9/11/12

Χαιρετισμός του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Δημήτρη Χριστόφια στο Επιχειρηματικό Φόρουμ Κύπρου – Ουκρανίας, στο ΚΕΒΕ 09/11/2012

Με αισθήματα χαράς απευθύνω χαιρετισμό στο Επιχειρηματικό Φόρουμ που σκοπό έχει να αναδείξει τις δυνατότητες και τις προοπτικές συνεργασίας μεταξύ των κυπριακών και των ουκρανικών επιχειρήσεων. Το Φόρουμ πραγματοποιείται με την ευκαιρία της επίσκεψης του Προέδρου της Ουκρανίας κ. Viktor Yanukovych στην Κύπρο. Καλωσορίζω και ενώπιόν σας τον Πρόεδρο στην Κύπρο.


Θέλω να εκφράσω τα θερμά μου συγχαρητήρια στους διοργανωτές, καθώς θεωρώ ότι εκδηλώσεις όπως η σημερινή έχουν ιδιαίτερη σημασία για την περαιτέρω εμβάθυνση και αναβάθμιση των ήδη εξαίρετων σχέσεων και της συνεργασίας μεταξύ Κύπρου και Ουκρανίας.


Υπάρχουν πολλές δυνατότητες ανάπτυξης της διμερούς μας συνεργασίας, και το σημερινό Φόρουμ αναμφίβολα προσφέρεται για την ενίσχυση των εμπορικών, οικονομικών και τουριστικών μας σχέσεων. Έχουμε ενισχύσει και εργαζόμαστε ώστε να διευρύνουμε περαιτέρω το διμερές συμβατικό πλαίσιο της συνεργασίας μας, θέτοντας τις βάσεις που θα διευκολύνουν αυτή την προσπάθεια.

Ευελπιστούμε ότι οι συμφωνίες που υπογράφηκαν χθες, και ιδιαίτερα η σύμβαση για την αποφυγή της διπλής φορολογίας και οι συμφωνίες για την εμπορική ναυτιλία, τις αεροπορικές μεταφορές και τη συνεργασία στον τομέα των επενδύσεων, θα δώσουν νέα ώθηση προς αυτή την κατεύθυνση.


Η Κύπρος παρέχει μια εξαιρετική πλατφόρμα για διεξαγωγή και διαχείριση επιχειρηματικών δραστηριοτήτων για τις ουκρανικές εταιρείες. Η γεωγραφική της θέση, τα φορολογικά οφέλη και η ισχυρή υποδομή παροχής υπηρεσιών μετατρέπουν την Κύπρο σε ένα σημαντικό κέντρο για διεθνείς επιχειρηματικές δραστηριότητες.


Στόχος της Κυπριακής Κυβέρνησης είναι η δημιουργία ευνοϊκού επιχειρηματικού περιβάλλοντος, κατάλληλου για την ενίσχυση της καινοτομίας και των προσπαθειών των επιχειρήσεων για δραστηριοποίηση, ατομικά ή συλλογικά, σε συνεργασία με κυπριακές και ξένες επιχειρήσεις.


Με ικανοποίηση διαπιστώνω τη δυναμική παρουσία της κυπριακής επιχειρηματικής κοινότητας στην Ουκρανία αλλά και της ουκρανικής επιχειρηματικής κοινότητας στην Κύπρο. Δεν είναι τυχαίο ότι η Κύπρος κατέχει την πρώτη θέση ανάμεσα στις χώρες που επενδύουν στην Ουκρανία. Αντίστοιχα η Ουκρανία βρίσκεται στην πρώτη θέση στον κατάλογο των χωρών με επενδυτικό προορισμό την Κύπρο.


Παράλληλα, στον τομέα του τουρισμού έχουμε προχωρήσει σε μια σειρά από ενέργειες που διανοίγουν αισιόδοξες προοπτικές. Αυτές περιλαμβάνουν:


(α) Την εφαρμογή του συστήματος προ-θεώρησης εισόδου,

(β) το άνοιγμα ενός ακόμη Επίτιμου Προξενείου στην Οδησσό και

(γ) τη δραστηριοποίηση Γραφείου του Κυπριακού Οργανισμού Τουρισμού στο Κίεβο.


Εξίσου σημαντικό είναι και το περιβάλλον που διαμορφώνεται σε σχέση με τον τομέα της ενέργειας. Η ανακάλυψη μεγάλης ποσότητας φυσικού αερίου εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κύπρου έχει δημιουργήσει νέα δυναμική και ενθαρρυντικές προοπτικές για περαιτέρω ενδυνάμωση της συνεργασίας μεταξύ κυπριακών και ξένων επιχειρήσεων.


Ο τομέας των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, συμπεριλαμβανομένης της αιολικής και ηλιακής ενέργειας και της παραγωγής βιομάζας, αποτελεί επίσης προτεραιότητα για τη χώρα μας η οποία διαθέτει σημαντική εμπειρία. Θεωρώ ότι και σε αυτούς τους τομείς υπάρχουν δυνατότητες συνεργασίας και κοινών επενδύσεων μεταξύ των χωρών μας. Προς τούτο ευελπιστούμε ότι σύντομα θα ολοκληρωθεί και θα υπογραφεί το σχετικό Μνημόνιο Συνεργασίας.


Κυρίες και κύριοι,


Αναμφίβολα, η παρουσία επιχειρηματιών από τις δύο χώρες στο σημερινό Φόρουμ καταδεικνύει τη σημασία που αποδίδεται στην αξιοποίηση προοπτικών περαιτέρω ανάπτυξης και ενίσχυσης της διμερούς επιχειρηματικής συνεργασίας, την οποία ενθαρρύνουμε και υποστηρίζουμε.


Η υπογραφή σήμερα του Μνημονίου Συνεργασίας μεταξύ του Κυπριακού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου και της Ουκρανικής Ένωσης Βιομηχάνων και Επιχειρηματιών αποτελεί απόδειξη της βούλησης της επιχειρηματικής κοινότητας και στις δύο χώρες να αξιοποιήσει τις θετικές προοπτικές που υπάρχουν και να επενδύσει στην κυπρο-ουκρανική συνεργασία.


Καταλήγοντας, θα ήθελα να εκφράσω την αισιοδοξία μου για την περαιτέρω πρόοδο των διμερών οικονομικών μας σχέσεων, καθώς και τη βεβαιότητα ότι το σημερινό Φόρουμ θα δώσει ακόμη μεγαλύτερη ώθηση στην κυπρο-ουκρανική συνερ