10/9/12

Μήνυμα του Υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού κ. Γιώργου Δημοσθένους για την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς 2012-2013 10/09/2012

  1. Αγαπητές και αγαπητοί εκπαιδευτικοί, μαθήτριες και μαθητές, φοιτήτριες και φοιτητές,


  2. Μια νέα χρονιά αρχίζει. Μια χρονιά που φέρνει μαζί της νέες προσδοκίες, νέες προκλήσεις, αλλά και νέες ελπίδες για όλους. Ελπίδες για ένα καλύτερο σχολείο, το οποίο έχει αρχίσει να δημιουργείται με τις αλλαγές και τις καινοτομίες που έχουν εφαρμοστεί στο πλαίσιο της Εκπαιδευτικής Μεταρρύθμισης.


Ένα σχολείο δημοκρατικό και ανθρώπινο. Ένα σχολείο που προσφέρει ένα επαρκές σώμα γνώσεων από όλες τις επιστήμες σε όλους τους μαθητές. Ένα σχολείο που καλλιεργεί τις κομβικές ιδιότητες, ικανότητες και δεξιότητες που απαιτούνται στην κοινωνία του 21ου αιώνα. Ένα σχολείο που διαμορφώνει ενεργούς και δημιουργικούς πολίτες.

Η φετινή χρονιά ξεκινά σε μια περίοδο ιστορική για τη χώρα μας. Η Κύπρος προεδρεύει κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2012 για πρώτη φορά του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η ανάληψη της Προεδρίας αποτελεί μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για να αναδειχθεί ο πολιτισμός μας, η φιλόξενη διάθεσή μας αλλά και οι δυνατότητες μας να συνεισφέρουμε ουσιαστικά στην οικοδόμηση μιας καλύτερης Ευρώπης. Σας καλώ και σας ενθαρρύνω να δείτε τους εαυτούς σας ως τους πρωταγωνιστές αυτού του ιστορικού εγχειρήματος και να συμβάλετε, ως ενεργοί και δημοκρατικοί πολίτες, στην επιτυχία της Κυπριακής Προεδρίας, στην επιτυχία της Κύπρου μας, για να κάνουμε και τον τόπο μας περήφανο και όλη την Ευρώπη περήφανη για την Κύπρο.

Ταυτόχρονα, διερχόμαστε μια δύσκολη περίοδο, ως αποτέλεσμα της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης που έχει επηρεάσει και τη χώρα μας. Μια κρίση, η οποία δεν θα επιτρέψουμε να αποτελέσει εμπόδιο στην πορεία αναβάθμισης του εκπαιδευτικού συστήματος που ξεκινήσαμε, γιατί, ειδικά σε αυτές τις συνθήκες, η παιδεία και ο πολιτισμός είναι η ελπίδα μας για ένα καλύτερο μέλλον. Επενδύουμε στην παιδεία, για το παρόν και το μέλλον, την κοινωνική, οικονομική, πνευματική και πολιτιστική ανάπτυξη και πρόοδο της κοινωνίας μας. Μια πολιτεία, εξάλλου, πραγματώνει τους στόχους της και την ουσία της ύπαρξης της, παρέχοντας στη νεότερη γενιά, στους μελλοντικούς πολίτες της, τις καλύτερες ευκαιρίες για την περαιτέρω πρόοδο τους και τη διασφάλιση ενός καλύτερου μέλλοντος. Για ένα μέλλον ανάπτυξης και ευημερίας, που θα προσφέρει περισσότερες ευκαιρίες στους νέους και τις νέες.

Γι’ αυτό βασιζόμαστε στις χιλιάδες των σπουδαίων εκπαιδευτικών, των δασκάλων σας. Στους εκπαιδευτικούς εύχομαι κάθε επιτυχία στο υπεύθυνο παιδαγωγικό τους έργο και μια δημιουργική και αποδοτική σχολική χρονιά. Αποτελεί πεποίθησή μου ότι η εκπαιδευτική μας κοινότητα διαθέτει εκπαιδευτικούς με υψηλό ηθικό έρεισμα, βαθιά γνώση, πίστη στις αξίες της δημόσιας εκπαίδευσης και δίψα για προσφορά.

Στους μαθητές εύχομαι να έχουν καλή πρόοδο, δύναμη και αισιοδοξία, ώστε να κερδίσουν τα εφόδια εκείνα που θα τους κάνουν χρήσιμους ανθρώπους, για τον εαυτό τους και το κοινωνικό σύνολο. Ειδική αναφορά θα ήθελα να κάνω σήμερα στις μαθήτριες και τους μαθητές της πρώτης τάξης του δημοτικού, που σίγουρα αισθάνονται μεγαλύτερη αγωνία μπροστά στις προκλήσεις της σχολικής ζωής. Σε εσάς θέλω να ευχηθώ ξεχωριστά καλή αρχή και να υποσχεθώ ότι θα έχετε την αγάπη των δασκάλων σας για να προσαρμοστείτε στο σχολικό περιβάλλον.

Στους φοιτητές, εύχομαι να συνεχίσουν να οραματίζονται και να διεκδικούν προσωπικά και συλλογικά τα όνειρά τους. Να κρατούν ψηλά τη σημαία του αγώνα και της γνώσης και να μην αφήσουν καμία δυσκολία να εμποδίσει την ολοκλήρωση των σπουδών τους, που αποτελούν το πολυτιμότερο εφόδιο για τη μελλοντική τους σταδιοδρομία. Τέλος, στους πρωτοετείς φοιτητές των Πανεπιστημίων, πέραν από τα θερμά μου συγχαρητήρια για την επιτυχία τους, θέλω να υποσχεθώ ότι θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για τη διατήρηση και ενίσχυση του ήδη υψηλού επιπέδου σπουδών, ώστε να ανοίγονται συνεχώς δρόμοι για μια πετυχημένη μελλοντική σταδιοδρομία στην Κύπρο, στην Ευρώπη και αλλού.

Αγαπητές και αγαπητοί εκπαιδευτικοί, μαθήτριες και μαθητές, φοιτήτριες και φοιτητές,

Οι αγώνες και οι ανησυχίες μας δεν περιορίζονται όμως στην εκπαιδευτική πτυχή της ζωής μας. Η φετινή σχολική χρονιά βρίσκει και πάλι την πατρίδα μας να βιώνει την τουρκική κατοχή. Η εξεύρεση μιας ειρηνικής, δίκαιης και βιώσιμης λύσης του κυπριακού προβλήματος, που θα διασφαλίζει την ειρηνική και αρμονική συνύπαρξη Ελληνοκυπρίων, Τουρκοκυπρίων και όλων γενικά των νόμιμων κατοίκων του νησιού μας, εξακολουθεί να είναι η κύρια επιδίωξή μας. Σε αυτό το πλαίσιο, η εκπαίδευση του τόπου μας θα πρέπει να είναι εναρμονισμένη με τους στόχους και τις επιδιώξεις της πολιτείας, στοχεύοντας στην αγωνιστική διαπαιδαγώγηση της νεολαίας μας με στόχο την απαλλαγή από την κατοχή.

Φίλες και φίλοι

Με την ευκαιρία της έναρξης της νέας σχολικής και ακαδημαϊκής χρονιάς εύχομαι σε όλους και όλες μια χρονιά δημιουργική με υγεία, δημιουργικότητα και έμπνευση. Στις δύσκολες συνθήκες καλούμαστε να δείξουμε τη δύναμη μας και να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις με ένα χαμόγελο αισιοδοξίας. Καλή δύναμη και καλή πρόοδο σε όλους.