10/11/12

Χαιρετισμός του Υπουργού Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος κ. Σοφοκλή Αλετράρη σε ημερίδα του Συνδέσμου Πολεοδόμων Κύπρου, στη Λευκωσία 10/11/2012

Με μεγάλη χαρά παρίσταμαι σήμερα στην πολύ ενδιαφέρουσα ημερίδα με θέμα «Νέα Γενιά Τοπικών Σχεδίων» που διοργανώνεται με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Πολεοδομίας. Αξίζουν πραγματικά συγχαρητήρια στον Σύνδεσμο Πολεοδόμων Κύπρου και στο Επιστημονικό Τεχνικό Επιμελητήριο Κύπρου (Ε.Τ.Ε.Κ) για την πρωτοβουλία να διοργανώσουν τη σημερινή ημερίδα, η οποία θα δώσει τη δυνατότητα σε όλους τους εμπλεκομένους να ανταλλάξουν απόψεις αναφορικά με τις υπό διαμόρφωση καινοτόμες πολεοδομικές πολιτικές και τα συναφή πολεοδομικά εργαλεία, όπως είναι ο αστικός αναδασμός, που έχουν εισαχθεί στα νέα Τοπικά Σχέδια του 2011.

Τα νέα και προς αναθεώρηση Τοπικά Σχέδια αξιολογούνται με βάση τον Νόμο για την Στρατηγική Εκτίμηση των Επιπτώσεων στο Περιβάλλον. Με τον τρόπο αυτό διασφαλίζεται ότι λαμβάνονται υπόψη οι περιβαλλοντικές παράμετροι και επιπτώσεις, σε στρατηγικό επίπεδο, ούτως ώστε να διασφαλίζεται η αειφόρος ανάπτυξη.

Μετά από στενή συνεργασία μεταξύ του Τμήματος Αναδασμού, του Υπουργείου Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος και του Υπουργείου Εσωτερικών ετοιμάστηκε και προωθήθηκε η θεσμοθέτηση του Αστικού Αναδασμού, που αποτελεί ένα βασικό εργαλείο για την επίτευξη της ορθής διαχείρισης και αξιοποίησης της γης σε περιοχές ανάπτυξης που παρουσιάζουν τα ίδια προβλήματα διακατοχής γης με τις γεωργικές περιοχές. Ευελπιστούμε ότι η εξέταση του σχετικού νομοσχεδίου για ψήφιση του Νόμου περί Αστικού Αναδασμού θα προχωρήσει σύντομα από τις αρμόδιες Κοινοβουλευτικές Επιτροπές Εσωτερικών και Γεωργίας και Φυσικών Πόρων.

Μεταξύ άλλων, ο αστικός αναδασμός αποβλέπει στην προσφορά γης κατάλληλης για ανάπτυξη, στη διασφάλιση των αναγκαίων χώρων δημόσιας χρήσης (όπως δρόμοι, πεζόδρομοι, χώροι στάθμευσης, πλατείες, χώροι πρασίνου) και στη διασφάλιση χώρων για κοινωφελείς σκοπούς (όπως κοινοτικά κτήρια, παιδικοί σταθμοί, εξωτερικά ιατρεία, σχολεία, εκκλησία), στην αναδιοργάνωση των ιδιοκτησιών μέσα σε ζώνες ανάπτυξης, στην ορθολογική χωροθέτηση χρήσεων μεγάλης κλίμακας στην περιοχή του σχεδίου, καθώς και στην αποκατάσταση και δραστηριοποίηση περιοχών μετά από φυσικές ή ανθρώπινες καταστροφές.

Με την εφαρμογή του αστικού αναδασμού τα οφέλη θα είναι πολλαπλά. Αναμένεται, μεταξύ άλλων, η επίλυση των προβλημάτων που παρατηρούνται κυρίως λόγω έλλειψης ικανοποιητικής πρόσβασης - δηλαδή ύπαρξη περίκλειστων τεμαχίων γης σε ζώνες ανάπτυξης, που στην πράξη δεν μπορούν να αναπτυχθούν - ή λόγω αδιαφορίας των ιδιοκτητών γης με πρόσβαση με επακόλουθο να εγκλωβίζουν όσους ιδιοκτήτες επιθυμούν να αναπτύξουν την ιδιοκτησία τους.

Θα ήθελα να συγχαρώ ξανά τον Σύνδεσμο Πολεοδόμων Κύπρου και το Επιστημονικό Τεχνικό Επιμελητήριο Κύπρου για τη σημερινή διοργάνωση που μας δίδει τη δυνατότητα να ανταλλάξουμε απόψεις και να εξετάσουμε τις διαφοροποιήσεις και τις προοπτικές που προσφέρουν τα νέα Τοπικά Σχέδια. Είμαι βέβαιος ότι η συζήτηση θα είναι παραγωγική και θα δώσει σημαντικά συμπεράσματα σε σχέση με τον ρόλο που θα διαδραματίσουν τα νέα Τοπικά Σχέδια στον τομέα της οικοδομικής ανάπτυξης στην Κύπρο. Εύχομαι καλή επιτυχία στις εργασίες της ημερίδας σας.