8/7/12

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας παρέστη στην 8η Κοινοτική Πολιτιστική Βραδιά Κελλακίου 08/07/2012

Η Τουρκία είναι αυτή που διακόπτει τις συνομιλίες για επίλυση του Κυπριακού καθοδηγώντας τον ηγέτη της τουρκοκυπριακής κοινότητας και όχι η πλευρά μας, είπε χθες βράδυ ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Δημήτρης Χριστόφιας και υπογράμμισε ότι ο κ. Έρογλου έχει γίνει «ειδικός στη διαστρέβλωση και στο ψέμα», επισημαίνοντας πως η ελληνοκυπριακή πλευρά είναι πανέτοιμη για συνέχιση των συνομιλιών.

Μιλώντας χθες βράδυ στην 8η Κοινοτική Πολιτιστική Βραδιά Κελλακίου, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι «χρειάζεται η πλήρης συμπαράσταση όλων για να φέρουμε σε πέρας το σκληρό, δύσκολο και ιδιόρρυθμο έργο της Προεδρίας του Συμβουλίου ΕΕ. Εμείς προσπαθήσαμε με τις προγραμματικές μας δηλώσεις και το πρόγραμμα που έχουμε εξαγγείλει ενώπιον όλων, και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, να κάνουμε κάτι διαφορετικό από την πεπατημένη της ΕΕ, δηλαδή να εισάγουμε στις πολιτικές της ΕΕ την προσοχή στον απλό άνθρωπο. Και αυτό έχει εκτιμηθεί τα μάλα από τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου».

Αναφερόμενος στις προσπάθειες για επίλυση του Κυπριακού, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι ο «κ. Έρογλου έχει γίνει ειδικός στη διαστρέβλωση και στο ψέμα. Λέει ότι εφόσον ο Χριστόφιας δεν θέλει να συνεχίσουν οι συνομιλίες τότε δεν θα συνεχίσουν και θα σκεφτούμε τι θα κάνουμε με το μέλλον του ʽλαούʼ μας. Δεν λέει την αλήθεια ο κ. Έρογλου. Εκείνος, ο οποίος διακόπτει τις συνομιλίες ένεκα της Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ είναι η Τουρκία που οδηγεί βήμα βήμα τον κ. Έρογλου. Είναι ο κ. Έρογλου που έχει θέσει όρους ότι για να συνεχιστούν οι συνομιλίες θα πρέπει να δεχτούμε χρονοδιάγραμμα και μέχρι το τέλος του χρόνου να δεχτούμε τη λύση δύο κρατών που ζητά εκείνος και η Τουρκία. Αυτό δεν είναι δυνατόν και δεν πρόκειται να γίνει επί δικής μου προεδρίας. Είμαι πανέτοιμος να συνεχιστούν οι συνομιλίες», ανεξαρτήτως της Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ.

Πρόσθεσε ότι «υπάρχουν ψηφίσματα του ΟΗΕ, συμφωνίες με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ για το πώς θα προχωρήσουμε παρακάτω και είναι όρος και του Γενικού Γραμματέα ότι παρακάτω θα προχωρήσουμε από εκεί που μείναμε με τον προηγούμενο ηγέτη της τουρκοκυπριακής κοινότητας. Και για την πολυμερή χρειάζεται πρώτα να λυθούν οι εσωτερικές πτυχές πράγμα που είναι ξεκάθαρο και στο προηγούμενο ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Θέλω να είναι ξεκάθαρο σε όλους ότι εμείς είμαστε πανέτοιμοι μέχρι και την τελευταία στιγμή της προεδρίας μας να συζητήσουμε και αν προσφέρεται όντως η Τουρκία και η τουρκοκυπριακή ηγεσία, να λύσουμε το πρόβλημα. Όμως, τα τετελεσμένα της εισβολής και της κατοχής με τον εποικισμό και τη δημιουργία δύο χωριστών κρατών εμείς δεν πρόκειται να τα αποδεχθούμε. Αυτό πρέπει να είναι ξεκάθαρο».

Ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε, επίσης, ότι «εδώ και μέρες γίνεται διαβούλευση στα Ηνωμένα Έθνη για το ψήφισμα του ΟΗΕ για την ανανέωση της θητείας της ειρηνευτικής δύναμης. Είναι αλήθεια ότι οι Άγγλοι, όπως συνήθως, είναι πάντοτε και οι συγγραφείς των ψηφισμάτων, προσπαθούν να ξεστρατίσουν τα Ηνωμένα Έθνη από τη σωστή βάση πάνω στην οποία διεξάγονται οι συνομιλίες και να κουτσουρέψουν την ειρηνευτική δύναμη των Ηνωμένων Εθνών.

Επειδή γίνονται δηλώσεις και από άλλους παράγοντες οι οποίοι καλούν την Κυβέρνηση να είναι σε εγρήγορση, να ξέρετε ότι η Κυβέρνηση εδώ και αρκετές μέρες εργάζεται ώστε να αντιμετωπιστούν αυτές οι μεθοδεύσεις, αλλά εργάζεται αθόρυβα. Δεν είμαστε Κυβέρνηση του show. Είμαστε Κυβέρνηση η οποία εργάζεται πολύ συγκεκριμένα και όπως πρέπει να διαβουλευτούμε, γίνεται αυτό με δικές μου εντολές τόσο μέσω του Μόνιμου Αντιπροσώπου στα Ηνωμένα Έθνη και με δικές μου παρεμβάσεις. Συνεπώς, εκείνοι που ανησυχούν να γνωρίζουν ότι δεν καθόμαστε με σταυρωμένα τα χέρια».

Ο Πρόεδρος Χριστόφιας αναφερόμενος στο Κελλάκι εξήρε το έργο του Προέδρου της Κοινότητας που «διαμόρφωσε ένα χωριό σε μια μικρή πολίχνη». Πρόσθεσε ότι το Κελλάκι σαγηνεύει, λόγω της ομορφιάς, αλλά και της φιλοξενίας της κοινότητας και αναφέρθηκε στον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κ. Μάρτιν Σουλτς, ο οποίος επισκέφθηκε πρόσφατα το Κελλάκι και με τον οποίον, είπε ο Πρόεδρος Χριστόφιας, «διατηρούμε και πολύ φιλική σχέση».

Τέλος, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε στην απουσία από την εκδήλωση του πρώην βουλευτή του ΑΚΕΛ κ. Ντίνου Χατζηνικόλα και ευχήθηκε «σύντομα να είναι κοντά μας».