμμόχωστο.


Θέλω να πιστεύω ότι ο όποιος νέος Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν θα βάλει ταφόπετρα στην επιστροφή είτε της Αμμοχώστου είτε της Κερύνειας είτε της Μόρφου. Δεν είναι ώρα να μιλήσω γιʼαυτά, θα πω πολλά στην πορεία, διότι είναι κρίμα κόποι και μόχθοι πολλών χρόνων να πάνε χαμένοι στον βωμό φιλοδοξιών, για να μην πω μωροφιλοδοξιών.


Αναφερόμενος «στις πολύ δύσκολες μέρες που περνούμε λόγω της βαθιάς οικονομικής κρίσης», ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «ορισμένοι θέλουν να την ξεχνούν ή και να κατηγορούν τον Χριστόφια γι’ αυτή την παγκόσμια οικονομική κρίση, εδώ φτάσαμε».


Ο Πρόεδρος Χριστόφιας αναφερόμενος στους χειρισμούς των εποπτικών Αρχών Κύπρου και Ελλάδας είπε ότι «δυστυχώς, χίλιες φορές, η αχορταγία δεν έχει όρια και την πληρώνει ο απλός ο κοσμάκης».


Τέλος, ανέφερε ότι «τα εγκαίνια του Κέντρου μάς παραπέμπουν στην ουσία του Συνεργατισμού και ο Συνεργατισμός είναι πολιτισμός. Ο Συνεργατισμός έχει βγάλει τον αγρότη, τον μεσαίο, τον απλό άνθρωπο από το βούρκο της υπερεκμετάλλευσης, της αμάθειας και της φτώχιας που δεν τέλειωνε ποτέ».