23/10/12

Επαφές του Υπουργού Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού στην Αίγυπτο 23/10/2012

Ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού κ. Νεοκλής Συλικιώτης επέστρεψε ψες από το Κάιρο, όπου είχε μεταβεί για επίσημη επίσκεψη μετά από πρόσκληση του Υπουργού Πετρελαίου και Ορυκτών Πόρων της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου κ. Osama Kamal.

Στις συνομιλίες με τον Υπουργό Πετρελαίου, στην παρουσία του Υφυπουργού, υπεύθυνου για τα θέματα Φυσικού Αερίου κ. Tarek El-Hadidy, της Πρέσβειρας της Αιγύπτου στην Κύπρο, του Πρέσβη της Κύπρου στο Κάιρο, και, τέλος, αξιωματούχων από τα δύο Υπουργεία, συζητήθηκαν θέματα ενίσχυσης των σχέσεων των δύο χωρών στον τομέα της ενέργειας.

Στη συνάντηση, ο κ. Συλικιώτης αναφέρθηκε στη συμφωνία για την οριοθέτηση της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) που υπογράφηκε το 2003, καθώς και στην ανάγκη να επικυρωθεί η Συμφωνία Πλαίσιο που υπογράφτηκε το 2006 και η οποία θέτει την αρχή για τα Υπουργεία των δύο χωρών στην ανάπτυξη κοιτασμάτων υδρογονανθράκων που εκτείνονται από τη μια πλευρά της μέσης γραμμής στην άλλη.

Στις συνομιλίες εξετάστηκαν, επίσης, οι προοπτικές συνεργασίας της Κύπρου και της Αιγύπτου στον τομέα της ενέργειας. Ειδικότερα, σημειώθηκε η συνεργασία σε θέματα υποδομών, ανταλλαγής εμπειριών και τεχνογνωσίας, σε θέματα ασφάλειας και περιβάλλοντος, και τέλος, σε θέματα προστασίας της κοινής μας θάλασσας της Μεσογείου.

Με την ευκαιρία της συνάντησης, ο Υπουργός Εμπορίου απηύθυνε πρόσκληση για συμμετοχή του Αιγύπτιου Υπουργού στη διήμερη Υπουργική Συνάντηση που συνδιοργανώνει η Κυπριακή Προεδρία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην Κύπρο, στις 12 και 13 Δεκεμβρίου. Στη Συνάντηση θα συμμετέχουν τα κράτη μέλη της ΕΕ και οι χώρες της Νοτιοανατολικής Μεσογείου και θα συζητηθούν τα θέματα της ασφάλειας στις υπεράκτιες δραστηριότητες και η ανάδειξη του ρόλου της Νοτιοανατολικής Μεσογείου ως εναλλακτικού διαδρόμου προμήθειας φυσικού αερίου της ΕΕ προς ενίσχυση της ενεργειακής της ασφάλειας.

Ο κ. Συλικιώτης αναφέρθηκε, τέλος, στις προσπάθειες για ενίσχυση των σχέσεων της ΕΕ με την Αίγυπτο σε όλους τους τομείς και ειδικότερα στα θέματα ενέργειας.