22/11/12

Η Πρεσβεία της Κύπρου στην Ολλανδία διοργάνωσε δεξίωση για τη λήξη της Συνέλευσης του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου 22/11/2012

Με την ευκαιρία της Κυπριακής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ και τη 10η επέτειο από την ισχύ του Καταστατικού της Ρώμης του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου, η Πρεσβεία της Κύπρου στην Ολλανδία διοργάνωσε χθες στα πλαίσια της Συνέλευσης των κρατών μερών του Καταστατικού της Ρώμης δεξίωση, με τη λήξη των εργασιών της Συνέλευσης για τους αντιπροσώπους των κρατών μερών, την ηγεσία και εκπροσώπους του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου και τα μέλη της κοινωνίας των πολιτών που συμμετείχαν στη Συνέλευση.

Στη δεξίωση στην οποία παρέστησαν, μεταξύ άλλων, οι πρόεδροι των θεσμικών οργάνων του Οργανισμού, Πρόεδρος, Εισαγγελέας, Πρωτοκολλητής, δικαστές του Δικαστηρίου και Πρέσβεις, απηύθυναν ομιλίες ο Πρέσβης της Κύπρου στη Χάγη δρ Κυριακός Κούρος, η Πρόεδρος της Συνέλευσης των κρατών μερών, η Πρέσβης κα Tiina Intelmann και ο Πρόεδρος του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου Δικαστής κ. Sang-Hyun Song.

Ο Πρέσβης κ. Κούρος αναφέρθηκε στο επίτευγμα δημιουργίας ενός Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου για την ανθρωπότητα και τη σημασία του Δικαστηρίου στον αγώνα κατά της ατιμωρησίας, ενώ τόνισε την ανάγκη υποστήριξης του Δικαστηρίου δέκα χρόνια μετά από την ίδρυση του. Στη συνέχεια, υπογράμμισε την υποστήριξη της Κύπρου προς το Δικαστήριο και σημείωσε την επιτυχημένη θητεία του Κύπριου Δικαστή κ. Γεώργιου Πική στο Εφετείο του Δικαστηρίου για έξι χρόνια. Ο κ. Πρέσβης αναφέρθηκε επίσης στη σημαντική οικονομική και πολιτική συμβολή της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των κρατών μερών της προς το Δικαστήριο και διαβεβαίωσε για τη συνεχιζόμενη υποστήριξη της Κύπρου και της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς το Δικαστήριο.

Η Πρόεδρος της Συνέλευσης Πρέσβης κα Intelmann, ευχαρίστησε την Κυπριακή Προεδρία και την Ευρωπαϊκή Ένωση για την πολυεπίπεδη συνεισφορά τους προς το Δικαστήριο, ενώ ο Πρόεδρος του Δικαστηρίου Δικαστής κ. Song ευχαρίστησε την Κύπρο για την παράθεση της δεξίωσης και σημείωσε την άριστη συνεργασία της Κύπρου με το Δικαστήριο, ειδικά στα πλαίσια της Κυπριακής Προεδρίας.

Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο είναι το πρώτο μόνιμο ανεξάρτητο δικαστικό όργανο αρμόδιο για την ποινική δίωξη προσώπων που κατηγορούνται για τα πιο σοβαρά εγκλήματα, δηλαδή το έγκλημα της γενοκτονίας, εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και εγκλήματα πολέμου. Η Συνέλευση των κρατών μερών του Καταστατικού της Ρώμης, ιδρυτική συνθήκη του Δικαστηρίου, λαμβάνει χώραν κάθε χρόνο είτε στη Χάγη είτε στη Νέα Υόρκη. Η Συνέλευση είναι το νομοθετικό όργανο του Δικαστηρίου και έχει τη διαχειριστική εποπτεία του.