16/7/12

Ο Βουλευτής κ. Γιαννάκης Γαβριήλ συμμετείχε σε Διάσκεψη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Κοινή Γεωργική Πολιτική 16/07/2012

Ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Γεωργίας και Φυσικών Πόρων κ. Γιαννάκης Γαβριήλ συμμετείχε την Παρασκευή, 13 Ιουλίου σε Διάσκεψη που διοργάνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις Βρυξέλλες με τίτλο «Η Κοινή Γεωργική Πολιτική προς το 2020 – απολογισμός με την κοινωνία των πολιτών”. Βασικό θέμα συζήτησης στη Διάσκεψη ήταν οι νομοθετικές προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη Μεταρρύθμιση της Κοινής Γεωργικής Πολιτικής (ΚΓΠ) μετά το 2013. Η Διάσκεψη αποτελεί συνέχεια της δημόσιας διαβούλευσης με την κοινωνία των πολιτών, που πραγματοποιήθηκε το 2010, με πρωτοβουλία του αρμόδιου Επιτρόπου για τη Γεωργία και την Αγροτική Ανάπτυξη της ΕΕ κ. Ντατσιάν Τσόλος.



Τη Διάσκεψη προσφώνησαν ο Επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη Γεωργία και την Αγροτική Ανάπτυξη, ο Προεδρεύων του Συμβουλίου Υπουργών Γεωργίας και Αλιείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Υπουργός Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος κ. Σοφοκλής Αλετράρης και ο Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κ. Czeslaw Siekierski.
Τη Διάσκεψη απασχόλησαν ειδικότερα τρία κύρια θέματα, τα οποία συζητήθηκαν σε χωριστά εργαστήρια. Κατά τη διάρκεια του πρώτου εργαστηρίου πραγματοποιήθηκε συζήτηση για το πώς η προτεινόμενη μεταρρύθμιση της Κοινής Γεωργικής Πολιτικής και ο προτεινόμενος συνδυασμός των εργαλείων πολιτικής θα εξασφαλίσουν την ασφάλεια των τροφίμων. Στα πλαίσια του δεύτερου εργαστηρίου, οι συμμετέχοντες, μεταξύ των οποίων και ο κ. Γαβριήλ, συζήτησαν το πώς η νέα ΚΓΠ θα συμβάλει σε μια πιο βιώσιμη διαχείριση των φυσικών πόρων και στον μετριασμό και την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή. Τέλος, το τρίτο εργαστήριο απασχόλησε το κατά πόσο οι προτεινόμενες προτάσεις για τη μεταρρύθμιση της ΚΓΠ θα συντείνουν σε μια ισόρροπη εδαφική ανάπτυξη της ευρωπαϊκής γεωργίας και των αγροτικών περιοχών.
Στο περιθώριο της Διάσκεψης, ο κ. Γαβριήλ είχε την ευκαιρία να συναντηθεί και να ανταλλάξει απόψεις με ομολόγους του για τις προτεραιότητες της Κυπριακής Προεδρίας στον τομέα της γεωργίας.