16/7/12

Χαιρετισμός του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Δημήτρη Χριστόφια στα εγκαίνια της έκθεσης Αρμενοκύπριων ζωγράφων και φωτογράφων στην αίθουσα «Καστελλιώτισσα», στη Λευκωσία 16/07/2012

Να μη μεταδοθεί πριν από τις 7.30 μ.μ.


Είναι μεγάλη η χαρά μου γιατί βρίσκομαι εδώ απόψε για να τελέσω τα εγκαίνια της έκθεσης Αρμενοκύπριων ζωγράφων και φωτογράφων. Και είναι διπλή η χαρά μου γιατί έχω ξανά την ευκαιρία να παρευρεθώ σε μια όμορφη εκδήλωση που προβάλλει δείγματα της πλούσιας πολιτιστικής δραστηριότητας της αρμενικής κοινότητας της Κύπρου.



Η πρωτοβουλία και η διοργάνωση της εκδήλωσης ανήκει στον εκπρόσωπο της θρησκευτικής ομάδας των Αρμενίων στη Βουλή των Αντιπροσώπων κ. Βαρτκές Μαχτεσιάν, με την ευκαιρία της ανάληψης της Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης από την Κυπριακή Δημοκρατία. Με αυτό τον τρόπο ο κ. Μαχτεσιάν αναδεικνύει και προβάλλει ότι και οι Αρμένιοι της Κύπρου εργάζονται και συμμετέχουν στην εθνική και συλλογική προσπάθεια που καταβάλλουμε για να ασκήσουμε μια πετυχημένη ευρωπαϊκή Προεδρία.
Θεωρώ πολύ εύστοχη την επιλογή να εορταστεί το ιστορικό ορόσημο της ευρωπαϊκής Προεδρίας της Κύπρου μέσω μιας πολιτιστικής εκδήλωσης. Κι αυτό γιατί η τέχνη και τα επιτεύγματά της αποτελούν την εναργέστερη, ίσως, απεικόνιση της ψυχικής υπόστασης κάθε λαού και το αποτελεσματικότερο μέσο έκφρασης και ενσάρκωσης του αξιακού φορτίου που διαθέτει. Έχοντας ως αφετηρία και γνώμονά μας την πεποίθηση αυτή, φιλοδοξούμε να προσδώσουμε, κατά τη διάρκεια της Κυπριακής Προεδρίας, ιδιαίτερη έμφαση στην Ευρώπη των λαών και στην κοινωνική διάσταση του πολιτισμού. Συνεπώς, είναι βασικός μας στόχος να εργαστούμε σκληρά έτσι ώστε με αποτελεσματικότητα να εξασφαλίσουμε σε όλους τους πολίτες ισότιμες ευκαιρίες πρόσβασης στα πολιτιστικά αγαθά.
Μέσα στο πλαίσιο αυτό, η πρωτοβουλία του εκπροσώπου της αρμενικής κοινότητας προσλαμβάνει ιδιαίτερη σημασία, γιατί αναδεικνύει τον ρόλο τον οποίο διαχρονικά διαδραμάτιζε η Κύπρος ως χοάνη πολιτισμών και ως γέφυρα συνάντησης διαφορετικών λαών.
Η Κύπρος είναι μια πολυπολιτισμική χώρα που σέβεται πλήρως και αποδέχεται τη διαφορετικότητα, όπως επιβάλλουν άλλωστε οι αρχές και οι αξίες πάνω στις οποίες στηρίζεται η Ευρώπη.
Η Κύπρος αποτελεί τη δεύτερη ιδιαίτερη πατρίδα για όλους τους Αρμενίους που κατέφυγαν στο νησί μας. Η φιλοπρόοδη αρμενική κοινότητα αναδείχθηκε με τη δική της προσωπικότητα, τα δικά της χαρακτηριστικά, την εργατικότητά της και το πείσμα της, σε έναν ουσιαστικό παράγοντα προόδου και ευημερίας για τον τόπο μας. Είναι, άλλωστε, μακρύς, πολύ μακρύς ο κατάλογος των Αρμενίων κατοίκων της Κύπρου οι οποίοι, ως ισχυροί οικονομικοί παράγοντες, άνθρωποι της επιστήμης, των γραμμάτων και των τεχνών, βρίσκονται μεταξύ των πιο διακεκριμένων ανθρώπων αυτού του μικρού τόπου. Με τη δραστηριότητα και τη δημιουργικότητά τους τιμούν την Κύπρο και τον λαό μας, του οποίου οι Αρμένιοι αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι, και εδώ και στο εξωτερικό. Άνθρωποι που μας τιμούν όλους και για τους οποίους όλοι εμείς ανεξαίρετα νιώθουμε περήφανοι.
Κυρίες και κύριοι,
Χθες συμπληρώθηκαν τριάντα οκτώ χρόνια από την πρώτη πράξη του δίδυμου εγκλήματος ενάντια στην Κύπρο και τον λαό μας, το προδοτικό πραξικόπημα της ξενοκίνητης ελληνικής Χούντας και της ΕΟΚΑ Β’ για την ανατροπή του Εθνάρχη Μακαρίου. Η λαίλαπα της τουρκικής εισβολής που επακολούθησε, ο βίαιος εκτοπισμός πολλών χιλιάδων συμπατριωτών μας από τις πατρογονικές τους εστίες, μεταξύ των οποίων και αρκετών Αρμενίων, ο εδαφικός διαχωρισμός και ο παράνομος εποικισμός έχουν ανατρέψει την ομαλή και ειρηνική εξέλιξη της πατρίδας μας.
Τα καταστροφικά αποτελέσματα αυτής της βίαιης ανατροπής, εμείς προσπαθούμε να ανατρέψουμε με την επίτευξη λύσης που να στηρίζεται σε αρχές. Λύσης που να τερματίζει την κατοχή και τον εποικισμό και να επανενώνει τον τόπο και τον λαό. Θέλω ξανά να υπογραμμίσω ότι παραμένουμε αταλάντευτα προσηλωμένοι στον στόχο για τη δημιουργία μιας ειρηνικής, ενωμένης και ευημερούσας πατρίδας για όλους τους κατοίκους της ανεξάρτητα από την εθνοτική τους προέλευση.
Η κυπριακή φιλόξενη γη μπορεί και είναι σε θέση να αγκαλιάσει με αγάπη, σαν στοργική μάνα, όλα τα παιδιά της, Ελληνοκύπριους, Τουρκοκύπριους, Μαρωνίτες, Αρμένιους και Λατίνους, και να τους χαρίσει ευημερία και μια άνετη ειρηνική ζωή. Αυτό είναι το όραμά μας και για την εκπλήρωσή του θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε.
Με τις σκέψεις αυτές εγκαινιάζω την έκθεση Αρμενοκύπριων ζωγράφων και φωτογράφων. Συγχαίρω θερμά τον εκπρόσωπο της αρμενικής κοινότητας κ. Βαρτκές Μαχτεσιάν για τη θαυμάσια πρωτοβουλία του. Ευχαριστίες εκφράζω και στους αποψινούς πρωταγωνιστές της έκθεσης, που είναι οι καλλιτέχνες, οι οποίοι εκθέτουν δείγματα της πολιτιστικής δημιουργίας τους και μας καθιστούν κοινωνούς των έργων τους.