4/10/12

Η Γενική Διευθύντρια του Υπουργείου Γεωργίας παρουσίασε τις προτεραιότητες και δράσεις της ΕΕ σε συνέχεια της Διάσκεψης του Ρίο+20, στις Βρυξέλλες 03/10/2012

Η Διάσκεψη του Ρίο+20 έδωσε στην ανθρωπότητα μια νέα ευκαιρία για ανανέωση της πολιτικής δέσμευσης για την αειφόρο ανάπτυξη και για ανάληψη δράσης σε διάφορους
τομείς, τόνισε η Γενική Διευθύντρια του Υπουργείου Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος κα Αίγλη Παντελάκη κατά την παρουσίαση των προτεραιοτήτων και δράσεων της ΕΕ σε συνέχεια της Διάσκεψης του Ρίο+20 για την αειφόρο ανάπτυξη, στο ετήσιο Συνέδριο του Ευρωπαϊκού Γραφείου Περιβάλλοντος που πραγματοποιήθηκε την 1η Οκτωβρίου στις Βρυξέλλες.


Μιλώντας εκ μέρους της Κυπριακής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η κα Παντελάκη ανέλυσε
τις κύριες πρωτοβουλίες της Κυπριακής Προεδρίας και της ΕΕ για διασφάλιση της κατάλληλης προώθησης και παρακολούθησης των συμφωνηθέντων, με ιδιαίτερη έμφαση στην υιοθέτηση των Συμπερασμάτων του Συμβουλίου για τα αποτελέσματα του Ρίο στο Συμβούλιο Περιβάλλοντος στις 25 Οκτωβρίου, και στην πράσινη οικονομία.

Σε σχέση με τα Συμπεράσματα η κα Παντελάκη ανέφερε ότι αναμένεται πως θα υποδηλώνουν τη σταθερή αποφασιστικότητα της ΕΕ και των κρατών μελών να εμπλακούν εποικοδομητικά στις διαδικασίες του Ρίο, επιδιώκοντας να εφαρμόσουν όλες τις δεσμεύσεις, ιδιαίτερα μέσω της Ευρωπαϊκής Στρατηγικής για την Αειφόρο Ανάπτυξη, του
Αναπτυξιακού Προγράμματος για την περίοδο μετά το 2015 και της Στρατηγικής «Ευρώπη 2020». Προτείνεται, επίσης, η αναθεώρηση όλων των σχετικών πολιτικών, στρατηγικών και προγραμμάτων ώστε να υλοποιηθούν τα αποτελέσματα του Ρίο+20.

Όσον αφορά στην πράσινη οικονομία, ανέφερε ότι η Προεδρία
χαιρέτισε τη συμφωνία στο Ρίο, ότι μια παγκόσμια, χωρίς αποκλεισμούς, πράσινη οικονομία, στο πλαίσιο της αειφόρου ανάπτυξης και της εξάλειψης της φτώχειας, είναι ένα από τα σημαντικότερα εργαλεία που διατίθενται για την επίτευξη της αειφόρου ανάπτυξης. Μια από τις σημαντικότερες πρωτοβουλίες, πρόσθεσε, είναι να σταλεί ένα ισχυρό πολιτικό μήνυμα από το Συμβούλιο Περιβάλλοντος προς το Εαρινό Συμβούλιο του 2013 με στόχο το «πρασίνισμα» των ευρωπαϊκών οικονομικών και αναπτυξιακών πολιτικών.

Αποτελεί ισχυρή πεποίθηση
της Κυπριακής Προεδρίας ότι τα αρνητικά αποτελέσματα της παρούσας οικονομικής κρίσης θα πρέπει να θεωρηθούν και ως ευκαιρία για νέες ανθρωποκεντρικές και φιλικές προς το περιβάλλον πολιτικές, κατέληξε η κα Παντελάκη.