10/9/12

΄Αρχισαν στο Μαυροβούνιο οι εργασίες της 7ης Διάσκεψης των Προέδρων Κοινοβουλίων των Μικρών Κρατών Ευρώπης 10/09/2012


Άρχισαν σήμερα στο Μαυροβούνιο οι εργασίες της 7ης Διάσκεψης των Προέδρων Κοινοβουλίων Μικρών Κρατών Ευρώπης, στις οποίες συμμετέχει ο βουλευτής, δρ Αδάμος Αδάμου, εκπροσωπώντας τον Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Κατά τις σημερινές εργασίες της Διάσκεψης συζητήθηκαν τα εξής θέματα
: «Κοινοβουλευτική διπλωματία των Μικρών Κρατών ως ώθηση για ξένες επενδύσεις» και «Ο ρόλος των Κοινοβουλίων στον έλεγχο του τομέα ασφάλειας».

Σε παρέμβασή του για το πρώτο θέμα, ο δρ Αδάμου αναφέρθηκε στις πολυποίκιλες προσπάθειες των μικρών κρατών να αντεπεξέλθουν στις μεγάλες προκλήσεις που δημιούργησε η παγκόσμια οικονομική κρίση,
που λόγω του μικρού μεγέθους και των ιδιαιτεροτήτων που παρουσιάζουν οι οικονομίες τους, αναμφίβολα, επηρεάζονται πολύ περισσότερο από άλλα κράτη. Τονίζοντας, στη συνέχεια, τη σημασία των ξένων επενδύσεων στην ανάπτυξη των οικονομιών των μικρών κρατών, συμπεριλαμβανομένης και της Κύπρου, ο Κύπριος βουλευτής υπογράμμισε πως είναι επάναγκες όπως τόσο οι χώρες αυτές όσο και τα εθνικά τους Κοινοβούλια εξεύρουν διάφορους τρόπους προσέλκυσης ξένων κεφαλαίων, με στόχο την ενδυνάμωση της οικονομικής τους ευρωστίας.

Επισήμανε
, επίσης, πως η κοινοβουλευτική διπλωματία είναι ένα ιδιαίτερα δυνατό εργαλείο στην ανάπτυξη διμερών αλλά και πολυμερών σχέσεων μεταξύ χωρών για ανταλλαγή απόψεων σε θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος, για την εξεύρεση λύσεων σε διάφορα προβλήματα αλλά και για την ενδυνάμωση και περαιτέρω προώθηση διμερών οικονομικών συνεργασιών καθώς και για προσέλκυση ξένων επενδύσεων.

Σε σχετική παρέμβασή του αναφορικά με το θέμα του ρόλου των κοινοβουλίων στον τομέα της ασφάλειας, ο δρ Αδάμου ανέφερε
, μεταξύ άλλων, πως σε δημοκρατικές χώρες, η διαμόρφωση πολιτικής που έχει να κάνει με θέματα ασφάλειας πρέπει να εδράζεται σε διαφανείς διαδικασίες, σε νομικά πλαίσια και να υπόκειται σε σαφή κοινοβουλευτικό έλεγχο. Εμείς ως βουλευτές, ανέφερε χαρακτηριστικά ο δρ Αδάμου, έχοντας περισσότερη αμεσότητα με την κοινωνία των πολιτών, μπορούμε να μεταφέρουμε πιο εύκολα τις απόψεις και ανησυχίες των πολιτών μας στα εθνικά μας κοινοβούλια, για τέτοιου είδους ή και άλλα σημαντικά θέματα. Ο Κύπριος βουλευτής σημείωσε επίσης, πως για την αποτελεσματική άσκηση κοινοβουλευτικού ελέγχου των δυνάμεων ασφαλείας οιασδήποτε χώρας, απαιτείται, μεταξύ άλλων, πρόσβαση, στο μέτρο του δυνατού, των αρμόδιων Κοινοβουλευτικών Επιτροπών σε εμπιστευτικές πληροφορίες και η παράλληλη προώθηση και θέσπιση νομοθεσιών, που να ρυθμίζουν τη λειτουργία των σωμάτων ασφαλείας με τρόπο που να αποφεύγεται, μεταξύ άλλων, τυχόν κατάχρηση των εξουσιών τους.

Ολοκληρώνοντας, ο Κύπριος βουλευτής επισήμανε πως στην περίπτωση της Κύπρου, όπως και στις πλείστες δημοκρατίες, ο τομέας της ασφάλειας υπόκειται σε κοινοβουλευτικό έλεγχο, μεταξύ άλλων, μέσω της έγκρισης του κρατικού προϋπολογισμού και της εποπτείας των εξόδων για θέματα ασφάλειας του κράτους
.