8/8/12

Επαφές του Υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού στο Λονδίνο 08/08/2012



Αξιοποιώντας την επίσημη παρουσία του ως Υπουργός για θέματα Αθλητισμού στο Λονδίνο για την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού, κ. Γιώργος Δημοσθένους, συναντήθηκε με ομολόγους του από την Αμερική, την Ασία, την Αφρική και την Ευρώπη με τους οποίους συζήτησε θέματα κοινού ενδιαφέροντος. Ιδιαίτερο χαρακτήρα είχαν οι συναντήσεις με τους αντίστοιχους Ευρωπαίους Υπουργούς των κρατών μελών της ΕΕ, του Ηνωμένου Βασιλείου, της Ιρλανδίας, της Μάλτας, της Ουγγαρίας, της Σουηδίας, της Δανίας και του Βελγίου κατά τις οποίες ο κ. Δημοσθένους ενημέρωσε για τις προτεραιότητες της Κυπριακής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ, καθώς και για το πρόγραμμα των συνεδρίων και συναντήσεων που θα πραγματοποιηθούν κατά τη διάρκεια του εξαμήνου.


Ο Υπουργός Παιδείας ενημέρωσε τους Ευρωπαίους ομολόγους του ότι η Προεδρία θα ασχοληθεί τόσο με την κοινωνική όσο και με την οικονομική διάσταση του αθλητισμού όπως αυτές προδιαγράφονται μέσα από τη Λευκή Βίβλο. Στο πλαίσιο αυτό, οι προσπάθειες της Προεδρίας θα επικεντρωθούν στους τομείς του αθλητισμού και της υγείας, της στοιχειοθετημένης αθλητικής πολιτικής, των στημένων αγώνων και του αντιντόπινγκ. Αναφερόμενος στο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο 2014-2020, ο κ. Δημοσθένους τόνισε ότι υπάρχει αισιοδοξία για θετική κατάληξη στο νέο πρόγραμμα το οποίο θα περιλαμβάνει, για πρώτη φορά, ειδικό κεφάλαιο για τον αθλητισμό.


Ο κ. Δημοσθένους κατά τη διάρκεια της παραμονής του στο Λονδίνο είχε επίσης συνάντηση με τον πρόεδρο της WADA κ. John Fahey και υπηρεσιακούς παράγοντες. Ο πρόεδρος της WADA υπέβαλε προς τον Υπουργό Παιδείας και Πολιτισμού συγκεκριμένη πρόταση, εν όψει του γεγονότος ότι ο κ. Δημοσθένους προεδρεύει του τομέα του Αθλητισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά το τρέχον εξάμηνο. Ο Υπουργός Παιδείας διαβεβαίωσε τον κ. Fahey ότι θα συζητήσει το θέμα με τους εταίρους του με βασικό στόχο την εξάλειψη του ντόπινγκ. Σημειώνεται ότι ο πρόεδρος της WADA θα βρίσκεται στην Κύπρο στις 14 Σεπτεμβρίου 2012 όπου θα έχει συναντήσεις με τον Υπουργό Παιδείας και Πολιτισμού, τον πρόεδρο του ΚΟΑ και τον πρόεδρο της Κυπριακής Ολυμπιακής Επιτροπής.


Ιδιαίτερης σημασίας ήταν η συνάντηση του Υπουργού Παιδείας με εκπροσώπους των παροικιακών σχολείων και της παροικίας και τον Αρχιεπίσκοπο Θυατείρων, με τους οποίους είχε ευρεία συζήτηση για τα θέματα που αφορούν τα σχολεία της παροικίας. Ο κ. Δημοσθένους ενημερώθηκε για τα θέματα που αφορούν την κυπριακή εκπαιδευτική αποστολή στο Λονδίνο καθώς και για τη θετική εξέλιξη της προώθησης της ιδέας για τη λειτουργία Γυμνασίου.


Ο κ. Δημοσθένους κατά τη διάρκεια της παραμονής του στο Λονδίνο παρέστη επίσης στα εγκαίνια της έκθεσης φωτογραφίας του ΚΟΑ «ο Αθλητισμός στην Κύπρο – Μια Ιστορία Αιώνων» και στην εκδήλωση υποδοχής της ΚΟΕ στο Hellenic Centre.