6/9/12

Γραπτή δήλωση του Αναπληρωτή Κυβερνητικού Εκπροσώπου κ. Χρίστου Χριστοφίδη 06/09/2012

Ο κ. Αναστασιάδης επιχείρησε σήμερα ξανά να παρουσιαστεί υπεράνω αντιπαραθέσεων και πολιτικών σκοπιμοτήτων και ως εκείνος που επιδιώκει την ενότητα και τη συναίνεση, απευθύνοντας - όπως λέει - έκκληση στον Πρόεδρο, όταν ο Πρόεδρος απουσιάζει σε επίσημη επίσκεψη στο εξωτερικό. Οι διακηρύξεις του, όμως, περί ενότητας και συνεννόησης καθόλου δεν συνάδουν με τις καθημερινές σκληρές επιθέσεις στις οποίες ο ίδιος, το επιτελείο και το κόμμα του προβαίνουν εναντίον του Προέδρου και της Κυβέρνησης, όπως έκαναν και τις τελευταίες μέρες. Τώρα που ο κ. Αναστασιάδης αντιλήφθηκε ότι η εικόνα που εξέπεμψε τις τελευταίες μέρες κάνουν κακό στην εικόνα του, επανήλθε ξανά στην ενότητα.


Μέσα στις δύσκολες συνθήκες της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης και της έκθεσης των κυπριακών τραπεζών στην ελληνική οικονομία, η πρωτοφανής σε ένταση πολεμική της αντιπολίτευσης, και ιδιαίτερα του κ. Αναστασιάδη και της ηγεσίας του ΔΗΣΥ όλο αυτό το χρονικό διάστημα, προκάλεσαν σοβαρότατα εμπόδια στις όποιες προσπάθειες για εθνική συνεννόηση και κοινή πορεία. Θα ήταν λοιπόν χρήσιμο, επισημαίνοντας κάποιος την ανάγκη για τη μεγαλύτερη δυνατή συνεννόηση, να αναλογιστεί και τις δικές του ευθύνες για το γεγονός ότι κάτι τέτοιο δεν κατέστη μέχρι σήμερα δυνατό.


Για ακόμα μια φορά ξεκαθαρίζουμε ότι ο Πρόεδρος και η Κυβέρνηση επιδιώκουν τη συνεννόηση για τα θέματα της οικονομίας. Η Κυβέρνηση εργάζεται εντατικά για την ετοιμασία συνολικής πρότασης για την αντιμετώπιση των προκλήσεων και των προβλημάτων. Μόλις διαμορφωθούν όλα τα δεδομένα, ο Πρόεδρος θα συναντήσει ξανά όλα τα κόμματα και θα προσπαθήσει να υπάρξει συνεννόηση. Στόχος μας είναι να γίνει μια ουσιαστική συζήτηση και όχι απλά να ικανοποιήσει κάποιες επικοινωνιακές ανάγκες. Διερωτόμαστε, λοιπόν, προς τι η συνεχής επανάληψη από μέρους του κ. Αναστασιάδη των περί σύγκλησης συνάντησης με τα κόμματα, όταν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και η Κυβέρνηση έχουν πολλές φορές ξεκαθαρίσει το θέμα;


Η Κυβέρνηση, για την αντιμετώπιση των προβλημάτων της οικονομίας παραμένει συνεπής στο τρίπτυχο της δημοσιονομικής εξυγίανσης, της ανάπτυξης και της κοινωνικής συνοχής. Η Κυβέρνηση φυσιολογικά είναι η πρώτη που επιδιώκει τη μεγαλύτερη δυνατή συνεννόηση πάνω σε αυτή τη βάση. Ελπίζουμε να υπάρξει η ανάλογη ανταπόκριση και ανάλογη βούληση από όλους για συνεργασία.