2/8/12

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας προήδρευσε συνεδρίας του Υπουργικού Συμβουλίου 02/08/2012

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Δημήτρης Χριστόφιας προήδρευσε το απόγευμα συνεδρίας του Υπουργικού Συμβουλίου.

Στη συνέχεια ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Στέφανος Στεφάνου προέβη στην ακόλουθη ανακοίνωση στους δημοσιογράφους:


«Ασκώντας τις εξουσίες που παρέχει το Σύνταγμα και ο Νόμος το Υπουργικό Συμβούλιο σήμερα προχώρησε στον διορισμό των Διοικητικών Συμβουλίων Ημικρατικών Οργανισμών που έχει λήξει η θητεία τους στις 31 Ιουλίου 2012.

Πρόεδροι είναι: στην Αρχή Αδειών ο Ξένιος Ξενόπουλος, Νομικός, στην ΑΤΗΚ ο Στάθης Κιττής, Δικηγόρος, στην Καλλιτεχνική Επιτροπή ΘΟΚ ο Άθως Ερωτοκρίτου, Ψυχολόγος, στον Θεατρικό Οργανισμό Κύπρου ο Γιάννης Ιωάννου, Πανεπιστημιακός, στον Κυπριακό Οργανισμό Αθλητισμού ο Πάμπος Στυλιανού, στο Πολεοδομικό Συμβούλιο ο Πανίκος Ξενοφώντος, στον Κυπριακό Οργανισμό Αναπτύξεως Γης ο Άδωνης Γιάγκου, στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Λάρκος Λάρκου, στον Οργανισμό Χρηματοδοτήσεως Στέγης ο Χρίστος Λοϊζίδης, στο Συμβούλιο Μελέτης Παρεκκλίσεων ο Τάκης Πεττεμερίδης, στο Συμβούλιο Αμπελοϊνικών Προϊόντων ο Πανίκος Χάμπας, στο Συμβούλιο Εγγραφής Ελέγχου Εργοληπτών, Οικοδομικών και Τεχνικών Έργων ο Ανδρέας Κωνσταντινίδης, στην Αρχή Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού Κύπρου η Νίκη Ματθαίου, στο Ραδιοφωνικό Ίδρυμα Κύπρου ο Μάκης Συμεού, στον Κυπριακό Οργανισμό Τουρισμού ο Αλέκος Ορουντιώτης, στην Αρχή Κρατικών Εκθέσεων ο Λοϊζος Κωνσταντίνου, στην Αρχή Λιμένων Κύπρου ο Χρύσης Πρέντζας.

Η Επιτροπή που αφορά στο Στοίχημα που με βάση το Νόμο περί Στοιχημάτων του 2012 που πρόσφατα ψηφίστηκε από τη Βουλή πρέπει να διοριστεί από μέρους του Υπουργικού Συμβουλίου ανεξάρτητη επταμελής Αρχή αποτελούμενη από τον Πρόεδρο και έξι μέλη ως Εθνική Αρχή Στοιχημάτων.

Πρόεδρος της Επιτροπής είναι ο Ανδρέας Μωυσέως, Οικονομολόγος, Μέλη της είναι οι Γιώργος Σεραφείμ, Ανδρέας Κουκουμής και Παύλος Αγγελίδης, όλοι Δικηγόροι. Ο Λούης Δρουσιώτης εκπροσωπεί το Γενικό Λογιστήριο της Δημοκρατίας, η Ιφιγένεια Πετροκώστα το Υπουργείο Οικονομικών και ο Νίκος Χρυσοστόμου το Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης».

Ερωτηθείς ποιες είναι οι αλλαγές στους Προέδρους των Διοικητικών Συμβουλίων των ημικρατικών οργανισμών, ο κ. Στεφάνου είπε ότι υπάρχουν δύο αλλαγές, στον ΘΟΚ και στο Συμβούλιο Αμπελοϊνικών Προϊόντων.

Σε ερώτηση ο κ. Στεφάνου είπε ότι στην πλειοψηφία τους επαναδιορίστηκαν τα ίδια μέλη και η θητεία τους είναι 36μηνη καθώς μετά την αναπομπή από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας του Νόμου που ψήφισε η Βουλή για 30μηνη θητεία, ο Νόμος εκκρεμεί ακόμη ενώπιον του Ανωτάτου Δικαστηρίου, προσθέτοντας ότι ο διορισμός των Διοικητικών Συμβουλίων των ημικρατικών οργανισμών έχει γίνει στη βάση του υφιστάμενου Νόμου που προβλέπει 36μηνη θητεία.

Στη συνέχεια ανέφερε ότι «το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε σήμερα, επίσης, την επέκταση του θεσμού του Μουσικού Λυκείου στις επαρχίες Λάρνακας και Αμμοχώστου. Το Υπουργικό Συμβούλιο το 2005 στο πλαίσιο της Εκπαιδευτικής Μεταρρύθμισης είχε προχωρήσει στην απόφαση για δημιουργία Μουσικού Λυκείου στη Λευκωσία και στη Λεμεσό.

Στη Λευκωσία το Μουσικό Λύκειο λειτούργησε τον Φεβρουάριο του 2006 και στη Λεμεσό τον Σεπτέμβριο του 2006. Ο σκοπός της ίδρυσης και της λειτουργίας των Μουσικών Λυκείων ήταν η προετοιμασία και η κατάρτιση των νέων ώστε να ακολουθήσουν αν το επιθυμούν την επαγγελματική κατεύθυνση της μουσικής, χωρίς να υστερούν σε γενική παιδεία εφόσον επιλέξουν άλλο τομέα επιστημονικής ή επαγγελματικής κατάρτισης.
Η μέχρι σήμερα λειτουργία του Μουσικού Λυκείου έχει κριθεί ιδιαίτερα πετυχημένη από το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού και για αυτό τον λόγο -υιοθετώντας και δημόσια δέσμευση του Προέδρου της Δημοκρατίας- το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού εισηγήθηκε την επέκταση του θεσμού σε Λάρνακα, Πάφο και Αμμόχωστο, την οποία υιοθέτησε το Υπουργικό Συμβούλιο.

Το Μουσικό Σχολείο στην επαρχία Λάρνακας θα λειτουργήσει στο Λύκειο Αραδίππου, στην Πάφο στο Πρώτο Λύκειο και στην Αμμόχωστο στο Λύκειο Κοκκινοχωρίων».