23/10/12

Μήνυμα του Υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού κ. Γιώργου Δημοσθένους για την 24η Οκτωβρίου, επέτειο της ίδρυσης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών 23/10/2012

Αγαπητές και αγαπητοί εκπαιδευτικοί, μαθήτριες και μαθητές, φοιτήτριες και φοιτητές,

Σήμερα 24 Οκτωβρίου γιορτάζουμε την επέτειο ίδρυσης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ). Η ίδρυση του ΟΗΕ, το 1945, αποτέλεσε προϊόν της συλλογικής συνείδησης που διαμορφώθηκε αμέσως μετά τον όλεθρο του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.

Η ίδρυση του ΟΗΕ δημιούργησε την ελπίδα και την προσδοκία ότι η προληπτική πολιτική στη βάση διαλόγου μπορεί να εδραιώσει την παγκόσμια ειρήνη και να καθιερώσει έναν κώδικα συμπεριφοράς κρατών για την επίλυση των μεταξύ τους διαφορών. Ο Καταστατικός Χάρτης του Οργανισμού εκφράζει τις αρχές των Ηνωμένων Εθνών οι οποίες στηριζόμενες σε πανανθρώπινες, διαχρονικές και αναλλοίωτες αξίες, στοιχειοθετούν και ορίζουν τη δράση του, που στοχεύει στη διατήρηση της διεθνούς ειρήνης και ασφάλειας, στην ανάπτυξη φιλικών σχέσεων μεταξύ των εθνών, στη συνεργασία για επίλυση διεθνών προβλημάτων και στην προώθηση του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Στα 67 χρόνια λειτουργίας του, ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών προσπάθησε, παρά τις όποιες αδυναμίες του, να προωθήσει τη συνεργασία μεταξύ των κρατών για την αντιμετώπιση κρίσεων πολιτικού, οικονομικού, κοινωνικού και ανθρωπιστικού χαρακτήρα. Αποτέλεσε και εξακολουθεί να αποτελεί το πλέον αξιόπιστο και υπεύθυνο βήμα προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, των θεμελιωδών ελευθεριών και των αρχών της αυτοδιάθεσης και ανεξαρτησίας των λαών.

Για την Κύπρο η ύπαρξη και η δράση του ΟΗΕ έχει μεγάλη σημασία. Από την εποχή της ανεξαρτησίας η χώρα μας επωφελήθηκε ουσιαστικά σε διάφορους τομείς δραστηριοτήτων του Οργανισμού, όπως ήταν η κατασκευή φραγμάτων, η δημιουργία του ΑΤΙ, του Ξενοδοχειακού Ινστιτούτου, της Σχολής Γεωργικών Ερευνών κ.ά.

Στο πλαίσιο του ΟΗΕ προασπίζουμε την κρατική μας οντότητα και επιδιώκουμε μια δίκαιη και βιώσιμη λύση του κυπριακού προβλήματος. Τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας και της Γενικής Συνέλευσης αποτελούν εφόδια της Κύπρου για τη διεκδίκηση των δικαίων μας.

Ως Κυπριακή Δημοκρατία υποστηρίζουμε μεταρρυθμίσεις που θα καταστήσουν τον ΟΗΕ πιο λειτουργικό, ευέλικτο και ικανό να λαμβάνει αποφάσεις αλλά και να τις εφαρμόζει, ελπίζοντας ότι θα διασφαλίζει, στο μέλλον, τον οικουμενικό σεβασμό των αρχών του Οργανισμού. Αρχές πάνω στις οποίες στηρίζουμε και εμείς την επιβίωση και τελική δικαίωση του κυπριακού λαού.

Αρχές και αξίες που υιοθετούμε και οφείλουμε να κληροδοτήσουμε στις νέες γενιές μέσα από τη λειτουργία του νέου, δημοκρατικού και ανθρώπινου σχολείου. Ενός σχολείου στο οποίο οι μαθητές, πέρα από τις γνώσεις και τις δεξιότητες, θα αποκτούν και θα αναπτύσσουν στάσεις και συμπεριφορές πολιτών που χαρακτηρίζονται από δημοκρατικότητα, παρρησία και κοινωνική υπευθυνότητα, πολιτών που διαχειρίζονται με γνώση και ευαισθησία τα φαινόμενα ετερότητας των σημερινών πολυπολιτισμικών κοινωνιών, πολιτών που σέβονται και προστατεύουν το φυσικό και πολιτιστικό περιβάλλον, πολιτών έτοιμων να υπερασπιστούν την ειρήνη, τη δημοκρατία, την ελευθερία και την ανεξαρτησία της πατρίδας μας.