13/11/12

Καταδίκες για παραβάσεις της νομοθεσίας για την ασφάλεια και υγεία στην εργασία 13/11/2012

Μέσα στα πλαίσια της αρμοδιότητας του το Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας προώθησε την ποινική δίωξη εργοδοτών και διευθυντή εταιρείας, που παρέβηκαν τις διατάξεις της νομοθεσίας η οποία αφορά θέματα ασφάλειας και υγείας στην εργασία. Ως αποτέλεσμα των διώξεων αυτών το Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας καταδίκασε μέσα στο 2012 τους πιο κάτω:

• Την εταιρεία «YIANNIS COROMIAS LTD», που δραστηριοποιείται στον τομέα της κατασκευής μωσαϊκών, κεραμικών πλακιδίων και πλακών, σε συνολικό πρόστιμο €8500 για τις πιο κάτω παραβάσεις των περί Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία Νόμων του 1996 έως 2003 και των περί Διαχείρισης Θεμάτων Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία Κανονισμών του 2002 που προκάλεσαν τον θανάσιμο τραυματισμό εργοδοτούμενου και έθεσαν σε κίνδυνο άλλους εργοδοτούμενούς της:

(α) Παράλειψη κατοχής γραπτής εκτίμησης των κινδύνων που να καθορίζει την ασφαλή μέθοδο εργασίας για δραστηριότητες εκφόρτωσης παλέτων μαρμάρου.

(β) Παράλειψη παροχής και διατήρησης μεθόδου εργασίας για την ασφαλή διεξαγωγή της εργασίας.

• Την εταιρεία «I. SOTERIOU CONSTRUCTIONS LTD», που δραστηριοποιείται στον τομέα των κατασκευών, σε συνολικό πρόστιμο €4800 για τις πιο κάτω παραβάσεις των περί Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία Νόμων του 1996 έως 2003, των περί Ασφάλειας και Υγείας (Ελάχιστες Προδιαγραφές για Προσωρινά ή Κινητά Εργοτάξια) Κανονισμών του 2002 και των περί Ελαχίστων Προδιαγραφών για τη Σήμανση Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία Κανονισμών του 2000 που έθεσαν σε κίνδυνο εργοδοτούμενους της, άλλα πρόσωπα στην εργασία και τρίτα πρόσωπα:

(α) Παράλειψη τοποθέτησης στερεών κιγκλιδωμάτων (α) στα άκρα δαπέδων των ορόφων, (β) στα ανοίγματα του πηγαδιού του ανελκυστήρα και (γ) στο κλιμακοστάσιο με επαρκές ύψος τουλάχιστον 1.10m από το δάπεδο, που να διαθέτουν θωράκιο ή άλλο εμπόδιο στη στάθμη του δαπέδου ύψους τουλάχιστον 0.20m, ή χρησιμοποίησης άλλων ισοδύναμων μέσων.

(β) Παράλειψη κατασκευής και χρήσης κατάλληλων γεφυρών (εναέριων διαδρόμων), εξεδρών εργασίας και κλιμάκων σε ικριώματα, οι οποίες να έχουν τις δέουσες διαστάσεις και τα κατάλληλα κιγκλιδώματα, ικανοποιητικού ύψους και αντοχής.

(γ) Παράλειψη ελέγχου και συντήρησης σε τακτική βάση των εύκαμπτων καλωδίων μεγάλου μήκους που χρησιμοποιούνταν για την παροχή ηλεκτρικής ενέργειας σε φορητά εργαλεία.

(δ) Παράλειψη παροχής ή εξασφάλισης της ύπαρξης σήμανσης ασφάλειας ή/και υγείας για την ενημέρωση των εργοδοτουμένων της και τρίτων προσώπων για τους υπαρκτούς ή πιθανούς κινδύνους.

(ε) Παράλειψη συμμόρφωσης σε Ειδοποίηση Βελτίωσης η οποία εκδόθηκε και επιδόθηκε από Επιθεωρητή Εργασίας.

(στ) Παράλειψη συμμόρφωσης σε Ειδοποίηση Απαγόρευσης η οποία εκδόθηκε και επιδόθηκε από Επιθεωρητή Εργασίας.

• Τον κ. Ιωάννη Σωτηρίου διευθυντή της εταιρείας «I. SOTERIOU CONSTRUCTIONS LTD», σε συνολικό πρόστιμο €3600 για τις πιο κάτω παραβάσεις των περί Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία Νόμων του 1996 έως 2011 και των περί Ασφάλειας και Υγείας (Ελάχιστες Προδιαγραφές για Προσωρινά ή Κινητά Εργοτάξια) Κανονισμών του 2002 που έθεσαν σε κίνδυνο εργοδοτούμενους της εταιρείας, άλλα πρόσωπα στην εργασία και τρίτα πρόσωπα:

(α) Παράλειψη τοποθέτησης στερεών κιγκλιδωμάτων (α) στα άκρα δαπέδων των ορόφων, (β) στα ανοίγματα του πηγαδιού του ανελκυστήρα και (γ) στο κλιμακοστάσιο με επαρκές ύψος τουλάχιστον 1.10m από το δάπεδο, που να διαθέτουν θωράκιο ή άλλο εμπόδιο στη στάθμη του δαπέδου ύψους τουλάχιστον 0.20m, ή χρησιμοποίησης άλλων ισοδύναμων μέσων.

(β) Παράλειψη συμμόρφωσης σε Ειδοποίηση Βελτίωσης η οποία εκδόθηκε και επιδόθηκε από Επιθεωρητή Εργασίας.

(γ) Παράλειψη συμμόρφωσης σε Ειδοποίηση Απαγόρευσης η οποία εκδόθηκε και επιδόθηκε από Επιθεωρητή Εργασίας.

• Τον κ. Κυριάκο Επιφανίου, που δραστηριοποιείται στον τομέα των κατασκευών, σε πρόστιμο €500 για την πιο κάτω παράβαση των περί Ασφάλειας και Υγείας (Ελάχιστες Προδιαγραφές για Προσωρινά ή Κινητά Εργοτάξια) Κανονισμών του 2002 που έθεσε σε κίνδυνο τρίτα πρόσωπα:

Παράλειψη λήψης και τήρησης όλων των μέτρων ασφάλειας, περιλαμβανομένων τεχνικών και οργανωτικών μέτρων, για τη διαφύλαξη της ασφάλειας και υγείας στο εργοτάξιο.

• Την εταιρεία «PANICOS HADJISYMEOU & SONS DEVELOPMENTS LTD», που δραστηριοποιείται στον τομέα των κατασκευών, σε πρόστιμο €500 για την πιο κάτω παράβαση των περί Ασφάλειας και Υγείας (Ελάχιστες Προδιαγραφές για Προσωρινά ή Κινητά Εργοτάξια) Κανονισμών του 2002 που έθεσε σε κίνδυνο τρίτα πρόσωπα:

Παράλειψη κατασκευής και διατήρησης κατάλληλης και ικανοποιητικής αντοχής περίφραξης των χώρων όπου διεξάγονταν οι διάφορες οικοδομικές εργασίες.