23/11/12

Δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου κ. Στέφανου Στεφάνου 23/11/2012

Ευελπιστούμε ότι μέσα από τις δυσκολίες μπορούμε σιγά-σιγά να ξεπεράσουμε τα προβλήματα και να μπορέσουμε να πάμε μπροστά ως χώρα και ως λαός, είπε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Στέφανος Στεφάνου.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, μετά από σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Οικονομικών μεταξύ της Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων κας Σωτηρούλας Χαραλάμπους, του Κυβερνητικού Εκπροσώπου και του Γενικού Διευθυντή του Υπουργείου Οικονομικών κ. Χρίστου Πατσαλίδη και εκπροσώπων των συνδικαλιστικών οργανώσεων, ο κ. Στεφάνου είπε: «Είμαστε σε αναμονή της ανακοίνωσης από τις Βρυξέλλες αναφορικά με το θέμα Μνημονίου.

Όπως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δήλωσε χθες, γι’ αυτό το Μνημόνιο εμείς εργαστήκαμε πολύ σκληρά, διαπραγματευτήκαμε πολύ σκληρά για να πετύχουμε υπό τις περιστάσεις και τις συγκεκριμένες συνθήκες το καλύτερο και πρέπει να τονίσω τις συνθήκες, διότι από τη στιγμή που μια χώρα μπαίνει στον Μηχανισμό Σταθερότητας τα πράγματα γίνονται πολύ δύσκολα και πολύ σκληρά κάτι για το οποίο είχαμε προειδοποιήσει ως Κυβέρνηση. Γι’ αυτό ως Κυβέρνηση προσπαθήσαμε να αποφύγουμε τον Μηχανισμό Σταθερότητας, αλλά, δυστυχώς, με την εκπνοή της διορίας που έχει δώσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών χρειάστηκε να καταφύγουμε στον Μηχανισμό, με στόχο να ανακεφαλαιοποιήσουμε συγκεκριμένη τράπεζα, για να κρατήσουμε ζωντανή την οικονομία».

Πρόσθεσε ότι η Κυβέρνηση με τον σχεδιασμό που έκανε κατάφερε να διατηρήσει στη ζωή συγκεκριμένες κατακτήσεις «των εργαζομένων και του λαού μας, γενικότερα, και ταυτόχρονα εργαστήκαμε με ένα τέτοιο τρόπο, έτσι ώστε να διατηρήσουμε και ζωντανή την προοπτική σύντομης ανάκαμψης της οικονομίας ώστε να μπορέσουμε να έχουμε καλύτερες μέρες και αυτές οι μέρες να αξιοποιηθούν για να μπορέσουμε να πάμε μπροστά.
Όπως έχει δηλωθεί, σήμερα ενημερώθηκαν για τα διάφορα ζητήματα που αφορούν τις εργασιακές σχέσεις και τα ζητήματα που αφορούν τους εργαζομένους από μέρους της Κυβέρνησης προς τις συνδικαλιστικές οργανώσεις και η ενημέρωση θα συνεχιστεί όταν και εφόσον ολοκληρωθούν και οι διαδικασίες με τις Βρυξέλλες».

Ερωτηθείς αν θα υπάρξει και ενημέρωση των πολιτικών αρχηγών, ο κ. Στεφάνου είπε ότι θα υπάρξει ενημέρωση, πρόσθεσε, ωστόσο ότι «αυτή την ώρα δεν μπορώ να πω με ποια μορφή και πώς θα γίνει αυτό, αλλά η ενημέρωση πρέπει να γίνει για να γνωρίζει ο καθένας τι περιλαμβάνει το Μνημόνιο και από εκεί και πέρα θα συνεχίσουμε την εργασία μας διότι δεν έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες ακόμη και με την όποια ανακοίνωση θα υπάρξει στις Βρυξέλλες. Και η ίδια η Ευρώπη έχει διαδικασίες, δεν έχουν τελειώσει τα πράγματα και αυτό πρέπει να το έχουμε υπόψη».

Σε ερώτηση αν συμμερίζεται την ανησυχία ότι θα υπάρχει και δεύτερο και ενδεχομένως και τρίτο Μνημόνιο, ο κ. Στεφάνου είπε: «Να μην αρχίσουμε τις ανησυχίες για ένα Μνημόνιο που ακόμη δεν υπάρχουν ούτε οι ανακοινώσεις. Όμως, ήταν και αυτός ένας βασικός στόχος που είχαμε θέσει ώστε να υπάρχει ένα Μνημόνιο που να μπορεί να λειτουργήσει, να αποδώσει έστω και μέσα από δυσκολίες, για να μην χρειαστούν άλλα επιπρόσθετα. Γι’ αυτό προσπαθήσαμε πάρα πολύ και έχουμε καταφέρει διάφορα πράγματα που θα τα πούμε στην πορεία».

Κληθείς να πει αν ο στόχος είναι να προλάβουμε το Eurogroup της 3ης Δεκεμβρίου ή αν θα υπάρξει έκτακτο Eurogroup για την Κύπρο στις 12 Δεκεμβρίου, ο κ. Στεφάνου είπε ότι αυτά είναι θέματα της Ευρώπης και δεν είναι σε θέση να απαντήσει στο ερώτημα αυτό.

Ερωτηθείς είπε ότι «το ότι υπάρχουν μη ευχάριστα και επώδυνα μέτρα και πρόνοιες μέσα στο Μνημόνιο αυτό είναι δεδομένο. Είναι κάτι για το οποίο εμείς ως Κυβέρνηση είχαμε προειδοποιήσει και δηλώσει από την αρχή. Και αυτό ήταν μια υπεύθυνη στάση από μέρους της Κυβέρνησης. Γι’ αυτό, επαναλαμβάνω, προσπαθήσαμε να αποφύγουμε και τον Μηχανισμό Σταθερότητας. Από τη στιγμή που υποχρεωθήκαμε να πάμε στον Μηχανισμό Σταθερότητας τότε θα έπρεπε να είχαμε υπόψη μας – και εμείς γι’ αυτό είχαμε μιλήσει – ότι θα υπάρχουν επώδυνα πράγματα. Γι’ αυτό και ο στόχος που είχε τεθεί ήταν μέσα από σκληρή διαπραγμάτευση να πετύχουμε να προστατεύσουμε κάποιους θεσμούς, να διατηρήσουμε στη ζωή κάποιους θεσμούς, σημαντικούς και για τους εργαζόμενους και για τον λαό, και ταυτόχρονα να διατηρήσουμε ανοικτή την προοπτική της οικονομίας και το τονίζω αυτό σε σχέση και με την ερώτηση για άλλα Μνημόνια, αλλά και για να βγούμε το συντομότερο δυνατόν από αυτή τη δύσκολη θέση που, δυστυχώς, μας έχουν φέρει οι τράπεζες από την έκθεσή τους στην ελληνική οικονομία. Άρα, εμείς ευελπιστούμε ότι μέσα από τις δυσκολίες μπορούμε σιγά-σιγά να ξεπεράσουμε τα προβλήματα και να μπορέσουμε να πάμε μπροστά ως χώρα και ως λαός».