30/10/12

Συνάντηση του Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων με αντιπροσωπεία του Συνδέσμου Προστασίας Δανειοληπτών Τραπεζών 30/10/2012


Ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων κ. Γιαννάκης Λ. Ομήρου είχε σήμερα συνάντηση με αντιπροσωπεία του Συνδέσμου Προστασίας Δανειοληπτών Τραπεζών.

Μετά το πέρας της συνάντησης ο κ. Ομήρου δήλωσε: «Σήμερα είχα στο γραφείο μου συνάντηση με τον Σύνδεσμο Προστασίας Δανειοληπτών
, με επικεφαλής τον κ. Κώστα Μελά, και είχαμε μια εις βάθος ανταλλαγή απόψεων γύρω από τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι δανειολήπτες και κυρίως για τις έντονες ανησυχίες από τις οποίες διακατέχονται εξαιτίας του δυσμενούς οικονομικού περιβάλλοντος που έχει δημιουργηθεί στη χώρα μας.

Η αγωνία του Συνδέσμου Προστασίας Δανειοληπτών είναι να υπάρξουν τέτοια θεσμικά μέτρα που πράγματι να προστατεύουν τους δανειολήπτες από καταχρηστικές συμπεριφορές του τραπεζικού συστήματος
. Αυτό έχει συμβεί και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, έχει συμβεί και στην Ελλάδα, όπου εισήχθησαν μεταρρυθμιστικές νομοθεσίες οι οποίες σε μεγάλο βαθμό διασφαλίζουν την προστασία των δανειοληπτών.

΄Εχω ενημερώσει τον Σύνδεσμο Προστασίας Δανειοληπτών ότι η Βουλή των Αντιπροσώπων είναι στη διάθεσή τους, προφανώς και η αρμόδια Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών
, για να ακούσει προτάσεις και εισηγήσεις. Άλλωστε η Βουλή των Αντιπροσώπων σε αυτά τα θέματα επιδεικνύει υψηλό αίσθημα ευαισθησίας για να προστατέψει ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού, για να προστατέψει τα μεσαία και τα χαμηλά εισοδηματικά στρώματα, αλλά να προστατέψει και τον επιχειρηματικό κόσμο ο οποίος επίσης λαμβάνει δάνεια προκειμένου να υπάρξουν επενδύσεις με στόχο την ανάπτυξη. Άρα ουσιαστικά είναι ένα ζήτημα που αφορά και απασχολεί ολόκληρη την κυπριακή κοινωνία.


Βεβαίως
, όπως ξέρετε, είμαστε σε αναμονή της ολοκλήρωσης των διαβουλεύσεων της Κυβέρνησης με την Τρόικα προκειμένου να συνομολογηθεί η σύμβαση. Θέλουμε να ελπίζουμε ότι μερικοί εκ των όρων που είχαν τεθεί από την Τρόικα δεν θα ισχύσουν, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά το χρηματοπιστωτικό σύστημα περί κηρύξεως ενός δανείου ως επισφαλούς εντός 90 ημερών ή εντός 18 μηνών σε πρόθεση διαδικασιών εκποίησης ενυπόθηκων ακινήτων. Αυτά θα είναι πρωτόγνωρα για την κυπριακή κοινωνία, είναι ξένα προς την κοινωνική ακόμα και επιχειρηματική κουλτούρα της Κύπρου και θα πρέπει να αποφευχθούν πάση θυσία».

Εξάλλου
, ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων αναφερόμενος στον κρατικό προϋπολογισμό είπε: «Η Βουλή είναι σε αναμονή κατάθεσης του κρατικού προϋπολογισμού. Όπως ξέρετε, ο Υπουργός Οικονομικών είχε ενημερώσει τη Βουλή σε σύσκεψη των αρχηγών και εκπροσώπων κομμάτων ότι μέχρι τις 20 Οκτωβρίου θα κατετίθετο ο ετήσιος κρατικός προϋπολογισμός. Έχει παρέλθει αυτή η ημερομηνία, γίνεται αντιληπτό ότι συνεχίζεται η διαπραγμάτευση με τηλεδιασκέψεις, όπως ελέχθη, με την Τρόικα και αναμένεται η έλευσή της εδώ, αλλά ασφαλώς ο χρόνος δεν είναι ανεξάντλητος. Δηλαδή για να μπορέσει η Βουλή να κάνει μια στοιχειώδη εξέταση του κρατικού προϋπολογισμού πρέπει να έχει μπροστά της ωφέλιμο χρόνο. Συνεπώς αυτό είναι ένα ζήτημα, διότι και όταν υπάρξει η κατάληξη θα πρέπει πλείστες όσες πρόνοιες να συμπεριληφθούν στον κρατικό προϋπολογισμό. Άρα απαιτείται κάποια εργασία και μετά από την κατάληξη, την επιτυχή, των διαπραγματεύσεων.

Αν μπορούσα να διατυπώσω μια έκκληση θα έλεγα, και ισχυρή προτροπή
, είναι να υπάρξει το συντομότερο κατάληξη. Για να μην παρεξηγηθώ, δεν το συνδέω με το περιεχόμενο ,γιατί όλοι μας έχουμε απόψεις τις οποίες έχουμε καταθέσει γραπτώς σε ό,τι αφορά το περιεχόμενο του διαβόητου μνημονίου με την Τρόικα. Υπάρχουν θέματα πάνω στα οποία αισθανόμαστε πάρα πολύ έντονα και θέματα που αφορούν στη διαφύλαξη της κυριαρχίας του κυπριακού κράτους, αλλά και θέματα που αφορούν την προστασία των χαμηλών και των μεσαίων εισοδηματικών τάξεων, την προστασία του βιοτικού επιπέδου του λαού μας.


Είναι κατανοητό ότι έχουμε αποταθεί για να δανειστούμε από τους εταίρους μας και από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο
, αλλά μιλώντας ιδιαίτερα για τους εταίρους μας θέλω να πω ότι οριστικά και αμετάκλητα οι πολιτικές της μονόπλευρης λιτότητας έχουν αποτύχει, καθομολογίαν του ίδιου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, καθομολογίαν του ίδιου του Επιτρόπου αρμόδιου για τις νομισματικές και οικονομικές υποθέσεις της Ένωσης, καθομολογίαν του ίδιου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και δεν είναι νοητό να συνεχίζεται από την πλευρά της Τρόικας μια πολιτική η οποία τείνει να καταδικάζει σε μόνιμη ύφεση και μόνιμη κρίση τις οικονομίες, ιδιαίτερα της Νότιας Ευρώπης.

Άρα
, λοιπόν, το αίτημά μας πρέπει να αντιμετωπιστεί μέσα στο πλαίσιο της επιβαλλόμενης κοινοτικής αλληλεγγύης η οποία μέχρι τώρα, θέλω να υπογραμμίσω ότι δεν έχει αποτυπωθεί στην πράξη διότι βλέπουμε ότι από αυτήν την κρίση υποφέρει κυρίως η Νότια Ευρώπη. Θα εγκαθιδρυθεί μονίμως πλέον Ευρώπη των δύο ταχυτήτων;»