17/7/12

Δήλωση του Υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού κ. Γιώργου Δημοσθένους για τα προγράμματα σπουδών των ΜΙΕΕΚ 17/07/2012


Όπως είναι γνωστό, το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε τον Φεβρουάριο την ίδρυση και λειτουργία Μεταλυκειακών Ινστιτούτων Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (ΜΙΕΕΚ), με βάση σχετική προγραμματική δέσμευση της Κυβέρνησης. Τα ΜΙΕΕΚ θα προσφέρουν ευκαιρίες στους πολίτες της Κύπρου και ιδιαίτερα στους νέους για απόκτηση, βελτίωση ή αναβάθμιση των επαγγελματικών τους προσόντων και δεξιοτήτων, έτσι ώστε να καταστούν ικανότεροι για απασχόληση και συμμετοχή στην αγορά εργασίας.

Η αναγκαιότητα για ίδρυση των ΜΙΕΕΚ προκύπτει από:
Τη διακηρυγμένη θέση – πολιτική που περιλαμβάνεται στο Πρόγραμμα Διακυβέρνησης του Προέδρου της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια.
Τη ραγδαία ανάπτυξη της Τεχνολογίας, την έκρηξη των γνώσεων και την ένταξή μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, που επιβάλλουν μια συνεχή σχέση του πολίτη με τον χώρο της εκπαίδευσης και κατάρτισης.
Τις ανάγκες των αποφοίτων Μέσης Εκπαίδευσης που δεν ακολουθούν Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, οι οποίοι χρειάζονται κατάλληλη επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση για να εισέλθουν στην αγορά εργασίας.
Τις ανάγκες των εργαζομένων οι οποίοι θέλουν να αποκτήσουν πρόσθετη επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση σε συγκεκριμένα προγράμματα ή γνωστικά αντικείμενα (στο πλαίσιο της διά βίου μάθησης), ώστε να μπορούν να ανταποκριθούν στις διαρκώς μεταβαλλόμενες ανάγκες των επαγγελμάτων τα οποία ακολουθούν.
Τις σχετικές συστάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς την Κυπριακή Δημοκρατία.
Στόχοι των ΜΙΕΕΚ είναι:
Η προσφορά προγραμμάτων Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης που να απευθύνονται σε απόφοιτους Μέσης Εκπαίδευσης, σε τομείς οι οποίοι δεν προσφέρονται αυτή τη στιγμή σε μεταλυκειακό επίπεδο από άλλες Δημόσιες Σχολές ή συναφείς οργανισμούς της Δημοκρατίας.
Η προσφορά προγραμμάτων για διευκόλυνση της πρόσβασης και ένταξης στην αγορά εργασίας, απόφοιτων Μέσης Εκπαίδευσης και ατόμων που έχουν δυσκολίες ένταξης / επανένταξης στην απασχόληση.
Η προσφορά προγραμμάτων για περαιτέρω προώθηση της Διά Βίου Εκπαίδευσης με έμφαση στην υποστήριξη της προσαρμοστικότητας του εργατικού δυναμικού και στη χρήση των νέων τεχνολογιών, καθώς και των σύγχρονων παραγωγικών διαδικασιών.
Η αποτελεσματικότερη προώθηση και υλοποίηση δράσεων που υποστηρίζονται από τα διαθρωτικά ταμεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Ως προς τη λειτουργία των ΜΙΕΕΚ σημειώνεται ότι:
Τα ΜΙΕΕΚ θα αποτελούν Δημόσιες Σχολές, οι οποίες θα προσφέρουν εξειδικευμένη Επαγγελματική Εκπαίδευση και Κατάρτιση μεταλυκειακού επιπέδου
Θα λειτουργήσουν από τη σχολική χρονιά 2012-2013 για μια τριετία πιλοτικά
Στο τέλος της τριετίας και με βάση τα πορίσματα της αξιολόγησης της πιλοτικής λειτουργίας των ΜΙΕΕΚ, θα ληφθούν αποφάσεις για τη μόνιμη λειτουργία και τη θεσμοθέτηση των ΜΙΕΕΚ.
Στόχος των ΜΙΕΕΚ είναι να προσφέρουν σύγχρονα Προγράμματα Σπουδών, τα οποία θα παρέχουν επιστημονικές, τεχνικές και επαγγελματικές γνώσεις και δεξιότητες και, ταυτόχρονα, θα χαρακτηρίζονται από ευελιξία και προσαρμοστικότητα προς τις ραγδαία επιτελούμενες αλλαγές στην απασχόληση, την οικονομία, τα επαγγέλματα και το περιεχόμενο των επαγγελμάτων.
Σε σημερινή δημοσιογραφική διάσκεψη πληροφορήσαμε για τα προγράμματα σπουδών που πρόκειται να εφαρμοστούν κατά το επόμενο ακαδημαϊκό έτος 2012-2013. Τα προγράμματα αυτά προσδιορίστηκαν μετά από διάλογο που έγινε στο Συμβουλευτικό Σώμα των ΜΙΕΕΚ, στο οποίο εκπροσωπούνται το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού, το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, η Αρχή Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού, οι εργοδοτικές οργανώσεις ΟΕΒ και ΚΕΒΕ, καθώς και οι Συνδικαλιστικές Οργανώσεις ΠΕΟ, ΣΕΚ και ΔΕΟΚ. Θέλω με την ευκαιρία της σημερινής δημοσιογραφικής διάσκεψης να ευχαριστήσω όλους τους πιο πάνω φορείς για την πολύτιμη και δημιουργική τους συνεισφορά.
Τα Προγράμματα Σπουδών που θα εφαρμοστούν κατά το ακαδημαϊκό έτος 2012-2013 είναι τα εξής:
1. Τεχνικός Διαχείρισης Φυσικού Αερίου Βιομηχανικών και Οικιακών Εγκαταστάσεων
2. Τεχνικός Συγκόλλησης Σωληνώσεων Διακίνησης Αερίων και Βιομηχανικών Κατασκευών
3. Τεχνικός Βιομηχανικών και Οικιακών Αυτοματισμών
4. Τεχνικός Εγκατάστασης και Συντήρησης Φωτοβολταϊκών Συστημάτων και Ανεμογεννητριών
5. Τεχνικός Ηλεκτρομηχανολογικών Ψυκτικών Εγκαταστάσεων στη Βιομηχανία
6. Τεχνικός Δικτύων Ηλεκτρονικών Υπολογιστών και Επικοινωνιών
7. Τεχνικός Βιολογικών Κηπευτικών Καλλιεργειών
8. Ειδικός Αρτοποιός και Ζαχαροπλάστης
Υπενθυμίζω ότι τα πιο πάνω προγράμματα είναι διετούς διάρκειας. Την ερχόμενη εβδομάδα, μετά από σχετική ανακοίνωση του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού, οι ενδιαφερόμενοι θα κληθούν να υποβάλλουν ηλεκτρονικά αίτηση για το ΜΙΕΕΚ και το Πρόγραμμα της προτίμησής τους.
Σημειώνω ότι για τη λειτουργία των ΜΙΕΕΚ κατά τη σχολική χρονιά 2012-2013 θα αξιοποιηθούν υφιστάμενες Τεχνικές Σχολές της Επαρχίας Λευκωσίας, Λεμεσού, Λάρνακας και Πάφου, σε απογευματινό χρόνο. Το 2012-2013 θα λειτουργήσουν συνολικά δώδεκα (12) τμήματα στις τέσσερις επαρχίες (τέσσερα στη Λευκωσία, τρία σε Λεμεσό και Λάρνακα και δύο στην Πάφο).
Σχετικά με τη φοίτηση υπογραμμίζεται ότι:
Η φοίτηση στα προγράμματα των ΜΙΕΕΚ θα διαρκεί 14 εβδομάδες για κάθε εξάμηνο. Θα περιλαμβάνει τεχνολογικά και εργαστηριακά μαθήματα τα οποία θα διδάσκονται για πέντε διδακτικές περιόδους την ημέρα. Στο τέλος κάθε εξαμήνου, θα διεξάγονται γραπτές και πρακτικές εξετάσεις για διακρίβωση των γνώσεων, ικανοτήτων και δεξιοτήτων των σπουδαστών.
Η φοίτηση θα περιλαμβάνει και πρακτική εξάσκηση στη βιομηχανία, σε επιχειρήσεις ή αλλού, η οποία θα πραγματοποιείται σε συνεχόμενο χρόνο μετά τη λήξη των μαθημάτων δευτέρου και τέταρτου εξαμήνου και θα έχει διάρκεια 6 εβδομάδων για κάθε δύο εξάμηνα.
Η φοίτηση θα γίνεται σε τμήματα που θα έχουν από 12 μέχρι 16 σπουδαστές
Το συνολικό κόστος για την ίδρυση και λειτουργία των ΜΙΕΕΚ για την περίοδο 2012-2013 μέχρι 2014-2015, ανέρχεται στα €4.411.696,00. Σημειώνεται ότι το έργο «Ίδρυση και λειτουργία ΜΙΕΕΚ» πρόκειται θα συγχρηματοδοτηθεί από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο και την Κυπριακή Δημοκρατία.