9/11/12

Χαιρετισμός της Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων κας Σωτηρούλας Χαραλάμπους στο Παγκύπριο Συνέδριο της Ομοσπονδίας Υπαλλήλων Ξενοδοχείων, Επισιτισμού και Κέντρων Αναψυχής ΟΥΞΕΚΑ, στο οίκημα της ΣΕΚ 09/11/2012

Ευχαριστώ για την πρόσκληση σας να απευθύνω χαιρετισμό στο Παγκύπριο Συνέδριο της Ομοσπονδίας Υπαλλήλων Ξενοδοχείων, Επισιτισμού και Κέντρων Αναψυχής της ΣΕΚ. Δυστυχώς, λόγω άλλων ανειλημμένων υποχρεώσεων δεν μπορώ να παραστώ προσωπικά στο συνέδριο σας.

Κατ’ αρχάς θέλω με την ευκαιρία αυτή να εκφράσω τη μεγάλη εκτίμηση μου προς την ηγεσία και τα μέλη της ΟΥΞΕΚΑ ΣΕΚ, για την πολύπλευρη και πολυσήμαντη συνεισφορά τους στην ξενοδοχειακή και επισιτιστική βιομηχανία, αλλά και στο κοινωνικό και εργασιακό γίγνεσθαι του τόπου μας. Η Ομοσπονδίας σας, με τη δράση της για πάνω από 20 χρόνια, έχει συνδέσει το όνομα της με αγώνες για βελτίωση των όρων απασχόλησης των εργαζομένων στην ξενοδοχειακή και επισιτιστική βιομηχανία.

Κάθε συνέδριο έχει τις ιδιαιτερότητες του. Το Παγκύπριο Συνέδριο συνέρχεται σε μια ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο, εν μέσω μιας πρωτοφανούς παγκόσμιας κρίσης, η οποία εξελίχθηκε σε αυτό που ονομάστηκε ως «κρίση χρέους στην ευρωζώνη», με σοβαρές αρνητικές επιπτώσεις πάνω στην πραγματική οικονομία. Για την οικονομία μας, η κρίση αυτή αποτελεί τη δυσκολότερη δοκιμασία μετά το 1974. Η κρίση στο τραπεζικό σύστημα έχει επηρεάσει ολόκληρη την οικονομία. Μέσα σε αυτό το ιδιαίτερα αρνητικό περιβάλλον, θετικό στοιχείο αποτελεί η πορεία του τουρισμού τα τελευταία χρόνια. Με προσεκτικές και στοχευμένες ενέργειες της Κυβέρνησης, του ΚΟΤ και όλων των εμπλεκομένων στον τουρισμό, έγινε κατορθωτό να υπάρχει συνεχής αύξηση του τουριστικού ρεύματος στην Κύπρο.

Η επιλογή μας να στηρίξουμε τον τουριστικό τομέα ήταν συνειδητή και απορρέει και από το γεγονός ότι, μαζί με τον τομέα των υπηρεσιών, αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο της οικονομίας μας. Στις σημερινές συνθήκες, ζητούμενο για την έξοδο μας από την κρίση, είναι η ανάπτυξη. Συνεπώς, ο τομέας στον οποίο η Ομοσπονδία σας δραστηριοποιείται, έχει να διαδραματίσει ένα ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο. Οικονομική ανάπτυξη και απασχόληση είναι τομείς αλληλένδετοι και αλληλοεξαρτώμενοι, ιδιαίτερα σε ανθρωποκεντρικούς τομείς οικονομικής δραστηριότητας. Για εμάς δεν νοείται στήριξη της τουριστικής βιομηχανίας χωρίς επένδυση στο πιο πολύτιμο κεφάλαιο της τουριστικής βιομηχανίας που είναι το ανθρώπινο δυναμικό. Ανάλογη σημασία αναμένουμε να δίδεται στο κεφάλαιο αυτό και από τις επιχειρήσεις του τομέα, οι οποίες είναι και οι πρώτες που θα επωφεληθούν από αυτό.

Χωρίς αμφιβολία, ο ρόλος που διαδραματίζει το ποιοτικό και εξειδικευμένο ανθρώπινο δυναμικό στην ανάπτυξη της τουριστικής βιομηχανίας είναι κρίσιμος. Το υψηλό επίπεδο γνώσεων και ικανοτήτων, σε συνδυασμό με τη διάθεση για προσφορά και την παραδοσιακή φιλοξενία των Κυπρίων, πέτυχαν το υψηλό επίπεδο υπηρεσιών για το οποίο έχουν να λένε οι ξένοι επισκέπτες. Αυτά ήταν και τα στοιχεία που συνέθεταν την πιο επιτυχημένη διαφήμιση μας. Το άνοιγμα της αγοράς εργασίας, ιδιαίτερα με την ένταξη μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, και το κυνήγι του πρόσκαιρου κέρδους από ορισμένους παράγοντες της τουριστικής βιομηχανίας, έπληξαν σοβαρά την ποιότητα του ανθρώπινου δυναμικού στην τουριστική βιομηχανία. Η απασχόληση κοινοτικών εργαζομένων με μόνο κριτήριο τη μείωση του εργατικού κόστους και όχι την ποιότητα, πλήττει την εικόνα του τουρισμού. Ταυτόχρονα οδηγεί στη δημιουργία εργαζομένων πολλών ταχυτήτων στην ξενοδοχειακή βιομηχανία, με κάποιους εργαζόμενους να καλύπτονται από τις συλλογικές συμβάσεις, με κάποιους άλλους από ατομικές συμφωνίες, και με κάποιους τρίτους, με ειδικής φύσεως συμφωνίες όπως είναι αυτές που συνάπτονται με ξενοδοχειακές σχολές. Χαρακτηριστικό της σύνθεσης του εργατικού δυναμικού των ξενοδοχείων μας είναι ότι στα 44 ξενοδοχεία που επιθεωρήθηκαν κατά το πρώτο εξάμηνο του 2012, το 56% των εργαζομένων ήταν κοινοτικοί ή αλλοδαποί και μόνο το 44% ήταν Κύπριοι.

Φαινόμενα όπως η μη εφαρμογή των συλλογικών συμβάσεων εργασίας ή της αρχής της ίσης μεταχείρισης, μέχρι και φαινόμενα αδήλωτης και παράνομης εργασίας, παρατηρούνται δυστυχώς στην ξενοδοχειακή βιομηχανία. Οφείλω να σημειώσω ότι αυτά δεν αφορούν όλους τους επιχειρηματίες του τομέα, όμως αναμφίβολα, όπου και αν παρουσιάζονται, πλήττουν συνολικά τη βιομηχανία, υποσκάπτουν τις εργασιακές σχέσεις και επηρεάζουν και την ποιότητα των υπηρεσιών μας. Το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, στα πλαίσια του Συστήματος Εργασιακών Σχέσεων, ανέλαβε συγκεκριμένες δράσεις με στόχο τη σωστή λειτουργία και εφαρμογή της συλλογικής σύμβασης στον κλάδο και τη σωστή εφαρμογή της αρχής της ίσης μεταχείρισης.

Εντατικοποιήσαμε τις επιθεωρήσεις μας για πάταξη της παράνομης εργασίας, εισαγάγαμε το έντυπο δήλωσης απασχόλησης, εντάξαμε τον Νόμο για την Ισότητα της Μεταχείρισης στο πεδίο των επιθεωρήσεων μας, ενώ προωθούμε και νομοσχέδιο με στόχο την εισαγωγή εφαρμοστικών διατάξεων για την εφαρμογή του κανονισμού της ελεύθερης διακίνησης. Επίσης, στα πλαίσια του συστήματος εργασιακών σχέσεων και έχοντας τη σύμφωνη γνώμη των εργοδοτικών και συνδικαλιστικών οργανώσεων του τομέα, αναλάβαμε πρωτοβουλία για συζήτηση και υποβολή προτάσεων σε όλα τα ανοικτά ζητήματα του τομέα, όπως είναι η συλλογική σύμβαση, η εφαρμογή της και το ανθρώπινο δυναμικό της βιομηχανίας.

Αγαπητοί σύνεδροι,

Το συνέδριο σας θα ασχοληθεί με διάφορα εργασιακά θέματα μεταξύ των οποίων είναι και το πρόβλημα της πλήρους εφαρμογής των Συλλογικών Συμβάσεων. Είναι όμως γνωστό ότι για να γίνει αυτό, θα πρέπει το συνδικαλιστικό κίνημα να είναι σε θέση να δραστηριοποιηθεί ελεύθερα στους χώρους εργασίας ούτως ώστε να μπορεί να εντοπίζει και να καταγγέλλει τη μη εφαρμογή των Συλλογικών Συμβάσεων. Με άλλα λόγια, ο σεβασμός των συνδικαλιστικών δικαιωμάτων είναι ο πυρήνας ανάπτυξης ενός εθελοντικού συστήματος εργασιακών σχέσεων όπως είναι το Κυπριακό Σύστημα Εργασιακών Σχέσεων. Σε αυτό το πλαίσιο, το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων έχει προωθήσει στη Βουλή των Αντιπροσώπων νομοσχέδια τα οποία ψηφίστηκαν σε Νόμους και παρέχουν στις συνδικαλιστικές οργανώσεις ουσιαστική ενίσχυση. Ειδικότερα, με τη νέα νομοθεσία ενισχύεται με πρακτικό τρόπο το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα των εργαζομένων για συνδικαλιστική οργάνωση, η αναγνώριση των συντεχνιών ως αντιπροσώπων των εργαζομένων, η διεξαγωγή συλλογικών διαπραγματεύσεων με τους εργοδότες και η πρόσβαση των αντιπροσώπων των εργαζομένων σε επιχειρήσεις εργοδοτών. Η Συνδικαλιστική Σχολή της ΣΕΚ, σε συνεργασία με το Τμήμα Εργασιακών Σχέσεων του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, έχουν ήδη οργανώσει σχετικά σεμινάρια για την ενημέρωση των επαγγελματικών σας στελεχών. Σας συγχαίρω και ευελπιστώ ότι μέσω τους, θα γίνετε κοινωνοί της νέας νομοθεσίας έτσι ώστε να ευοδωθούν οι κοινοί μας στόχοι για ενίσχυση του κατά γενική ομολογία πετυχημένου συστήματος εργασιακών σχέσεων.

Από το βήμα του Παγκύπριου Συνεδρίου της OΥΞEΚΑ θέλω να διαβεβαιώσω τους εργαζόμενους στην ξενοδοχειακή βιομηχανία και τις συνδικαλιστικές τους οργανώσεις ότι το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, σε αυτή την κρίσιμη περίοδο, θα είναι δίπλα τους για εφαρμογή των νομοθεσιών και των συλλογικών συμβάσεων και για διατήρηση των θέσεων εργασίας.

Τελειώνοντας, εύχομαι κάθε επιτυχία στο συνέδριο σας με τη δέσμευση ότι το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων και εγώ προσωπικά θα μελετήσουμε τις εισηγήσεις σας, οι οποίες αναμένεται να είναι δημιουργικές και εποικοδομητικές για το καλό όλων.


Σημείωση: Τον χαιρετισμό διάβασε εκ μέρους της Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου κ. Γεώργιος Παπαγεωργίου.