21/10/12

Χαιρετισμός της Υπουργού Εσωτερικών κας Ελένης Μαύρου στο φιλολογικό μνημόσυνο εις μνήμην των Καλλιτεχνών και Αγωνιστών της Ειρήνης και της Επαναπροσέγγισης Μιχάλη Κυρλιτσιά και Yücel Köseoğlu, στη Βορόκλινη 21/10/2012

Έχει λεχθεί ότι «Τέχνη δεν είναι αυτό που βλέπεις αλλά αυτό που κάνεις τους άλλους να δουν». Αυτό θεωρώ ότι αντιπροσωπεύει απόλυτα τη ζωή και τη σκέψη του Μιχάλη Κυρλιτσιά και του Yücel Köseoğlu. Και αυτό σίγουρα μπορεί να επιβεβαιώσουν όσοι είχαν τη χαρά και την τύχη να βρεθούν κοντά τους.

Τιμούμε σήμερα δύο ανήσυχα πνεύματα της πατρίδας μας. Δύο συμπατριώτες που συνεισέφεραν σημαντικά με το έργο και τη δράση τους στην ανάπτυξη του πολιτισμού στον τόπο μας. Σε δύσκολους ιστορικά χρόνους, χρόνους γεμάτους από μισαλλοδοξία και παραλογισμό, ο Μιχάλης Κυρλιτσιάς και ο
Yücel Köseoğlu δομούσαν μέσα από τον πολιτισμό τις απαραίτητες κοινωνικές αντιστάσεις.

Η ενασχόληση με τα κοινά και η συμμετοχή στους κοινωνικούς αγώνες της εποχής ενέπνευσαν την τέχνη τους, καθιστώντας τους
κοινωνούς του κοινωνικού και λαϊκού παλμού. Με την τέχνη τους οικοδόμησαν ένα χώρο εύφορο για την καλλιέργεια ιδεών, ένα χώρο στον οποίο ο αλληλοσεβασμός και η συναντίληψη δημιουργούσαν έναν καλύτερο άνθρωπο.

Αγαπητοί φίλοι και φίλες


Η Μιχάλης Κυρλιτσιάς και ο Yucel
Köseoğlu υπήρξαν πρωτοστάτες στον αγώνα για επανένωση της πατρίδας μας και επαναπροσέγγιση των δύο κοινοτήτων.

Η πολιτική της επαναπροσέγγισης είναι πράξη πολιτικής ευθύνης που βοηθά στη διαμόρφωση του παρόντος και του μέλλοντος του λαού μας προς όφελός του, μέσα από τη δίκαιη και βιώσιμη λύση στο Κυπριακό.


Και αν το εργαλείο που μπορεί να οδηγήσει σε λύση του κυπριακού προβλήματος είναι ο πολιτικός διάλογος μεταξύ των δυο κοινοτήτων, η βιωσιμότητα μιας λύσης δεν θα καθοριστεί από τις υπογραφές και τις σφραγίδες σε κάποιες Συμφωνίες, αλλά από την ικανότητά μας να διαλύσουμε τα νέφη της καχυποψίας, από την ετοιμότητά μας να μάθουμε από τα λάθη του παρελθόντος και να κτίσουμε το μέλλον σε καινούργια θεμέλια.


Η ουσιαστική επανένωση του τόπου και του λαού απαιτεί ως συμπλήρωμα ή και προϋπόθεση, τον καθημερινό διάλογο ανάμεσα στους απλούς πολίτες αυτού του τόπου. Ένα διάλογο που θα θυμίζει την ανθρώπινη πτυχή του πολιτικού προβλήματος, ένα διάλογο που θα παραπέμπει στα καθημερινά προβλήματα, τους φόβους και τις προσδοκίες του καθενός από μας.


Η ζωή και δράση των Μιχάλη Κυρλιτσιά και
Yücel Köseoğlu αποδεικνύει σε όλους εμάς ότι η επαναπροσέγγιση των δύο κοινοτήτων δεν είναι μια αόριστη έννοια αλλά ένας ρεαλιστικός στόχος. Ένας στόχος που θα επιτευχθεί μέσα από πρωτοβουλίες και συλλογικές δράσεις όπως η σημερινή. Όλοι μαζί θα πρέπει να γεφυρώσουμε το χάσμα του διαχωρισμού που εδώ και τόσα χρόνια κρατά μακριά τη μια κοινότητα από την άλλη. Τα τελευταία χρόνια έγιναν πολλά αλλά μπορούμε να εργαστούμε για περισσότερα.

Η κοινή θέληση, η κοινή πεποίθηση, ο κοινός αγώνας αποτελούν δεδομένα που ισχυροποιούν τις προϋποθέσεις για να φτάσουμε στην πολυπόθητη λύση του Κυπριακού. Για να επιτευχθεί αυτό, χρειάζεται να υπερπηδηθούν πολλά εμπόδια και πολλά προβλήματα. Χρειάζεται να παραμείνουμε πιστοί στον στόχο της επανένωσης και να διατηρούμε ζωντανή την πίστη στην επίτευξη του στόχου. Αυτό είναι το καθήκον που εγείρεται μπροστά μας.


Είναι ευθύνη όλων μας να πείσουμε και να πειστούμε ότι η λύση που αναζητούμε είναι λύση για όλη την Κύπρο και για όλους τους Κυπρίους.
Είναι ευθύνη όλων μας να πείσουμε και να πειστούμε ότι όσο υπερασπιζόμαστε την εθνική μας ταυτότητα, τη γλώσσα και τις παραδόσεις μας, το ίδιο και με μεγαλύτερη ακόμη δύναμη θα υπερασπιστούμε την κοινή μας ταυτότητα ως Κύπριοι, τις κοινές παραδόσεις και την κοινή ιστορία.

Άλλωστε, ο πατριωτισμός προϋποθέτει μια ιστορική διαδρομή και ιστορική μνήμη από την οποία αντλούμε διδάγματα. Πατριωτισμός σημαίνει αυτογνωσία και αντισώματα κατά του μισαλλόδοξου σοβινισμού. Ο πατριωτισμός εστιάζει στο κοινό καλό και ιδιαίτερα στις επόμενες γενιές.


Φίλες και φίλοι


Μνημονεύουμε σήμερα τον Μιχάλη και τον
Yücel γιατί στους νέους ανθρώπους του τόπου μας δεν αξίζει μονάχα ένα καλύτερο αύριο αλλά και ένα καλύτερο παρελθόν. Στην αναβίωση της μισαλλοδοξίας, στην ανάδειξη των διαφορών και των εθνικιστικών προτύπων πρέπει όλοι εμείς να αντιτάξουμε τη σωφροσύνη, τον σεβασμό και τον βίο ανθρώπων του πνεύματος.

Ας αναζητήσουμε και ας αναδείξουμε τους ανθρώπους εκείνους που προέβαλαν τον αλληλοσεβασμό, την αλληλεγγύη και την αγάπη για τον τόπο και τον συνάνθρωπο. Μοναχά έτσι μπορούμε πραγματικά να τιμήσουμε τον Μιχάλη Κυρλιτσιά και τον
Yücel Köseoğlu.

Να μου επιτρέψετε να συγχαρώ τον Πολιτιστικό Όμιλο «Νέα Γενιά» για τη διοργάνωση της αποψινής εκδήλωσης. Μια εκδήλωση που αποτελεί φόρο τιμής για δύο καλλιτέχνες που σημάδεψαν την κυπριακή πολιτιστική σκηνή με τη ζωή και το έργο τους.
a