23/10/12

Χαιρετισμός του Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων κ. Γιαννάκη Λ. Ομήρου στην τελετή έναρξης των Πανευρωπαϊκών Ειδικών Ολυμπιακών Αγώνων Μπόουλινγκ, στην Πάφο 23/10/2012

Με ξεχωριστή χαρά ανταποκρίθηκα στην πρόσκληση να κηρύξω την έναρξη των Πανευρωπαϊκών Ειδικών Ολυμπιακών Αγώνων Μπόουλινγκ.


Είναι βαθειά μας πεποίθηση ότι ο αθλητισμός που αγκαλιάζει τα άτομα με ειδικές ανάγκες αποκτά μια ξεχωριστή σημασία καθώς αποτελεί βαρόμετρο, μιας και είναι ο δείκτης που καταδεικνύει το πόσο ψηλά είναι ο πήχης της κοινωνικής μας ευαισθησίας. Με ικανοποίηση βλέπουμε ότι η αντίληψη αυτή συμπορεύεται με τις γενικότερες αντιλήψεις που επικρατούν στον ευρωπαϊκό και στον παγκόσμιο αθλητικό χώρο. Είναι γι’ αυτό τον λόγο που η κυπριακή πολιτεία στηρίζει τις πρόνοιες του Ευρωπαϊκού Αθλητικού Χάρτη για άτομα με ειδικές ικανότητες.

Ένας από τους στόχους της πολιτείας, μέσω του Κυπριακού Οργανισμού Αθλητισμού, ήταν να προγραμματίσει και τελικά να υλοποιήσει μια πολιτική που θα οδηγούσε στην ευαισθητοποίηση του λαού όσον αφορά την αθλητική ενασχόληση μέσα στο πλαίσιο της γενικής πολιτικής για ανάπτυξη του αθλητισμού. Σε όλους τους χώρους, σε όλη την Κύπρο και για όλους τους Κυπρίους, ανεξάρτητα από το επίπεδο σωματικής και ψυχικής υγείας.

Σημαίνοντα ρόλο στην προσπάθεια αυτή διαδραματίζει ο αθλητικός φορέας των Ειδικών Ολυμπιακών Αγώνων Κύπρου που επιτελεί ένα σημαντικό κοινωνικό και αθλητικό έργο. Ένας φορέας που εργάζεται με αξιοθαύμαστο ζήλο και μεθοδικότητα και του οποίου τα αποτελέσματα είναι εξαίρετα.

Με χαρά διαπιστώνουμε ότι τα τελευταία χρόνια ο χώρος που κινούνται τα άτομα με ειδικές ανάγκες είναι ένας χώρος σημαντικής δημιουργίας και προσφοράς στο ευρύτερο κοινωνικό σύνολο. Αγκαλιάζουμε τα άτομα με τις τεράστιες ψυχικές δυνάμεις, τους νικητές της ζωής, αντλώντας δύναμη από αυτά για να κτίσουμε ένα καλύτερο μέλλον.

Το ευρωπαϊκό αυτό αθλητικό συναπάντημα φιλοξενείται στην πόλη της Πάφου, που έχει το ξεχωριστό προνόμιο να είναι η πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης για το 2017, γεγονός που αποτελεί ξεχωριστή τιμή για την χώρα μας και τον αθλητισμό μας.

Με την ευκαιρία αυτή θέλω να συγχαρώ πρώτα και πάνω απ’ όλους τους αθλητές, τους πρωταγωνιστές με τις ξεχωριστές δυνάμεις, που δηλώνουν παρών στην πρόσκληση – πρόκληση των αγώνων μέσα από τους οποίους θα έχουν την ευκαιρία να ξεδιπλώσουν για άλλη μια φορά τις μεγάλες τους ικανότητες. Συγχαίρω τους γονείς που με υπομονή και επιμονή αποτελούν καθημερινά το βασικό στήριγμα στο στίβο της ζωής και της ευγενούς άμιλλας. Τους εθελοντές που ανταποκρίθηκαν άμεσα στο κάλεσμα για προσφορά, καταθέτοντας όλες αυτές τις μέρες σκληρή δουλειά για επιτυχία των αγώνων. Τον ΚΟΑ για τη διαχρονική, πολύπλευρη και πολυδιάστατη βοήθεια στους Ειδικούς Ολυμπιακούς μέσα από τα διάφορα προγράμματα, αλλά και την Κυπριακή Ολυμπιακή Επιτροπή για την αμέριστη συμπαράσταση της.

Θέλω, επίσης, να συγχαρώ τον Πρόεδρο και το Διοικητικό Συμβούλιο των Special Olympics που ανέλαβαν αυτή τη μεγάλη αθλητική διοργάνωση, η οποία τυγχάνει καθολικής στήριξης.

Δεκαπέντε χώρες από την Ευρώπη, 135 αθλητές, 38 προπονητές, 15 αρχηγοί αποστολής θα συμμετάσχουν στους αγώνες και θα δώσουν όλες τους τις δυνάμεις για ένα μετάλλιο, αλλά και για ένα μεγάλο μήνυμα για την ισότητα των ατόμων με ειδικές ικανότητες.

Εκτός από την Κύπρο στους αγώνες θα λάβουν μέρος η Ελλάδα, η Δανία, το Βέλγιο, το Καζακστάν, η Φινλανδία, η Μάλτα, η Μεγάλη Βρετανία, η Ιρλανδία, η Ουγγαρία, η Ρωσία, η Εσθονία, η Πολωνία, η Αυστρία και η Γαλλία. Η συμμετοχή των πιο πάνω χωρών και των αθλητών τους προσδίδει στη διοργάνωση μια ξεχωριστή αίγλη και προδιαθέτει για το υψηλό επίπεδο της ποιότητας των αγώνων.

Καλωσορίζω στην Κύπρο, στο φιλόξενο ημικατεχόμενο νησί μας, όλες τις αποστολές και εύχομαι κάθε επιτυχία στην όλη διοργάνωση. Απευθύνω ακόμη μια φορά συγχαρητήρια στους διοργανωτές. Εύχομαι σε αθλητές και εθελοντές και στον κόσμο της Πάφου να ζήσουν μια συναρπαστική εμπειρία, την εμπειρία της ευγενούς άμιλλας και του μεγαλείου της προσφοράς προς τον άνθρωπο.

Με το σύνθημα των αγώνων «Strike to make a difference» κηρύσσω την έναρξη των Πανευρωπαϊκών Ειδικών Ολυμπιακών Αγώνων Μπόουλινγκ 2012.