16/8/12

Απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου σχετικά με την κατανομή των αποθεμάτων νερού για το 2012 16/08/2012

Ανακοίνωση του Τμήματος Αναπτύξεως Υδάτων
Στη συνεδρία του στις 13 Αυγούστου 2012 το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε τον τρόπο κατανομής των αποθεμάτων νερού από τα κυβερνητικά υδατικά έργα για το 2012, με βάση την υδατική κατάσταση όπως διαμορφώθηκε με τη λήξη της βροχερής περιόδου και αφού έλαβε υπόψη τις εισηγήσεις της Συμβουλευτικής Επιτροπής Διαχείρισης Υδάτων.
Η απόφαση βασίζεται σε τρεις άξονες της υδατικής πολιτικής οι οποίοι αποσκοπούν στην ικανοποίηση των υδατικών αναγκών στον μέγιστο δυνατό βαθμό με τρόπο που να διασφαλίζεται η διατήρηση των ελάχιστων αποθεμάτων ασφάλειας στα φράγματα. Δηλαδή α) στην απεξάρτηση της ύδρευσης από τις καιρικές συνθήκες με τη χρήση αφαλατώσεων, β) στη μειωμένη χρήση των αφαλατώσεων σε χρονιές πολυομβρίας, εφαρμόζοντας τις ειδικές πρόνοιες των συμβολαίων ώστε να περιορίζεται η περιβαλλοντική επιβάρυνση από τη χρήση τους και να αποφεύγεται αχρείαστη οικονομική επιβάρυνση, και γ) στην παροχή νερού για άρδευση σε ποσοστά κάλυψης των υδατικών αναγκών ανάλογα με τα αποθέματα στα φράγματα.
Με το τέλος της βροχερής περιόδου του 2012, τα αποθέματα νερού στα φράγματα παρουσιάζουν σημαντική αύξηση σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά. Η βροχόπτωση κατά την περίοδο Οκτώβριος 2011-Μάιος 2012 έφθασε τα 131% της κανονικής, με αποτέλεσμα η εισροή νερού σε όλα τα φράγματα από τον Οκτώβριο του 2011 μέχρι τον Αύγουστο 2012 να φθάσει τα 191 εκατομμύρια κυβικά μέτρα νερού (η μεγαλύτερη που σημειώθηκε ποτέ από την συμπλήρωση των μεγάλων φραγμάτων τα 1987). Αντίστοιχα, τα συνολικά αποθέματα νερού στα φράγματα τον Απρίλιο έφθασαν στα 275,7 εκ. κυβικά μέτρα ή 94% της πληρότητας των φραγμάτων. Στο τέλος Ιουνίου 2012 έφθασαν τα 264,5 εκατομμύρια κυβικά μέτρα, ποσοστό 91% της συνολικής αποθηκευτικής δυνατότητας τους.
Περί τα τέλη Ιανουαρίου, οπότε παρατηρήθηκαν οι μεγάλες εισροές στα φράγματα, δόθηκαν οδηγίες σε όλες τις μονάδες αφαλάτωσης για μείωση/διακοπή της παραγωγής τους, σύμφωνα με τις πρόνοιες των συμβολαίων τους με το κράτος. Έτσι η μονάδα αφαλάτωσης Δεκέλειας μπήκε σε εφεδρεία από τον Φεβρουάριο μέχρι τον Απρίλη, οπότε τέθηκε σε λειτουργία με μειωμένη παραγωγή, και βρίσκεται σε πλήρη παραγωγή από τα μέσα Ιουνίου. Η μονάδα αφαλάτωσης Λάρνακας λειτουργούσε με μειωμένη παραγωγή από τον Φεβρουάριο μέχρι τις αρχές Αυγούστου, οπότε έληξε το συμβόλαιο και έγινε ανάληψη από νέο ανάδοχο. Σήμερα βρίσκεται σε εφεδρεία ενώ θα αρχίσουν εργασίες ανακαίνισης της. Οι μονάδες Πάφου και Γαρύλλη είναι σε εφεδρεία από τις αρχές του 2012 μέχρι το 2013.
Έχοντας υπόψη τα πιο πάνω, το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε ότι η κατανομή του νερού ανά περιοχή για το 2012 θα γίνεται ως εξής:
Περιοχή Ενιαίου Σχεδίου Νότιου Αγωγού (ευρύτερες περιοχές Λεμεσού, Λάρνακας και ελεύθερης Αμμοχώστου).
Τα αποθέματα στα φράγματα του Ενιαίου Σχεδίου Νότιου Αγωγού το τέλος Ιουνίου 2012 ήταν 163 εκ. κυβικά μέτρα νερού. Επιπλέον, υπάρχουν διαθέσιμες ποσότητες από τις αφαλατώσεις, τις γεωτρήσεις και το ανακυκλωμένο νερό.
Υπολογίζεται ότι για το 2012 θα χρειαστούν 71 εκ. κυβ. μέτρα νερού για την πλήρη ικανοποίηση των αναγκών των Αρχών Υδατοπρομήθειας που προμηθεύονται νερό από το Ενιαίο Σχέδιο Νότιου Αγωγού. Η χρήση του αφαλατωμένου νερού θα γίνει στις ελάχιστες δυνατές ποσότητες, με τρόπο ώστε να μειωθεί η επιβάρυνση στον προϋπολογισμό και χωρίς να τίθεται σε κίνδυνο η διατήρηση των αποθεμάτων ασφάλειας στα φράγματα. Στόχος είναι η κάλυψη των αναγκών σε πόσιμο νερό, πρωτίστως από τα διυλιστήρια και συμπληρωματικά από τις αφαλατώσεις. Υπολογίζεται ότι από τα φράγματα (μέσω των διυλιστηρίων) θα παραχωρηθούν 46,1 εκ. κυβικά μέτρα, από τις αφαλατώσεις 22,3 εκ. κυβικά μέτρα και από κυβερνητικές γεωτρήσεις 2,6 εκ. κυβικά μέτρα πόσιμου νερού.


Αντίστοιχα, στην αρδευτικές περιοχές του Ενιαίου Σχεδίου του Νότιου Αγωγού θα παραχωρηθούν για το 2012, 44,2 εκ. κυβικά μέτρα νερού, που θα καλύψουν τις ανάγκες άρδευσης (γεωργία και κτηνοτροφία) σε μεγάλο βαθμό. ΟΙ ποσότητες αυτές θα προέρχονται από φράγματα (37,3 εκ. κυβικά μέτρα), από ανακυκλωμένο νερό (5,0 εκ. κυβικά μέτρα) και από γεωτρήσεις (2,0 εκ. κυβικά μέτρα). Σκοπός είναι να καλυφθεί το 100% των αναγκών για τα θερμοκήπια, το 90% για τα εσπεριδοειδή, το 80% για άλλες μόνιμες φυτείες, το 50% για τις πατάτες και τα εποχιακά και το 100% των αναγκών για τη κτηνοτροφία.
Για τους επαγγελματίες γεωργούς, οι οποίοι πρέπει να προσκομίσουν στο Τμήμα Αναπτύξεως Υδάτων βεβαίωση που θα εξασφαλίσουν από το Τμήμα Κοινωνικών Ασφαλίσεων, θα ισχύουν ευνοϊκότερα κριτήρια, ούτως ώστε να τους παραχωρηθεί νερό σε αυξημένες ποσότητες για τις εποχιακές φυτείες και για τις πατάτες χειμερινής και ανοιξιάτικης φυτείας. Επιπρόσθετα, για τους γεωργούς αυτούς για το 2012 το τέλος υπερκατανάλωσης θα εφαρμοστεί για κατανάλωση που θα υπερβαίνει την εγκριθείσα ποσότητα κατά ποσοστό πέραν του 20% (αντί για 10% που ισχύει για τους υπόλοιπους καταναλωτές νερού άρδευσης).
Τα αποθέματα νερού στα φράγματα των υδατικών έργων Πάφου και Χρυσοχούς το τέλος Ιουνίου ήταν 69,2 και 24,4 εκ. κυβικά μέτρα νερού, αντίστοιχα. Από αυτά, 6,8 εκ. κυβικά μέτρα θα παραχωρηθούν για κάλυψη μέρους των αναγκών της Πάφου σε πόσιμο νερό (τα υπόλοιπα καλύπτονται από γεωτρήσεις). Επίσης θα παραχωρηθούν 10,3 εκ. κυβικά μέτρα νερού άρδευσης στην περιοχή του έργου Πάφου και 5,2 εκ. κυβικά μέτρα νερού άρδευσης στην περιοχή του έργου Χρυσοχούς, καλύπτοντας πλήρως τις ανάγκες, εκτός από τις μόνιμες φυτείες στις οποίες θα παραχωρηθούν ποσότητες ίσες με το 90% των αναγκών.
Από τα φράγματα της επαρχίας Λευκωσίας (Ξυλιάτος, Βυζακιά, Καλοπαναγιώτης), τα οποία υπερχείλισαν, θα καλυφθούν πλήρως οι ανάγκες για νερό άρδευσης.