18/10/12

Χαιρετισμός της Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων κας Σωτηρούλας Χαραλάμπους στην έναρξη του Συνεδρίου «Επενδύοντας στα παιδιά: Πρόληψη και αντιμετώπιση της παιδικής φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού και προώθηση της ευζωίας των παιδιών»

Με ιδιαίτερη χαρά αποδέχθηκα την πρόσκληση να προσφωνήσω το σημαντικό αυτό συνέδριο που διοργανώνεται στο πλαίσιο της Κυπριακής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Θα ήθελα με την ευκαιρία να συγχαρώ, επίσης, τις Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας της Κυπριακής Δημοκρατίας για την οργάνωση, καθώς και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τη στήριξή της στη διοργάνωση αυτού του σημαντικού συνεδρίου.

Το θέμα της παιδικής φτώχειας, του κοινωνικού αποκλεισμού και της παιδικής ευζωίας αποτελεί προτεραιότητα τόσο της Κυπριακής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης όσο και της Στρατηγικής «Ευρώπη 2020», μέσα από τον πυλώνα μείωσης της φτώχειας και αύξησης της απασχόλησης. Και πώς άλλωστε να μην αποτελούσε, όταν οι ίδιοι οι αριθμοί μιλάνε από μόνοι τους. Από τα 100 εκατομμύρια παιδιών κάτω των 18, τα 19,2 εκ. ζούνε στο όριο της φτώχειας. Ειδικότερα, το 20,5% είναι στο όριο της παιδικής φτώχειας, το 9,6% δεν έχουν σημαντικά υλικά αγαθά και 9,1% ζούνε σε σπίτια όπου η εργασιακή απασχόληση είναι σχεδόν ανύπαρκτη. Εντούτοις, το πιο ανησυχητικό είναι ό,τι το 12,4% του παιδικού πληθυσμού στην ΕΕ είναι σε παρατεταμένο κίνδυνο φτώχειας, με ότι αυτό συνεπάγεται για το παρόν και το μέλλον της συγκεκριμένης πληθυσμιακής ομάδας.

Τι κάνουμε όμως για αυτή την κατάσταση; Πώς διασφαλίζουμε ως Ευρωπαϊκή Ένωση ένα καλύτερο μέλλον για τον παιδικό πληθυσμό, η ποιότητα του οποίου θα επηρεάσει σημαντικά την ανάπτυξη και την επιτυχία των βασικών αξόνων της Στρατηγικής «Ευρώπη 2020»;

Η Στρατηγική της Ευρώπης για την περίοδο 2010-2020 έχει, τουλάχιστον, δημιουργήσει νέες ευκαιρίες για την ενδυνάμωση της ευρωπαϊκής κοινωνικής ατζέντας και για την αντιμετώπιση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού ειδικότερα. Για πρώτη φορά οι συγκεκριμένες ενότητες αποτελούν ευρύτερο στόχο της ΕΕ και έχει ζητηθεί από τα κράτη μέλη να συμβάλουν με το να καταστήσουν τον συγκεκριμένο στόχο μέρος των εθνικών τους στόχων.

Σε εθνικό επίπεδο ως Κύπρος έχουμε καταφέρει να διατηρήσουμε τα ποσοστά της παιδικής φτώχειας σε σχετικά χαμηλά επίπεδα, για διάφορους λόγους. Κάποιοι από αυτούς πιθανόν να σχετίζονται με κοινωνικά πρότυπα που έχουμε ως κοινωνία, με τον σημαντικό ρόλο που εξακολουθεί να διαδραματίζει η ευρύτερη οικογένεια ώστε να διατηρούνται τα ποσοστά της παιδικής φτώχειας σε χαμηλά επίπεδα και η παιδική ευζωία σε αρκετά υψηλά, αντίστοιχα. Παράλληλα, πιστεύουμε ότι ρόλο παίζουν συγκεκριμένες στοχευμένες πολιτικές και δράσεις που ενθαρρύνουν τη δημιουργία προγραμμάτων κοινωνικής φροντίδας και την επίλυση κοινωνικών θεμάτων σε τοπικό επίπεδο. Ενδεικτικά αναφέρω το Σχέδιο Επιδότησης προς τις Αρχές Τοπικής Αυτοδιοίκησης και το Σχέδιο Κρατικών Χορηγιών προς τις Εθελοντικές Οργανώσεις. Τα προγράμματα φύλαξης και δημιουργικής απασχόλησης παιδιών ευάλωτων ομάδων συμβάλλουν στην ευζωία τόσο των παιδιών όσο και των γονιών τους και ταυτόχρονα δημιουργούν θέσεις εργασίας σε τοπικό επίπεδο. Επιπλέον, στοχευμένες παρεμβάσεις στο νομοθετικό πλαίσιο αποσκοπούν στον εξορθολογισμό των προνοιακών επιδομάτων βάσει εισοδηματικών κριτηρίων. Η Κυπριακή Δημοκρατία καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια είτε με ενδυνάμωση όλων των τομέων όπως η υγεία, η εκπαίδευση, η κοινωνική πρόνοια, η άθληση και η ψυχαγωγία, που σχετίζονται με την παιδική ευζωία, είτε με οικονομικά μέτρα όπως η διατήρηση των προϋπολογισμών για τους παραπάνω τομείς στα περσινά επίπεδα, που συνέβαλαν στη διατήρηση της παιδικής φτώχειας σε χαμηλά επίπεδα αλλά και στη μείωσή της.

Είναι, λοιπόν, ξεκάθαρο τόσο σε εθνικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο ότι η καταπολέμηση της παιδικής φτώχειας και η προώθηση της ευζωίας των παιδιών πρέπει να είναι μέρος των προτεραιοτήτων της κοινωνικής διάστασης της Στρατηγικής «Ευρώπη 2020», ιδίως όσον αφορά στον στόχο της μείωσης της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού.
Θεμελιώδους σημασίας για την όλη προσπάθεια θεωρώ τα συμπεράσματα στα οποία καταλήξαμε στις αρχές του μήνα στο Λουξεμβούργο για την πρόληψη και αντιμετώπιση της παιδικής φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού και την προώθηση της ευζωίας των παιδιών, όπου τονίστηκε η ανάγκη ανάπτυξης συντονισμένης και ολοκληρωμένης προσέγγισης για την αντιμετώπιση του ζητήματος κατά τρόπο ολιστικό, καθώς και η ανάγκη διασφάλισης επαρκών και βιώσιμων επενδύσεων. Επισημάνθηκαν, επίσης, η ανάγκη ανάπτυξης δεδομένων και δεικτών, η συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων φορέων και η ενσωμάτωση της καταπολέμησης της παιδικής φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού, καθώς και της ευζωίας των παιδιών, σε όλες τις σχετικές πολιτικές.

Ολοκληρώνοντας, θα ήθελα να επισημάνω ότι η Κύπρος, τόσο ως κράτος μέλος της ΕΕ όσο και ως προεδρεύουσα χώρα του Συμβουλίου της ΕΕ το δεύτερο εξάμηνο του 2012, αποδίδει μεγάλη σημασία στη συμμετοχή των παιδιών στα θέματα που τα αφορούν. Για τον λόγο αυτό είμαστε ιδιαίτερα υπερήφανοι για τη συμμετοχή στο συνέδριό μας 20 παιδιών που βρίσκονται στην Κύπρο από τις 13 μέχρι τις 20 Οκτωβρίου, ανταλλάζοντας εμπειρίες στα πλαίσια του προγράμματος Youth in Action. Σε εργαστήρι, σήμερα το απόγευμα, θα μας παρουσιάσουν τη δράση τους με τίτλο «European Children against Poverty». Τα 20 παιδιά προέρχονται από πέντε διαφορετικές χώρες (την Ιρλανδία, την Κροατία, την Κύπρο, την Ολλανδία και την Πορτογαλία). Με την ευκαιρία αυτή θα ήθελα να συγχαρώ και να ευχαριστήσω προσωπικά τα παιδιά για τη συμμετοχή τους. Ευχαριστώ θερμά τους: John Collins, Michael Collins και Davy Keenan από την Ιρλανδία, τους Romell Gerald Stefano Blankenzee, Oussama Moussa, Leone de Mooij και Ayoub Aharrar από την Ολλανδία, τους Antonia Škorić, Irena Petković, Ivan Tancabel και Matija Matasović από την Κροατία, τους Andre Moreira da Silva, Jose Eduardo Martins, Rafael Augosto da Costa και Rui Pedro Fernandes Teixeira από την Πορτογαλία και τους Χρυστάλλα Χατζηγεωργίου, Ελένη Παϊσίου, Όλγα Ευθυμίου και Μιχάλη Κυριάκου από την Κυπριακή Παιδοβουλή.

Καταλήγοντας, σας καλωσορίζω στην Κύπρο και εύχομαι καλή συνέχεια στο συνέδριο, ευελπιστώντας ότι με τις θέσεις και τους προβληματισμούς που θα κατατεθούν θα αναδειχθεί η σημαντικότητα της προώθησης της παιδικής ευζωίας μέσα από τη μείωση της παιδικής φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού.


Σημείωση: Τον χαιρετισμό διάβασε ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων κ. Γεώργιος Παπαγεωργίου.