12/7/12


Αθήνα, 12 Ιουλίου 2012


 

Παρουσίαση των προτεραιοτήτων της Κυπριακής Προεδρίας

στις επιτροπές του ΕΚ

 

Οι προτεραιότητες της Κυπριακής Προεδρίας της ΕΕ θα παρουσιασθούν αναλυτικά στις επιτροπές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου από τους Κύπριους υπουργούς αυτήν την  εβδομάδα.

Επιτροπή αλιείας



Η μεταρρύθμιση της Κοινής Αλιευτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) και η αντιμετώπιση του αδιέξοδου στο οποίο βρίσκεται το Συμβούλιο αναφορικά με τα πολυετή σχέδια διαχείρισης, με σεβασμό των νέων αρμοδιοτήτων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου μετά τη Συνθήκη της Λισαβόνας, θα βρεθούν στην κορυφή της ατζέντας της Κυπριακής Προεδρίας, δήλωσε ο υπουργός Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος Σοφοκλής Αλετράρης στην επιτροπή Αλιείας του ΕΚ την Τετάρτη, 11 Ιουλίου. Οι Ευρωπαίοι πολίτες "περιμένουν από εμάς να διαχειριστούμε το ζήτημα της αλιείας σε μακροπρόθεσμο επίπεδο" και "να διασφαλίσουμε ένα βιώσιμο εισόδημα για τους αλιείς", σχολίασε ο κ. Αλετράρης.
Τα πολυετή σχέδια πρέπει να ξεπεράσουν τους σκοπέλους του Συμβούλιου, τόνισαν πολλοί ευρωβουλευτές, ώστε να αξιοποιηθεί το ισχυρό εργαλείο για βιώσιμη διαχείριση της αλιείας και να διασφαλιστεί η μακροπρόθεσμη σταθερότητα του εισοδήματος των αλιέων. Η αειφορία είναι το μέλλον και η Κοινή Αλιευτική Πολιτική πρέπει να σχεδιαστεί ανάλογα, τόνισαν ορισμένοι ευρωβουλευτές, ενώ άλλοι υπενθύμισαν στον υπουργό ότι το Κοινοβούλιο συν-αποφασίζει για την τελική μορφή της μεταρρύθμισης πράγμα που το Συμβούλιο θα πρέπει επιτέλους να συνειδητοποιήσει.
Επιτροπή γεωργίας και αγροτικής ανάπτυξης
Η μεταρρύθμιση της Κοινής Γεωργικής Πολιτικής (ΚΓΠ), η οποία βρίσκεται ήδη σε προχωρημένο στάδιο τόσο στο Κοινοβούλιο όσο και στο Συμβούλιο, θα αποτελέσει βασική προτεραιότητα της Κυπριακής Προεδρίας, δήλωσε ο υπουργός Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος Σοφοκλής Αλετράρης στην επιτροπή Γεωργίας του ΕΚ την Τρίτη, 10 Ιουλίου. Υπογράμμισε δε ότι η νέα ΚΓΠ πρέπει να ανταποκρίνεται στις "μεταβαλλόμενες ανάγκες, τις προτεραιότητες και τις προσδοκίες των Ευρωπαίων αγροτών και πολιτών" και να εξασφαλίζει "βιώσιμη, παραγωγική και ανταγωνιστική γεωργία που θα μπορεί να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις για τρόφιμα σε ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο". Η Προεδρία θα επικεντρωθεί επίσης στην επικείμενη νομοθεσία για την καλή μεταχείριση των ζώων, συμπεριλαμβανομένης της μεταφοράς τους, της ηλεκτρονικής σήμανσης των βοοειδών και της εθελοντικής σήμανσης των προϊόντων βοείου κρέατος καθώς και στις εκθέσεις προόδου σχετικά με την ευθυγράμμιση της υφιστάμενης νομοθεσίας με τη Συνθήκη της Λισαβόνας.
Η ΕΕ έχει ανάγκη από μια ισχυρή, σύγχρονη και λιγότερο γραφειοκρατική ΚΓΠ, πράγμα που όμως απαιτεί επαρκή χρηματοδότηση, δήλωσαν πολλοί ευρωβουλευτές και τόνισαν πως η ψηφοφορία επί της δέσμης μεταρρυθμίσεων μπορεί να πραγματοποιηθεί μόνο όταν οριστικοποιηθούν τα τελικά στοιχεία του μακροπρόθεσμου προϋπολογισμού της ΕΕ. Η Προεδρία θα πρέπει επίσης να επικεντρωθεί στην αντιμετώπιση της έλλειψης πρωτεϊνών στην ΕΕ, τα πρακτικά προβλήματα που σχετίζονται με τη σήμανση των αιγοπροβάτων και να δώσει μεγαλύτερη προσοχή στις λιγότερο ευνοημένες και αποκεντρωμένες περιοχές, επεσήμαναν οι ευρωβουλευτές.

Επιτροπή περιφερειακής ανάπτυξης

Βασική προτεραιότητα της Κυπριακής Προεδρίας είναι να επιτευχθεί άμεσα συμφωνία επί των νομοθετικών μέτρων που αφορούν τη νέα πολιτική συνοχής, δήλωσε ο υφυπουργός για Ευρωπαϊκά Θέματα Ανδρέας Μαυρογιάννης στην επιτροπή Περιφερειακής Ανάπτυξης του ΕΚ στις 11 Ιουλίου. Οι ευρωβουλευτές υπογράμμισαν την ανάγκη για γρήγορη πρόοδο στον τομέα αυτό επιμένοντας παράλληλα στο σεβασμό του ρόλου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στη διαμόρφωση της μελλοντικής πολιτικής.

Οι ευρωβουλευτές τόνισαν πως υπάρχουν ακόμη σημαντικές διαφορές, ιδίως σε ότι αφορά το ανώτατο όριο πιστώσεων, τις μεταβατικές περιφέρειες και το μέλλον του προγράμματος "Συνδέοντας την Ευρώπη". Ζήτησαν δε να δοθεί η δέουσα προσοχή στη Μεσόγειο και τις αραιοκατοικημένες περιοχές και τόνισαν τη σημασία της συμμετοχής των περιφερειακών και τοπικών αρχών στη διαδικασία λήψης αποφάσεων.