6/8/12

O Mόνιμος Aντιπρόσωπος της Κύπρου στα Ηνωμένα Έθνη και η Επίτροπος της ΕΕ για τη Διεθνή Συνεργασία συνυπέγραψαν εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης τη Σύμβαση για την Επισιτιστική Βοήθεια 06/08/2012

Ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Κύπρου στα Ηνωμένα Έθνη Πρέσβης κ. Νικόλαος Αιμιλίου, ως εκπρόσωπος της Κυπριακής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ, και η Επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη Διεθνή Συνεργασία, την Ανθρωπιστική Βοήθεια και την Αντιμετώπιση Κρίσεων κα Kristalina Georgieva συνυπέγραψαν την Τετάρτη, 1 Αυγούστου στην έδρα του ΟΗΕ, εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τη νέα Σύμβαση για την Επισιτιστική Βοήθεια (Food Assistance Convention).



Η νέα σύμβαση δίνει έμφαση στις πλέον ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού μέσω ενός επαρκούς και αποτελεσματικού συνδυασμού εργαλείων, συμπεριλαμβανομένων μετρητών, της διατροφής και της προστασίας των μέσων διαβίωσης σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης και σε καταστάσεις ανάκαμψης. Η σύμβαση σημειώνει, επίσης, ρητά τη σημασία της λογοδοσίας και καλεί τους δωρητές να "ελέγχουν, να αξιολογούν και να επικοινωνούν, κατά τρόπο διαφανή" τα αποτελέσματα των δραστηριοτήτων τους σχετικά με την επισιτιστική βοήθεια.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση διαδραμάτισε ενεργό ρόλο κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων για τη νέα σύμβαση, με στόχο την προώθηση μιας σύγχρονης και με βάση τις ανάγκες προσέγγισης, σύμβασης για την επισιτιστική βοήθεια. Η Σύμβαση Επισιτιστικής Βοήθειας είναι μια διεθνής συμφωνία την οποία έχει διαπραγματευθεί η Ευρωπαϊκή Ένωση και 35 χώρες (όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ συν την Αργεντινή, την Αυστραλία, τον Καναδά, την Κροατία, την Ιαπωνία, τη Νορβηγία, την Ελβετία και τις Ηνωμένες Πολιτείες).
Η προηγούμενη σύμβαση ''The Food Aid Convention'', έτυχε διαπραγμάτευσης το 1967 και έκτοτε ανανεωνόταν τακτικά. Η σύμβαση καθορίζει τους κανόνες για την παγκόσμια επισιτιστική βοήθεια από τους κύριους χρηματοδότες απαιτώντας από τα μέλη να παρέχουν ένα ελάχιστο ποσό επισιτιστικής βοήθειας που να αποδεικνύει μια σημαντική δέσμευση των κρατών-δωρητών για την αντιμετώπιση της πείνας στον κόσμο.
Για να ολοκληρωθεί η διαδικασία επικύρωσης της νέας Σύμβασης, μετά την υπογραφή από τον Πρέσβη κ. Αιμιλίου και την Επίτροπο Γκεοργκίεβα, απαιτείται η συγκατάθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Αναμένεται ότι η συγκατάθεση του Κοινοβουλίου θα δοθεί επισήμως τον Νοέμβριο του 2012, έτσι ώστε η ΕΕ να μπορεί να καταθέσει το όργανο επικύρωσης μέχρι τις 30 Νοεμβρίου 2012. Αν κατά την ημερομηνία αυτή πέντε από τα συμβαλλόμενα μέρη έχουν επικυρώσει τη νέα σύμβαση, τότε θα τεθεί σε ισχύ την 1η Ιανουαρίου 2013.
Το πλήρες κείμενο της σύμβασης υπάρχει στην ιστοσελίδα του ΟΗΕ στη διεύθυνση: http://treaties.un.org/doc/source/signature/2012/CTC_XIX-48.pdf