27/7/12

Ανακοίνωση της Νομικής Υπηρεσίας σε σχέση με την εμπλοκή του κ. Ντίνου Μιχαηλίδη στην υπόθεση Τσοχατζόπουλου 27/07/2012

Αναφορικά με τα δημοσιεύματα σε σχέση με την υπόθεση Τσοχατζόπουλου και συγκεκριμένα την πρόσφατη απολογία του κ. Ζήγρα που εμπλέκει στην υπόθεση τον πρώην Υπουργό Εσωτερικών κ. Ντίνο Μιχαηλίδη και τον κ. Al Sayad, είχε εκδοθεί σχετική ανακοίνωση στις 23 Ιουλίου 2012.

Παρά τα όσα είχαν αναφερθεί στη σχετική ανακοίνωση, για την επικοινωνία και συνεργασία με της ελληνικές Αρχές, εξακολουθεί να ασκείται κριτική για αδράνεια των αρμοδίων Αρχών της Κυπριακής Δημοκρατίας και άρνηση ή έλλειψη ενδιαφέροντος για διερεύνηση των ισχυρισμών του κ. Ζήγρα.
Γι΄ αυτό τον λόγο κρίνεται αναγκαίο όπως διευκρινιστούν τα ακόλουθα:
Οι αρμόδιες Αρχές της Κύπρου έχουν από πολλού χρόνου στενή συνεργασία με τις ανακριτικές Αρχές της Ελλάδας στην όλη υπόθεση και έχουν δώσει στο πλαίσιο αυτής της συνεργασίας πολλά στοιχεία καθοριστικής σημασίας, ακόμη και αυτόβουλα, για να βοηθήσουν στο ανακριτικό έργο. Η κατάθεση/απολογία του κ. Ζήγρα είναι ένα μέρος της όλης υπόθεσης και είναι αναγκαίο να υπάρχει συνεννόηση με τους ανακριτές της υπόθεσης στην Ελλάδα για τις οποιεσδήποτε πιθανές ενέργειες στην Κύπρο, γιατί αυτό απαιτούν οι αρχές της διεθνούς συνεργασίας στη βάση διεθνών συμβάσεων.
Υπήρξε επικοινωνία τόσο τηλεφωνική όσο και γραπτή με Εισαγγελείς στην Ελλάδα και θα τύχει το θέμα του καταλληλότερου χειρισμού.
Απορρίπτουμε ως εκ τούτου κατηγορηματικά τις οποιεσδήποτε κατηγορίες ή τα υπονοούμενα, που γίνονται στις πιο πολλές περιπτώσεις για λόγους εντυπώσεων, για μη επίδειξη ενδιαφέροντος ή άρνησης διερεύνησης από τις αρμόδιες Αρχές της Κύπρου. Ούτε βέβαια είναι νοητό να ανακοινώνει η Νομική Υπηρεσία τις οποιεσδήποτε ενέργειες γίνονται.