6/8/12

Έμφαση στα θέματα της νεανικής απασχόλησης δίδει η Κύπρος 06/08/2012


Συνάντηση της Υπουργού Εργασίας με Γερμανό αξιωματούχο
Το Πακέτο Απασχόλησης που πρόσφατα πρότεινε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή καθώς και την απόσπαση των εργαζομένων συζήτησε, μεταξύ άλλων, κατά τη διάρκεια σημερινής συνάντησης με τον κ. Peter Clever, Ανώτερο Στέλεχος της Διοίκησης της Συνομοσπονδίας Συλλόγων Γερμανών Εργοδοτών (BDA), η Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων κα Σωτηρούλα Χαραλάμπους. Η κα Υπουργός σημείωσε ότι η Κυπριακή Προεδρία θα δώσει έμφαση στα θέματα της απασχόλησης των νέων και χαρακτήρισε ως επιτυχημένη την εμπειρία του συστήματος εκπαίδευσης και κατάρτισης σε χώρους εργασίας που εφαρμόζει η Γερμανία.

Από την πλευρά του, ο Γερμανός αξιωματούχος βρήκε πάρα πολύ καλά προετοιμασμένη την Κυπριακή Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ στο πρόσωπο της Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, και εξέφρασε την πεποίθηση ότι η Κύπρος θα ενεργήσει ως καλός διαμεσολαβητής στις επερχόμενες διαπραγματεύσεις στην ΕΕ. Εξέφρασε, παράλληλα, αισιοδοξία για έξοδο της Ευρώπης από την κρίση, επισημαίνοντας ότι υπάρχουν οι δυνατότητες ώστε η υφιστάμενη κρίση να ξεπεραστεί.
«Είναι με χαρά που ενημερωθήκαμε για τα θέματα τα οποία οι ίδιοι θεωρούν σημαντικά κατά τη διάρκεια της Κυπριακής Προεδρίας», ανέφερε η κα Χαραλάμπους σε δηλώσεις της μετά τη συνάντηση, και πρόσθεσε: «Για μας, ως Προεδρία, είναι πάντοτε σημαντικό να γνωρίζουμε τις θέσεις όλων των πλευρών κατά τη διάρκεια της συζήτησης των μεγάλων ζητημάτων που απασχολούν σήμερα την ΕΕ».
Η κα Υπουργός είπε επίσης: «Ιδιαίτερα είχαμε την ευκαιρία να σταθούμε σε στοιχεία του Πακέτου Απασχόλησης το οποίο πρότεινε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ενημερώσαμε ότι έμφαση θα δώσουμε στα θέματα της νεανικής ανεργίας. Προς αυτή την κατεύθυνση προγραμματίζουμε Συνέδριο της Προεδρίας τον Οκτώβρη 2012. Σε αυτό το Συνέδριο θα δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στα συστήματα εκπαίδευσης και μετεκπαίδευσης των νέων ανθρώπων. Μέσα σε αυτά τα πλαίσια, η γερμανική εμπειρία, μια επιτυχημένη εμπειρία αυτού που οι Γερμανοί ονομάζουν ‘διπλό σύστημα’, που περιλαμβάνει εκπαίδευση και κατάρτιση σε χώρους εργασίας, είναι πάρα πολύ σημαντική».
Η κα Χαραλάμπους πρόσθεσε ότι με τον κ. Clever είχαν, επίσης, την ευκαιρία να ανταλλάξουν απόψεις για τον εφαρμοστικό κανονισμό για την απόσπαση των εργαζομένων, μια πρακτική που εφαρμόζεται σε πολλές χώρες της ΕΕ.
«Η προσπάθειά μας ως Κυπριακή Προεδρία, στη συζήτηση που έχει ξεκινήσει για τον εφαρμοστικό κανονισμό, είναι να βρούμε εκείνη την ισορροπία που από τη μια θα υποβοηθά την απόσπαση και από την άλλη θα διασφαλίζει μέσα από διαδικασίες ελέγχου ότι η πρακτική της απόσπασης γίνεται μέσα σε σωστά πλαίσια και για τις επιχειρήσεις και για τους εργαζόμενους», κατέληξε.
«Πάρα πολύ καλά προετοιμασμένη σε όλα τα ντοσιέ που προωθούνται εντός ΕΕ» βρήκε την Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων ο Γερμανός αξιωματούχος της Συνομοσπονδίας Συλλόγων Γερμανών Εργοδοτών κ. Peter Clever.
«Ανακαλύψαμε ότι σε γενικές γραμμές υπάρχει κοινό έδαφος ως προς το πώς να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις και κοινή θέση είναι ότι πρέπει να επανακτήσουμε την εμπιστοσύνη των χρηματοοικονομικών αγορών και αυτό απαιτεί σταθερές δημόσιες δαπάνες και δημόσιους προϋπολογισμούς», ανέφερε.
Ο κ. Clever συμπλήρωσε ότι την ίδια ώρα χρειαζόμαστε ανάπτυξη, και ανέφερε: «Αν χρειαστεί χρηματοδότηση, αυτή θα προσφερθεί στη βάση ξεκάθαρων όρων. Το ποιοι θα είναι αυτοί οι όροι θα είναι προϊόν διαπραγμάτευσης».
Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε μετά από αίτημα της Συνομοσπονδίας Συλλόγων Γερμανών Εργοδοτών, αντιπροσωπεία της οποίας φιλοξενείται τις μέρες αυτές από την Ομοσπονδία Εργοδοτών και Βιομηχάνων (ΟΕΒ).