12/7/12

Σημαντικές επιτυχίες της Κυπριακής Προεδρίας στον τομέα της Κοινής Εμπορικής Πολιτικής της ΕΕ 12/07/2012

«Στις λίγες μέρες που η Κύπρος ανέλαβε την Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ, με πολύ γρήγορες ενέργειες κατορθώσαμε χθες να καταλήξουμε σε κατ’ αρχήν συμφωνία μεταξύ του Συμβουλίου και του Ευρωκοινοβουλίου για έναν φάκελο που συζητείται εδώ και αρκετό καιρό και αφορά τον Κανονισμό Περιορισμένης Διάρκειας για Αυτόνομα Εμπορικά Επείγοντα Μέτρα για το Πακιστάν, μέτρα που δίνονται ως ένδειξη αλληλεγγύης της ΕΕ σε συνέχεια των καταστροφικών πλημυρών που έπληξαν τη συγκεκριμένη χώρα το 2010», τόνισε σήμερα ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού κ. Νεοκλής Συλικιώτης.

Οι δηλώσεις του κ. Συλικιώτη έγιναν στο Υπουργείο Εμπορίου κατά τη διάρκεια ενημέρωσης των δημοσιογράφων αναφορικά με τη συμμετοχή του σε συνεδρίες των Επιτροπών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, τις δύο προηγούμενες μέρες, για παρουσίαση των προτεραιοτήτων του Υπουργείου κατά την εξάμηνη Κυπριακή Προεδρία. Συγκεκριμένα, στις 10 Ιουλίου συμμετείχε στις Επιτροπές Νομικών Θεμάτων (JURI) και Εσωτερικής Αγοράς και Προστασίας των Καταναλωτών (IMCO), ενώ χθες στις Επιτροπές Βιομηχανίας, Έρευνας και Ενέργειας (ITRE) και Διεθνούς Εμπορίου (INTA).
Ο κ. Συλικιώτης σημείωσε, παράλληλα, ότι «κατορθώσαμε επίσης να ανταποκριθούμε σε αίτημα του Προέδρου της Επιτροπής Διεθνούς Εμπορίου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σε ό,τι αφορά στις αναθεωρημένες αποφάσεις για την εμπορική συμφωνία της σύνδεσης με την Κεντρική Αμερική, για τη συμφωνία ελευθέρου εμπορίου με Περού και Κολομβία και για ολοκλήρωση της συμφωνίας μεταξύ της ΕΕ και της Ρωσίας σχετικά με τη διαχείριση των ποσοστώσεων ξυλείας». Για το συγκεκριμένο θέμα, εξήγησε, υπήρχε διαφορετική προσέγγιση μεταξύ του Συμβουλίου και του Ευρωκοινοβουλίου και το γεγονός ότι η Κυπριακή Προεδρία κατάφερε να το επαναφέρει και να εξασφαλίσει συμφωνία εντός του Συμβουλίου μόλις λίγες ημέρες μετά την ανάληψη της Προεδρίας της, θεωρείται μια σημαντική επιτυχία, την οποία και σημείωσε στην έναρξη της συνεδρίας της Επιτροπής Διεθνούς Εμπορίου ο Πρόεδρος της κ. Βιτάλ Μορέϊρα.
Για τις δύο αυτές μεγάλες επιτυχίες, ο Υπουργός Εμπορίου ευχαρίστησε τους υπηρεσιακούς λειτουργούς που εργάζονται στα θέματα του διεθνούς εμπορίου και, ιδιαίτερα τους αρμόδιους λειτουργούς που εργάζονται στην Μόνιμη Αντιπροσωπεία στις Βρυξέλλες. Τόνισε δε ότι δημιουργούν από την αρχή της Κυπριακής Προεδρίας ένα καλύτερο κλίμα για τη συνεργασία του Συμβουλίου με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Όσον αφορά στην ίδια τη συνεδρία της Επιτροπής Διεθνούς Εμπορίου, ο κ. Συλικιώτης είπε ότι στην παρουσίαση του σημείωσε ιδιαίτερα τον ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει το διεθνές εμπόριο στην αντιστροφή των αποτελεσμάτων της παρούσας οικονομικής κρίσης, με τις εμπορικές συμφωνίες να αποτελούν σημαντικά εργαλεία στην ανάκαμψη και αναθέρμανση της οικονομίας της Ευρώπης.
Για την παρουσίαση του στην Επιτροπή Νομικών Θεμάτων, είπε ότι κύρια ζητήματα ήταν τα Δικαιώματα Πνευματικής Ιδιοκτησίας και το Εταιρικό Δίκαιο, με τη συζήτηση να επικεντρώνεται στην απλοποίηση των διαδικασιών σε ό,τι αφορά στους λογιστικούς ελέγχους και την κατοχύρωση των Δικαιωμάτων Πνευματικής Ιδιοκτησίας.
Στην Επιτροπή Εσωτερικής Αγοράς και Προστασίας των Καταναλωτών, ο κ. Συλικιώτης σημείωσε ότι συζητήθηκαν τα θέματα τόσο της ολοκλήρωσης της Ενιαίας Αγοράς, όπου εξήγησε ότι υπάρχουν δώδεκα μοχλοί – νομοθετήματα και φάκελοι – όσο και της προστασίας των καταναλωτών με την εισαγωγή περισσότερης διαφάνειας στις διαδικασίες και την ανάδειξη των δικαιωμάτων τους. Παράλληλα, επισήμανε ότι εξετάστηκαν και τα θέματα των Δημόσιων Συμβάσεων, που σε πολλά κράτη μέλη αποτελούν σημαντικό εργαλείο ανάπτυξης και προώθησης υποδομών, όσον αφορά στην απλοποίηση των διαδικασιών και στην παροχή της δυνατότητας πρόσβασης σε αυτές στις Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις.
Ο Υπουργός Εμπορίου υπογράμμισε, επίσης, ότι με την προσπάθεια της Προεδρίας μας να επικεντρώνεται στην επαναφορά της Ευρώπης σε τροχιά ανάπτυξης, τα θέματα της ανάπτυξης ήταν κυρίαρχα στις συζητήσεις σε όλες τις Επιτροπές που συμμετείχε και, ιδιαίτερα, στη συζήτηση για την επιχειρηματικότητα και τη βιομηχανία στην Επιτροπή Βιομηχανίας, Έρευνας και Ενέργειας. Κύρια προτεραιότητα εδώ, υπογράμμισε, είναι η στήριξη των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων, μέσω πολιτικών όπως το Πρόγραμμα για την Ανταγωνιστικότητα των Επιχειρήσεων και των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων (COSME), που αποτελεί χρηματοδοτικό εργαλείο για τη στήριξή τους.
Όσον αφορά στα θέματα ενέργειας, ο Υπουργός Εμπορίου τόνισε ότι τέθηκαν ως προτεραιότητες τα ζητήματα των υποδομών, και συγκεκριμένα ο Κανονισμός για τις Διευρωπαϊκές Ενεργειακές Υποδομές, που με τα έργα που θα δημιουργηθούν θα συμβάλει τόσο στην ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας της Ευρώπης όσο και στην ανάπτυξη και στη δημιουργία θέσεων εργασίας. Εξήγησε επίσης ότι προτεραιότητα αποτελεί και ο Κανονισμός για την Ασφάλεια των Υπεράκτιων Δραστηριοτήτων Αναζήτησης, Εξερεύνησης και Παραγωγής Πετρελαίου και Φυσικού Αερίου, και σημείωσε ότι κατά τη συζήτηση του μίλησε στα μέλη της Επιτροπής για την πρωτοβουλία της Κύπρου για διοργάνωση στη Λευκωσία στις 9 Νοεμβρίου, σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Υπουργικής Διάσκεψης των Υπουργών Ενέργειας των κρατών μελών της ΕΕ και των χωρών της Ανατολικής Μεσογείου.
Για το συγκεκριμένο θέμα, επισήμανε ότι υπήρξε μεγάλο ενδιαφέρον, ειδικότερα για τις πρωτοβουλίες της Κύπρου για να λειτουργήσει ως γέφυρα συνεργασίας με τις χώρες της περιοχής. Παράλληλα, σημείωσε ότι ανέφερε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ότι από την περιοχή μας μπορεί να υπάρξει, με άξονα την Κύπρο, ένας τρίτος διάδρομος για την ενεργειακή τροφοδοσία της Ευρώπης, καθώς και ότι πέρα από την εφαρμογή κανόνων ασφαλείας από τα κράτη μέλη, πρέπει να υπάρξουν επίσης Σύμφωνα Συνεργασίας με τις γειτονικές μας χώρες, αφού δεν είναι δυνατό να διαμορφωθούν στη θάλασσα τέτοια εμπόδια που το οποιοδήποτε ατύχημα να μην επηρεάσει και γειτονικές χώρες.
Ο κ. Συλικιώτης επισήμανε, τέλος, ότι ενώπιον της Επιτροπής Βιομηχανίας, Έρευνας και Ενέργειας αναφέρθηκε παράλληλα στα θέματα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, τα οποία επίσης αποτελούν βασική προτεραιότητα της Κυπριακής Προεδρίας. Τόνισε δε ότι πέρα από τους στόχους που έχουν τεθεί για το 2020, απαιτούνται σήμερα και στόχοι για το 2030, ως ενδιάμεσοι στόχοι για την υλοποίηση του Οδικού Χάρτη για το 2050 που αφορά στην ουσιαστική μείωση των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου κατά 80%.