30/10/12

Ο Πρόεδρος της Βουλής δέχθηκε αντιπροσωπεία της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του Κοινοβουλίου της Σουηδίας 30/10/2012


Ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων κ. Γιαννάκης Λ. Ομήρου δέχθηκε σήμερα αντιπροσωπία της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του Κοινοβουλίου της Σουηδίας (Riksdagen), η οποία επισκέπτεται την Κύπρο στο πλαίσιο της Κυπριακής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ).

Της αντιπροσωπίας ηγείτο ο κ. Allan Widman (Φιλελεύθερο Κόμμα), Πρόεδρος της Επιτροπής και σ’αυτή συμμετείχαν τα μέλη κ. Pyry Niemi (Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα), κ. Lars Ohly (Κόμμα της Αριστεράς), κ. Robert Halef (Χριστιανοδημοκράτες), κ. Karl Sigfrid (Συντηρητικό Κόμμα), κ. Johan Hedin (Κόμμα του Κέντρου) και η κα Maria Plass (Συντηρητικό Κόμμα). Την αντιπροσωπία συνόδευε ο Πρέσβης της Σουηδίας στην Κύπρο κ.
Clas Gierow.

Κατά τη συνάντηση επαναβεβαιώθηκαν εκατέρωθεν οι καλές σχέσεις μεταξύ Κύπρου και Σουηδίας, περιλαμβανομένου του κοινοβουλευτικού πεδίου. Ο Πρόεδρος της Βουλής αναφέρθηκε επίσης στις προτεραιότητες της Κυπριακής Προεδρίας, σημειώνοντας ότι η ανάληψη της Προεδρίας από τη χώρα μας συμπίπτει με μια κρίσιμη περίοδο για την ΕΕ, κατά την οποία οι λαοί δεν εμπιστεύονται πλέον τους θεσμούς, ως επακόλουθο και της αδυναμίας των ιδίων των θεσμών να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά προκλήσεις όπως η οικονομική κρίση. Επ’
αυτού ο κ. Widman εξέφρασε τα συγχαρητήρια της αντιπροσωπίας για τον τρόπο με τον οποίο η Κυπριακή Προεδρία χειρίζεται ορισμένα δύσκολα προβλήματα, όπως είναι οι διαπραγματεύσεις για το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο.

Σε ό
,τι αφορά στην οικονομική κατάσταση της ΕΕ ο Πρόεδρος της Βουλής, αφού περιέγραψε την κατάσταση στην κυπριακή οικονομία, σημείωσε ότι η έξοδος από την κρίση θα επέλθει με μέτρα προώθησης της ανάπτυξης. Ο κ. Widman ανέφερε ότι και η χώρα του συμμερίζεται αυτή την άποψη γενικότερα στην όλη αντιμετώπιση της κρίσης τονίζοντας ότι, παρά την αλληλεξάρτηση των κρατών μελών της ΕΕ και των οικονομιών τους, η λήψη μέτρων για την οικονομική κρίση αποτελεί ευθύνη και του κάθε κράτους.

Ο κ. Ομήρου ενημέρωσε, εξάλλου, τους συνομιλητές του για την παρούσα φάση του κυπριακού προβλήματος, αναφερόμενος ιδιαίτερα στις συνεχιζόμενες από την Τουρκία παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των αρχών του διεθνούς και ευρωπαϊκού δικαίου στην Κύπρο. Ο κ. Ομήρου αναφέρθηκε επίσης στις απειλές της Τουρκίας κατά της Κύπρου σε ό
,τι αφορά στην άσκηση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων στην Αποκλειστική Οικονομική της Ζώνη. Ζήτησε δε τη στήριξη και αλληλεγγύη των φίλων χωρών και των Ευρωπαίων εταίρων της Κύπρου τόσο σε αυτό το ζήτημα όσο και στις προσπάθειες επίλυσης του κυπριακού προβλήματος.