22/11/12

Χαιρετισμός του Υπουργού Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού κ. Νεοκλή Συλικιώτη στο 1ο Παγκύπριο Συμπόσιο «Το σύγχρονο κρασί της οινόεσσας Κύπρου», στη Λευκωσία 22/11/2012

Σήμερα βάζουμε τα θεμέλια ενός νέου θεσμού που είμαστε βέβαιοι ότι θα αντέξει στον χρόνο, συμβάλλοντας και αυτός με τη σειρά του στη στήριξη και προώθηση της κυπριακής οινοβιομηχανίας. Σε αυτό το πνεύμα, χαιρετίζω το 1ο Παγκύπριο Συμπόσιο Οίνου, μια πρωτοβουλία που είναι αποτέλεσμα συνεργασίας των Υπουργείων Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος και Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού και του Συμβουλίου Αμπελοοινικών Προϊόντων.

Με παράδοση στην παραγωγή και εμπορία κρασιού η οποία έχει την καταβολή της στα βάθη των αιώνων, η Κύπρος κατέχει την αρχαιότερη θέση στη λεκάνη της Μεσογείου ως οινοπαραγωγός χώρα. Η ανάδειξη της πανάρχαιας οινικής κουλτούρας της πατρίδας μας λειτουργεί ως μέσον προβολής της ποιότητας που διαθέτουν σήμερα τα κρασιά μας, με τις μοναδικές γεύσεις και τα πλούσια αρώματα.

Με κρατικές επιδοτήσεις έχουμε βοηθήσει τα οινοποιεία μας να προχωρήσουν στην αναβάθμιση και εκσυγχρονισμό του εξοπλισμού τους ούτως ώστε να παράγουν μεγάλη ποικιλία εκλεκτών επιτραπέζιων οίνων και οίνων με προστατευόμενη ονομασία προέλευσης, ανώτερης ποιότητας. Σήμερα τα κυπριακά οινοποιεία, με την τεχνογνωσία που διαθέτουν, παράγουν κρασιά τα οποία μπορούν να σταθούν επάξια έναντι ξένων ανταγωνιστικών προϊόντων ως κρασιά με δική τους ταυτότητα. Το γεγονός αυτό επιβεβαιώνεται και από τα πολλά διεθνή βραβεία που έχουν εξασφαλίσει στο εξωτερικό τα κυπριακά κρασιά, και ιδιαίτερα η κουμανδαρία, στοιχείο πολύ ελπιδοφόρο για μια επιτυχή εξαγωγική προσπάθεια.

Παράλληλα, η προβολή και προώθηση των κρασιών μας στις ξένες αγορές και η ενίσχυση της εξαγωγικής προσπάθειας των οινοποιών μας αποτελεί για το Υπουργείο Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού σημαντική προτεραιότητα.

Για την επίτευξη του στόχου αυτού εφαρμόζεται, σε συνεργασία και με τα Εμπορικά μας Κέντρα στο εξωτερικό, ένα ευρύ φάσμα στοχευμένων προωθητικών δράσεων και ενεργειών το οποίο περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, επιδοτήσεις για συμμετοχή σε γενικές και εξειδικευμένες εκθέσεις τροφίμων και ποτών στην Κύπρο και το εξωτερικό, διοργάνωση εκδηλώσεων και γευστικών δοκιμών, έρευνες αγοράς σε σημαντικές αγορές του εξωτερικού, φιλοξενία ξένων αγοραστών και δημοσιογράφων στην Κύπρο και δημοσίευση εξειδικευμένων άρθρων σε έντυπα του εξωτερικού.

Οι πιο πάνω δράσεις συμβάλλουν σε νέες συνεργασίες και βοηθούν την κυπριακή οινοβιομηχανία να εμπλακεί σε ξένες αγορές. Στο πλαίσιο των ενεργειών αυτών η Κυβέρνηση, μόνο για την περίοδο 2009-2011 έχει παραχωρήσει επιδοτήσεις ύψους €400.000 σε 15 οινοποιεία.

Πρόσθετα, το Υπουργείο Εμπορίου αξιοποιεί στον μέγιστο δυνατό βαθμό κοινοτικά κονδύλια για τη συγχρηματοδότηση από την ΕΕ συλλογικών δράσεων προβολής και προώθησης των οινικών προϊόντων στην εσωτερική αγορά και τρίτες χώρες. Στο πλαίσιο αυτό έχει υλοποιηθεί, την περίοδο 2007-2009, πρόγραμμα ενημέρωσης και προώθησης των κυπριακών κρασιών από τον Σύνδεσμο Οινοποιείων Κύπρου σε Αυστραλία, Ρωσία, Καναδά και ΗΠΑ. Η συνολική αξία του προγράμματος, που υλοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία, ανήλθε σε €2.8 εκ. Σύμφωνα και με στοιχεία εξαγωγών της πιο πάνω περιόδου, διαφαίνεται ότι υπήρξε σημαντική αύξηση των εξαγωγών μας προς τις στοχευόμενες χώρες, η οποία ανήλθε σε ποσοστό 112%, ενώ το μερίδιο των αγορών αυτών στις συνολικές εξαγωγές ανέρχεται στο 25% περίπου.

Να είστε βέβαιοι ότι το Υπουργείο Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού θα συνεχίσει να στηρίζει ενεργά κάθε ενέργεια που στοχεύει στην περαιτέρω προώθηση των κυπριακών κρασιών εντός Κύπρου, καθώς και στη διείσδυσή τους στις ξένες αγορές.

Κλείνοντας, θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους τους συμμετέχοντες για την παρουσία σας στην εκδήλωση αυτή και ιδιαίτερα τους οινοποιούς μας, τα προϊόντα των οποίων θα έχουμε την ευκαιρία να απολαύσουμε μετά την ολοκλήρωση του τελετουργικού μέρους του συμποσίου. Η επιτυχία της σημερινής διοργάνωσης αποδεικνύει, για ακόμη μία φορά, τη σημασία και τα οφέλη που μπορεί να επιφέρει η στενή συνεργασία του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα για την επίτευξη του κοινού μας στόχου, που δεν είναι άλλος από την ανάπτυξη του κυπριακού αμπελοοινικού τομέα και την προώθηση του κυπριακού κρασιού.