25/7/12

Δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου 24/07/2012

Η Τρόικα κατέθεσε τις δικές της εκτιμήσεις για την κυπριακή οικονομία και εμείς καταθέσαμε τις απόψεις μας σε διάφορα ζητήματα που αφορούν την κυπριακή οικονομία και προβήκαμε σε ένα πρώτο σχολιασμό των εκτιμήσεων της Τρόικα στη βάση των θέσεων της Κυβέρνησης, είπε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Στέφανος Στεφάνου.

Σε δηλώσεις του το απόγευμα στους δημοσιογράφους, μετά τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Οικονομικών μεταξύ της Υπουργικής Επιτροπής αρμόδιας για θέματα Οικονομίας και της αντιπροσωπείας της Τρόικα, ο κ. Στεφάνου είπε ότι «θα προβώ σε μια λιτή ανακοίνωση και ο λόγος είναι πως έτσι έχουμε συνεννοηθεί και με την αντιπροσωπεία της Τρόικα που παραδοσιακά δεν θέλουν πολλές δηλώσεις κατά τη διάρκεια της διαβούλευσης και των συναντήσεων.

Είχαμε μια πρώτη συνάντηση με την αντιπροσωπεία της Τρόικα μετά από τη μετάβασή της ξανά στην Κύπρο. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, η Τρόικα κατέθεσε τις δικές της εκτιμήσεις αναφορικά με την κυπριακή οικονομία, στη βάση και των στοιχείων που συνέλεξαν στην πρώτη επίσκεψη στην Κύπρο που ήταν επίσκεψη συλλογής στοιχείων και πληροφοριών.

Από δικής μας πλευράς καταθέσαμε τις απόψεις μας σε διάφορα ζητήματα που αφορούν την κυπριακή οικονομία και προβήκαμε σε ένα πρώτο σχολιασμό των εκτιμήσεων της Τρόικα στη βάση των θέσεων της Κυβέρνησης. Έχει γίνει ένας διάλογος αρκετά βαθύς και αυτή η συζήτηση και ο διάλογος θα συνεχιστούν την ερχόμενη Παρασκευή».

Ερωτηθείς αν από τις πρώτες ενδείξεις των εκτιμήσεων της Τρόικα, η Κυβέρνηση εκτιμά ότι δεν θα χρειαστούν μέτρα σε βάθος για αντιμετώπιση των προβλημάτων, και σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος αυτό είχε δηλώσει στο παρελθόν, ο κ. Στεφάνου είπε ότι «δεν έχω κάνει ποτέ τέτοια δήλωση αναφορικά με το θέμα των μέτρων. Εχω κάνει δηλώσεις για το πώς εκτιμούμε εμείς την κυπριακή οικονομία από πλευράς στατιστικών στοιχείων και της κατάστασης της κυπριακής οικονομίας από δημοσιονομικής άποψης και είχαμε πει - και αυτή δεν είναι μόνο δική μας εκτίμηση - ότι το βασικό πρόβλημα της κυπριακής οικονομίας είναι η μεγάλη έκθεση των κυπριακών τραπεζών στην ελληνική οικονομία με όλες τις παρενέργειες και τα προβλήματα που δημιουργεί αυτή η έκθεση στην κυπριακή οικονομία.

Αυτό που είχαμε πει επίσης δεν ήταν αν είχαμε ενδείξεις αναφορικά με τις θέσεις της Τρόικα. Είχαμε πει – και είναι απολύτως λογικό – ότι δεν είχε τοποθετηθεί η Τρόικα αναφορικά με τα ζητήματα και τα μέτρα που η Τρόικα θα εισηγηθεί για την Κύπρο, για αυτό και είχαμε συστήσει και συστήνουμε σε όλους υπομονή, και να περιμένουμε την ολοκλήρωση της συζήτησης με την Τρόικα για να μπορούμε να προβούμε σε εκτιμήσεις αναφορικά με τα μέτρα που εισηγείται η Τρόικα».

Ερωτηθείς αν υπάρχει χάσμα μεταξύ των εκτιμήσεων των δύο πλευρών, ο κ. Στεφάνου είπε ότι «αυτό θα το δούμε με την ολοκλήρωση του διαλόγου και της συζήτησης. Σήμερα είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε διάφορα ζητήματα και διάφορες πτυχές που έχουν να κάνουν με την κυπριακή οικονομία. Όμως, αυτή η συζήτηση δεν έχει ολοκληρωθεί. Πολύ πιθανόν την ερχόμενη Παρασκευή να έχουμε μια εκτίμηση για το πού βρίσκεται η Τρόικα σε ζητήματα που αφορούν την οικονομία μας».

Σε άλλη ερώτηση είπε ότι «κάναμε μια πρώτη ανταλλαγή εκτιμήσεων, πρώτα από όλα, αναφορικά με την κυπριακή οικονομία και στη βάση των εκτιμήσεων θα γίνουν και οι συζητήσεις αναφορικά με τα μέτρα. Να αναμένουμε και την Παρασκευή για να ολοκληρωθεί αυτή η συζήτηση».

Κληθείς να πει εάν έγινε συζήτηση και πάνω στις συστάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο κ. Στεφάνου είπε ότι «σε κάποιες συστάσεις, ναι. Έχουμε πει ξανά ότι για τις συστάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής συζητήσαμε και κατά την πρώτη επίσκεψη της Τρόικα στην Κύπρο και τότε είχαμε κάνει μια διεξοδική ανάλυση για τα μέτρα που η Κυβέρνηση έχει υιοθετήσει, έχει υλοποιήσει ή βρίσκονται στη διαδικασία της υλοποίησης αναφορικά με την ικανοποίηση των συστάσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Για κάποιες συστάσεις έγινε συζήτηση και σήμερα».

Σε ερώτηση αν οι προθέσεις της Τρόικα είναι για συνδιαλλαγή ή για επιβολή, ο κ. Στεφάνου είπε ότι «τα ζητήματα αυτά έχουν να κάνουν με τη συζήτηση, τη διαβούλευση και τη διαπραγμάτευση που θα κάνουμε. Από κει και πέρα το ποια θα είναι τα περιθώρια και πώς θα εξελιχθεί η όλη συζήτηση θα πρέπει να το δούμε με το τέλος της συζήτησης. Αυτή την ώρα είναι πρόωρο να μιλήσουμε και να προβούμε σε εκτιμήσεις αναφορικά με το αποτέλεσμα».

Κληθείς να πει κατά πόσο η Τρόικα έχει επιβάλει «κώδικα σιωπής» υπό το φώς και της αναφοράς του περί λιτής ανακοίνωσης, ο κ. Στεφάνου διευκρίνισε: «Όχι δεν έχει επιβάλει ‘κώδικα σιωπής’. Απλώς είναι κοινή εκτίμηση ότι την ώρα που υπάρχει μια συζήτηση αναφορικά με διάφορα ζητήματα, η συζήτηση και ο διάλογος διευκολύνονται όταν τελικά ολοκληρωθεί αυτή η συζήτηση για να μπορούμε να έχουμε κάποια συγκεκριμένα αποτελέσματα και κάποιες ολοκληρωμένες εκτιμήσεις τις οποίες να μπορούμε να κοινοποιήσουμε. Καμιά φορά μέσα από τις πολλές δηλώσεις γίνονται διαφορετικές ερμηνείες και τελικά δημιουργείται μια κατάσταση που ενδεχομένως να μην ανταποκρίνεται στην πραγματική εικόνα της συζήτησης και της διαβούλευσης».

Ερωτηθείς αν έχουν διαπιστώσει αξιολογήσεις από πλευράς Τρόικα για τις τράπεζες τις οποίες ανέμενε η Υπουργική Επιτροπή, ο κ. Στεφάνου είπε ότι «το ζήτημα των τραπεζών είναι θέμα με το οποίο κυρίως ασχολείται η Κεντρική Τράπεζα. Ασφαλώς έχουμε και εμείς τις δικές μας απόψεις αναφορικά με το θέμα των τραπεζών, είμαστε σε στενή επαφή και στενή διαβούλευση με την Κεντρική Τράπεζα για το θέμα των τραπεζών, έτσι και αλλιώς είναι ένα πολύ μεγάλο θέμα διότι αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο προσφύγαμε στον Μηχανισμό Στήριξης, όμως, και εδώ θα πρέπει να αναμένουμε αναφορικά με το ποιες είναι οι εκτιμήσεις της Τρόικα για τις τράπεζες. Έχουμε και εμείς τις δικές μας εκτιμήσεις».

Σε ερώτηση κατά πόσο έχει συζητηθεί το θέμα του εταιρικού φόρου, ο κ. Στεφάνου απάντησε αρνητικά, ενώ κληθείς να πει αν έχει δοθεί σήμερα εκτίμηση αναφορικά με τις τράπεζες, ο κ. Στεφάνου είπε ότι «εμείς δεν έχουμε συζητήσει για το θέμα των τραπεζών και ο λόγος είναι ότι έχει γίνει συζήτηση με την Κεντρική Τράπεζα».

Κληθείς να αναφέρει κατά πόσο υπάρχει κάτι νεότερο σε σχέση με το ρωσικό ή το κινεζικό δάνειο, ο κ. Στεφάνου απάντησε αρνητικά.

Απαντώντας σε ερώτηση σε σχέση με τη συζήτηση που θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Παρασκευή, ο κ. Στεφάνου είπε ότι «σε μια διαβούλευση η προσπάθεια είναι να βρεθούν συγκλίσεις, να δεις που συμφωνείς, πού διαφωνείς και πού μπορείς να φτάσεις. Αυτό θα προσπαθήσουμε να κάνουμε. Ο στόχος είναι να μπορέσουμε να καταλήξουμε κάπου. Είναι για αυτό που καλούμε για να κάνουμε λίγη υπομονή».

Η Υπουργική Επιτροπή αρμόδια για θέματα Οικονομίας απαρτίζεται από τους Υπουργούς Οικονομικών κ. Βάσο Σιαρλή, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού κ. Νεοκλή Συλικιώτη, Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων κα Σωτηρούλα Χαραλάμπους, τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο και τον Υφυπουργό παρά τω Προέδρω κ. Τίτο Χριστοφίδη.