12/7/12

Ανακοίνωση των Ιατρικών Υπηρεσιών και Υπηρεσιών Δημόσιας Υγείας για τον καύσωνα 12/07/2012

Σύμφωνα με προβλέψεις της Μετεωρολογικής Υπηρεσίας το επόμενο τριήμερο αναμένεται ότι στην Κύπρο θα επικρατήσουν συνθήκες καύσωνα με υψηλές θερμοκρασίες και με αυξημένη υγρασία.

Οι Ιατρικές Υπηρεσίες και Υπηρεσίες Δημόσιας Υγείας υπενθυμίζουν στο κοινό τα ακόλουθα βασικά μέτρα για πρόληψη των ανεπιθύμητων επιδράσεων της υψηλής θερμοκρασίας στον ανθρώπινο οργανισμό:



• Αποφυγή της συχνής έκθεσης στον ήλιο καθώς και της άσκοπης διακίνησης και βαριάς σωματικής άσκησης.
• Ελαφρό ντύσιμο με χαλαρά ανοιχτόχρωμα ρούχα και χρήση καπέλου, εάν χρειαστεί η έκθεση στον ήλιο.
• Αποφυγή οινοπνευματωδών ποτών και των βαριών τροφών, όπως λιπαρά, σοκολάτες και καρυκεύματα. Προτίμηση στις ελαφρές τροφές, λαχανικά και χυμούς.
• Λήψη αρκετών ποσοτήτων νερού: Εννέα-δέκα ποτήρια την ημέρα είναι απαραίτητα.
• Χρήση ανεμιστήρων ή συστημάτων κλιματισμού για δημιουργία ρεύματος αέρα.
Οι σοβαρότεροι κίνδυνοι από τον καύσωνα είναι η θερμική εξάντληση, η θερμοπληξία και τα εγκαύματα από τον ήλιο.
Η θερμική εξάντληση συνήθως εκδηλώνεται με αδυναμία, ωχρότητα, κρύο δέρμα, πονοκέφαλο, ζάλη, ναυτία, κράμπες στα πόδια και στην κοιλιά, γρήγορη αναπνοή, ταχυπαλμία και πιθανόν λιποθυμία.
Η θερμοπληξία εκδηλώνεται κυρίως με πονοκέφαλο, ζάλη, έξαψη, πυρετό 40°C ή περισσότερο, δυσκολία στην αναπνοή, διανοητική σύγχυση, λιποθυμία, κώμα που μπορεί να καταλήξει και σε θάνατο.
Η θερμική εξάντληση και θερμοπληξία αντιμετωπίζονται με τη μεταφορά του αρρώστου σε δροσερό περιβάλλον και την αντιμετώπιση της αφυδάτωσης με αναπλήρωση των υγρών και αλάτων που έχει χάσει, δίνοντας του κρύο νερό στο οποίο έχει προστεθεί αλάτι (μισό κουταλάκι τσαγιού αλάτι σε τρία ποτήρια νερού) ή κρύο άσπρο αεριούχο αναψυκτικό.
Ειδικότερα για τη θερμοπληξία, παράλληλα με την άμεση μεταφορά του αρρώστου στον γιατρό, θα πρέπει να του αφαιρούνται τα ρούχα, να τυλίγεται σε κρύο βρεγμένο σεντόνι και να δημιουργούνται ρεύματα αέρα με σκοπό να κατέβει η θερμοκρασία του στους 38°C, όχι όμως πιο χαμηλά.
Τα σοβαρά περιστατικά της θερμικής εξάντλησης και όλα τα περιστατικά της θερμοπληξίας θα πρέπει να τυγχάνουν άμεσης ιατρικής περίθαλψης.
Ομάδες που είναι ιδιαίτερα ευαίσθητες στις υψηλές θερμοκρασίες και στον ήλιο είναι τα μικρά παιδιά, οι ηλικιωμένοι, οι παχύσαρκοι, τα άτομα που δεν είναι συνηθισμένα να εργάζονται σε περιβάλλον όπου επικρατεί πολλή ζέστη και υγρασία, οι καρδιοπαθείς, οι διαβητικοί, άτομα με αναπνευστικά προβλήματα, νεφρική ανεπάρκεια, κ.ά.