23/10/12

Δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου κ. Στέφανου Στεφάνου 23/10/2012

Η Τρόικα ζητά εμπιστευτικότητα στην πληροφόρηση, την οποία πρέπει να σεβαστούμε για να μην προκύψει κάποιο πρόβλημα στη συνέχεια, είπε απόψε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Στέφανος Στεφάνου αναφερόμενος σε τοποθετήσεις στελεχών πολιτικών κομμάτων που ζητούν να δοθεί στα κόμματα η τελική πρόταση που η Κυβέρνηση απέστειλε στην Τρόικα.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους μετά το τέλος της συνεδρίας του Υπουργικού Συμβουλίου που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα
, στο Προεδρικό Μέγαρο, υπό την Προεδρία του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Δημήτρη Χριστόφια, ο κ. Στεφάνου είπε: «Αναφορικά με τις τοποθετήσεις των κομμάτων για να δοθεί η τελική πρόταση που η Κυβέρνηση απέστειλε στην Τρόικα, βρισκόμαστε σε μια πολύ ευαίσθητη στιγμή της όλης διαδικασίας αναμένοντας την απάντηση της Τρόικας για το πότε θα κατέλθει στην Κύπρο.

Η Τρόικα ζητά εμπιστευτικότητα στην πληροφόρηση και πιστεύουμε ότι αυτή την εμπιστευτικότητα, ειδικά τώρα, θα πρέπει να την σεβαστούμε για να μην προκύψει κάποιο πρόβλημα στη συνέχεια. Ταυτόχρονα, δεν θα πρέπει να ξεχνούμε το γεγονός ότι για τη διαμόρφωση του τελικού πακέτου των προτάσεων της Κυβέρνησης που απεστάλη στην Τρόικα έγινε διάλογος και διαβούλευση με τα κόμματα και με τους κοινωνικούς εταίρους και με την Κεντρική Τράπεζα.


Αρκετές προτάσεις τόσο των κομμάτων όσο και των κοινωνικών εταίρων, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο
, περιελήφθησαν στην τελική πρόταση της Κυβέρνησης προς την Τρόικα, έχοντας υπόψη ότι η πρόταση της Κυβέρνησης διαμορφώθηκε με έναν τέτοιο τρόπο που να λαμβάνει υπόψη τους όρους που η Τρόικα θέτει για να κάνει αποδεκτές τις προτάσεις.


Δουλέψαμε με έναν τέτοιο τρόπο που, όπως και χθες είπαμε, από τη μια να διαφυλάξουμε κεκτημένα των εργαζομένων και να δώσουμε προοπτική στην οικονομία, αλλά
, από την άλλη, να είναι και ένα πακέτο μέτρων πάνω στη βάση του οποίου η Τρόικα να μπορεί να διαπραγματευτεί - διότι ο στόχος είναι να κατέλθει η Τρόικα στην Κύπρο και να κάνουμε διαπραγμάτευση με στόχο να πετύχουμε συμφωνία».

Ερωτηθείς αν έχει οριστικοποιηθεί η ημερομηνία καθόδου της Τρόικας, ο κ. Στεφάνου είπε
: «Όχι ακόμη. Μόλις έχουμε την απάντηση από μέρους της Τρόικας αυτή θα ανακοινωθεί».