10/11/12

Χαιρετισμός της Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων κας Σωτηρούλας Χαραλάμπους στο Περιφερειακό Μεσογειακό Συνέδριο της Οργάνωσης Πρεσβυτέρων Πολιτών Κύπρου, στο Πανεπιστήμιο Κύπρου 10/11/2012

Με ιδιαίτερη χαρά αποδέχθηκα την πρόσκληση της Οργάνωσης Πρεσβυτέρων Πολιτών Κύπρου να απευθύνω χαιρετισμό στο Περιφερειακό Μεσογειακό Συνέδριο. Λόγω, όμως, άλλων ανειλημμένων υποχρεώσεων δεν μπορώ, δυστυχώς, να παραστώ προσωπικά στο Συνέδριό σας, σας στέλλω όμως τους εγκάρδιους χαιρετισμούς μου.


Οι σημαντικές αλλαγές στη δημογραφία της Ευρώπης φέρνουν την Ευρωπαϊκή Ένωση αντιμέτωπη με μια σειρά προκλήσεων για την κοινωνική προστασία και για τα συστήματα συνταξιοδότησης και υγειονομικής περίθαλψης, τις οποίες καλούμαστε όλοι να αντιμετωπίσουμε. Λιγότεροι εργαζόμενοι πρέπει να στηρίξουν τον αυξανόμενο αριθμό πρεσβυτέρων ατόμων, τόσο στο επίπεδο διατήρησης της οικονομικής βιωσιμότητας των πιο πάνω συστημάτων, όσο και στο επίπεδο διασφάλισης των απαραίτητων υπηρεσιών προς τα άτομα αυτά.


Η παγκόσμια οικονομική κρίση, η οποία οξύνει τις προκλήσεις που συνεπάγονται από τη δημογραφική γήρανση, καθιστά επιτακτική την ανάγκη για ανάπτυξη των απαραίτητων δράσεων για τη δημογραφική ανανέωση και τη διασφάλιση της αλληλεγγύης μεταξύ των γενεών. Αυτός ήταν ένας από τους βασικούς λόγους που ώθησαν το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης να ανακηρύξουν το 2012 ως «Ευρωπαϊκό Έτος Ενεργού Γήρανσης και Αλληλεγγύης μεταξύ των Γενεών». Οι στόχοι και οι κατευθυντήριες γραμμές του έτους συνίστανται στο πλαίσιο της ανάπτυξης χωρίς αποκλεισμούς, της προαγωγής ενός υγιούς και ενεργού γηράσκοντος πληθυσμού, της προώθησης της κοινωνικής δικαιοσύνης και προστασίας, της ισότητας μεταξύ γυναικών και ανδρών και της αλληλεγγύης μεταξύ των γενεών. Στόχοι που θα συμβάλουν, μεταξύ άλλων, στην επίτευξη υψηλής απασχόλησης, στην επένδυση στις δεξιότητες και στη μείωση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού.


Το Ευρωπαϊκό Έτος για την Ενεργό Γήρανση και την Αλληλεγγύη μεταξύ των Γενεών είναι μια εξαιρετική ευκαιρία για ευαισθητοποίηση στα θέματα των δημογραφικών προκλήσεων που αντιμετωπίζουν τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και για προώθηση των δράσεων της αλληλεγγύης μεταξύ των γενεών που μπορούν να ανταποκριθούν καλύτερα στις προκλήσεις αυτές. Το Ευρωπαϊκό Έτος Ενεργού Γήρανσης και Αλληλεγγύης μεταξύ των Γενεών, το οποίο διανύουμε τώρα, είναι ένα σημαντικό ορόσημο στις προσπάθειες μας αυτές.


Η Κυπριακή Δημοκρατία, λαμβάνοντας υπόψη την πρόκληση της δημογραφικής γήρανσης, έχει υιοθετήσει το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τους Ηλικιωμένους στο οποίο καταγράφονται οι δεσμεύσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας στον τομέα της ευημερίας των ηλικιωμένων. Η υλοποίηση του σχεδίου παρακολουθείται από τη Μόνιμη Δϊυπηρεσιακή Επιτροπή σε τακτά χρονικά διαστήματα.


Με στόχο την μείωση της φτώχειας ανάμεσα στους συνταξιούχους, η Κυβέρνηση προχώρησε στην ενίσχυση των εισοδημάτων των συνταξιούχων και ιδιαίτερα των συνταξιούχων με χαμηλά εισοδήματα. Η ενίσχυση αυτή προήλθε τόσο μέσω της παραχώρησης από το 2008 του πασχαλινού επιδόματος όσο και από την υλοποίηση του σχεδίου στήριξης των συνταξιούχων με χαμηλά εισοδήματα με την επιπλέον καταβολή μηνιαίου χρηματικού ποσού ως συμπληρωματικό στο οικογενειακό εισόδημα. Επιπλέον, επεκτάθηκαν τα ωφελήματα που απολαμβάνουν οι συνταξιούχοι από την κοινωνική κάρτα.


Οι Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας, έχοντας μεταξύ άλλων στους στόχους τους τη διασφάλιση του δικαιώματος κάθε πολίτη για ένα αξιοπρεπές επίπεδο διαβίωσης και την καταπολέμηση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού, παρέχουν μέσω νομοθεσιών, προγραμμάτων, υπηρεσιών και σχεδίων οικονομική βοήθεια και υπηρεσίες σε ευάλωτες ομάδες πληθυσμού, συμπεριλαμβανομένων και των ηλικιωμένων με τις οικογένειες τους.


Οι Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας αναγνωρίζουν ότι η ομάδα των ατόμων ηλικίας 60 ετών και άνω αποτελεί μια ξεχωριστή ομάδα στόχου για τη δημιουργία προγραμμάτων και υπηρεσιών.


Τα άτομα της ομάδας αυτής έχουν αυξημένες ανάγκες φροντίδας και προστασίας, γι΄ αυτό και όσοι είναι δικαιούχοι δημόσιου βοηθήματος δικαιούνται επιπρόσθετο επίδομα φροντίδας ανάλογα με το είδος της φροντίδας που έχουν ανάγκη. Για την αποφυγή της ιδρυματοποίησης των ηλικιωμένων δίνεται έμφαση στην παροχή διευκολύνσεων και υποστηρικτικών υπηρεσιών για τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσής τους στο δικό τους κοινωνικό περιβάλλον. Τέτοιες υπηρεσίες είναι η κατ΄ οίκον φροντίδα από κρατικές, ιδιωτικές ή κοινοτικές φροντίστριες, η διημερεύουσα φροντίδα και η ιδρυματική φροντίδα. Για όσους επιλέξουν να έχουν φροντίδα σε Ιδιωτικές Στέγες Ηλικιωμένων και Αναπήρων το ποσόν των τροφείων κυμαίνεται από €623,02 μέχρι €743,82 τον μήνα. Για τους δικαιούχους δημόσιου βοηθήματος που χρειάζονται φροντίδα σε 24ωρη βάση και δεν επιθυμούν την εισδοχή τους σε ίδρυμα καταβάλλεται ο μισθός του αλλοδαπού φροντιστή ο οποίος ανέρχεται στα €326 και οι κοινωνικές του ασφαλίσεις που αντιστοιχούν σε ποσόν €82,70.


Η Κυπριακή Δημοκρατία, αντιλαμβανόμενη τη σημασία της κοινωνικής φροντίδας για τα άτομα της τρίτης ηλικίας, λειτουργεί επίσης, μέσω των υπηρεσιών της, το Σχέδιο Επιχορήγησης Αρχών Τοπικής Αυτοδιοίκησης και Εθελοντικών Οργανώσεων Κοινωνικής Πρόνοιας μέσα από το οποίο εφαρμόζονται προγράμματα για επέκταση και βελτίωση των υπηρεσιών φροντίδας, πρόνοιας και ευημερίας των ηλικιωμένων. Σε αυτές τις οργανώσεις συμμετέχουν και ηλικιωμένα άτομα.


Στα πλαίσια της πρώτης προκήρυξης του Σχεδίου Επιχορήγησης Εθελοντικών Οργανώσεων για το έτος 2012, επιχορηγήθηκαν 280 προγράμματα κοινωνικής φροντίδας, που λειτουργούν υπό την ευθύνη 178 εθελοντικών οργανώσεων, με ποσόν ύψους €7.292.500.


Επιπρόσθετα, στα πλαίσια της πρώτης προκήρυξης του Σχεδίου Επιχορήγησης Αρχών Τοπικής Αυτοδιοίκησης για το 2012, επιχορηγήθηκαν 20 προγράμματα για σκοπούς κοινωνικής φροντίδας, πρόνοιας και ευημερίας τα οποία λειτουργούν υπό την ευθύνη 17 Αρχών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, με συνολικό κόστος €396.000.

Καταλήγοντας, θέλω να τονίσω τη σημασία της ανταλλαγής καλών πρακτικών μεταξύ των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της ανάπτυξης ενιαίων προσεγγίσεων για την αντιμετώπιση των δημογραφικών προκλήσεων, αξιοποιώντας τις συσσωρευμένες εμπειρίες των πρεσβύτερων πολιτών.


Συγχαίρω τον Πρόεδρο και τα μέλη της Οργάνωσης Πρεσβυτέρων και όλους όσοι συνέβαλαν στη διοργάνωση του σημερινού Συνεδρίου και καλωσορίζω τους εκλεκτούς ομιλητές και συνέδρους.


Εύχομαι κάθε επιτυχία στις εργασίες του σημερινού Συνεδρίου.


Τον χαιρετισμό διάβασε εκ μέρους της Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου κ. Γεώργιος Παπαγεωργίου.