25/7/12

Επαφές αντιπροσωπίας της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών στο Ισραήλ 25/07/2012

Αντιπροσωπία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών και Προϋπολογισμού αποτελούμενη από τον Πρόεδρο κ. Νικόλα Παπαδόπουλο και τα μέλη κ.κ. Χάρη Γεωργιάδη, Σταύρο Ευαγόρου και Νίκο Νικολαΐδη, συνέχισε χθες και σήμερα τις επαφές της στο Ισραήλ όπου βρίσκεται για διήμερη επίσκεψη. Στις συναντήσεις την αντιπροσωπεία συνόδευε ο Πρέσβης της Κύπρου στο Ισραήλ κ. Δημήτρης Χατζηαργυρού.



Σε συνάντηση με τον Υπουργό Οικονομικών της χώρας κ. Yuval Steinitz έγινε εκατέρωθεν ενημέρωση για τα μεγέθη και τους δείκτες των δύο οικονομιών, αλλά και για τις κύριες προκλήσεις που έχουν να αντιμετωπίσουν η Κύπρος και το Ισραήλ στον τομέα αυτό. Ο κ. Steinitz εξέφρασε την ευχή για περαιτέρω ανάπτυξη της συνεργασίας Κύπρου – Ισραήλ. Ο κ. Παπαδόπουλος ανέφερε ότι μεγαλύτερη ανάπτυξη των σχέσεων θα απέβαινε προς όφελος των δύο χωρών, σημειώνοντας ότι υπάρχουν πολλοί τομείς στους οποίους αυτή η συνεργασία θα μπορούσε να επεκταθεί.
Μεταξύ άλλων, αναφέρθηκαν από τις δύο πλευρές οι αυξημένες προοπτικές συνεργασίας στον τομέα της ενέργειας. Στη συνέχεια, η αντιπροσωπία ενημέρωσε τον Ισραηλινό Υπουργό για τις απειλές της Τουρκίας κατά της δραστηριοποίησης της Κύπρου εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) της Δημοκρατίας. Τονίστηκε δε ότι η δίκαιη και βιώσιμη λύση του κυπριακού προβλήματος, την οποία η πλευρά μας επιδιώκει, θα αποβεί προς όφελος και των Τουρκοκυπρίων, περιλαμβανομένης της πτυχής της εκμετάλλευσης του φυσικού αερίου.
Η κυπριακή κοινοβουλευτική αντιπροσωπία είχε επίσης χθες συνάντηση με την Αναπληρωτή Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας του Ισραήλ κα Karnit Flug. Κατά τη συνάντηση έγινε ενημέρωση για τα οικονομικά μεγέθη και τις σχετικές πολιτικές που ακολουθεί το Ισραήλ και ακολούθησε ανταλλαγή απόψεων σε θέματα ευρύτερου αμοιβαίου ενδιαφέροντος.
Το βράδυ ο Πρέσβης της Κύπρου στο Ισραήλ παρέθεσε δείπνο προς τιμήν της κυπριακής αντιπροσωπίας στο οποίο παρακάθησαν μέλη της Ισραηλινής Βουλής (Κνεσσέτ), μεταξύ των οποίων και ο πρώην Πρωθυπουργός της χώρας κ. Ehud Barak καθώς και άλλοι Ισραηλινοί αξιωματούχοι.
Σε σημερινή πρωινή συνάντηση με τον Πατριάρχη Ιεροσολύμων κ.κ. Θεόφιλο Γ’ η αντιπροσωπία ενημερώθηκε για τον ρόλο που το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων καλείται να διαδραματίσει στην Μέση Ανατολή, υπό το φως και των εξελίξεων στην περιοχή. Τονίστηκε δε και από τις δύο πλευρές η σημασία της ανάπτυξης των σχέσεων μεταξύ Κύπρου και Ισραήλ, ενώ έγιναν αναφορές και σε πτυχές των διαθρησκειακών σχέσεων.
Ακολούθως, η κυπριακή κοινοβουλευτική αντιπροσωπία επισκέφθηκε το Μνημείο του Ολοκαυτώματος όπου ο κ. Παπαδόπουλος κατέθεσε στεφάνι εκ μέρους της αντιπροσωπίας.
Η αντιπροσωπία είχε, επίσης συνάντηση σήμερα το απόγευμα με τον Υπουργό Ενέργειας και Υδάτινων Πόρων δρα Uzi Landau. Ο Ισραηλινός αξιωματούχος σημείωσε την ευαρέσκειά του για το γεγονός ότι οι διμερείς ανταλλαγές έχουν γίνει πιο συχνές, αντικατοπτρίζοντας τις γενικότερες προοπτικές συνεργασίας μεταξύ Ισραήλ και Κύπρου. Ο κ. Παπαδόπουλος επανέλαβε ότι η αντιπροσωπία φέρει μαζί της μηνύματα φιλίας προς το Ισραήλ και επιθυμίας για σύσφιξη των σχέσεων σε διάφορους τομείς, προς όφελος των λαών των δύο χωρών. Ο Ισραηλινός Υπουργός πρόσθεσε ότι η συνεργασία αυτή θεωρείται ακόμα πιο σημαντική υπό το φως της αστάθειας στην ευρύτερη περιοχή.
Σε ό,τι αφορά στον τομέα της ενέργειας, εκφράστηκε ικανοποίηση από κυπριακής πλευράς για το γεγονός ότι εταιρείες από το Ισραήλ επιδεικνύουν ενδιαφέρον για δραστηριοποίησή τους σε σχέση με τα κοιτάσματα φυσικού αερίου στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ο Ισραηλινός αξιωματούχος ενημέρωσε, από πλευράς του, για την πολιτική του Ισραήλ σε θέματα ενέργειας αναφέροντας, ανάμεσα σε άλλα, ότι η χώρα του εξετάζει διάφορα ενδεχόμενα για τη μελλοντική εξαγωγή του φυσικού αερίου της χώρας.