11/7/12

Γραπτή δήλωση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου κ. Στέφανου Στεφάνου 11/07/2012

Ένας χρόνος έχει παρέλθει από τη φονική έκρηξη στο Μαρί που στοίχισε τη ζωή σε δεκατρείς συνανθρώπους μας.

Εκφράζουμε τη βαθιά θλίψη μας και τιμούμε τη μνήμη των νεκρών. Εκφράζουμε τη συμπαράσταση μας στις οικογένειες των αδικοχαμένων, συμπαράσταση που έμπρακτα εκδηλώθηκε και θα συνεχίσει να εκδηλώνεται. Η έκφραση συμπαράστασης είναι η ελάχιστη υποχρέωση της Πολιτείας έναντι των οικογενειών των θυμάτων.



Η Πολιτεία, ήδη, έχει αναλάβει την πολιτική ευθύνη για το τραγικό γεγονός, έχει στο πιο ψηλό επίπεδο απολογηθεί και δεν την αναιρεί ούτε ακυρώνει οτιδήποτε. Αναλαμβάνοντας την ευθύνη, η Πολιτεία δρομολόγησε τις διαδικασίες για την αντιμετώπιση των συνεπειών της καταστροφής. Έλαβε μέτρα για την πρόληψη παρόμοιων καταστροφικών περιστατικών. Ενεργοποίησε τις διαδικασίες για εντοπισμό και απονομή ευθυνών.

Το θέμα των ευθυνών βρίσκεται πλέον στο δικαστήριο. Η εν εξελίξει δικαστική διαδικασία θα πρέπει να αφεθεί απερίσπαστα να λειτουργήσει και στη βάση όλων των αντικειμενικών στοιχείων και του μαρτυρικού υλικού, να χυθεί άπλετο φως και να αποδοθεί δικαιοσύνη.

Η δικαιοσύνη αποδίδεται μέσα από τη λειτουργία των θεσμών. Έτσι λειτουργεί η δημοκρατία. Δεν λειτουργεί με αυτόκλητα δικαστήρια που στήνονται, δικάζοντας και καταδικάζοντας δημόσια ανθρώπους, όπως δυστυχώς συνέβηκε αμέσως μετά το δυστύχημα, ούτε και με την πολιτική εκμετάλλευση του τραγικού συμβάντος, όπως επίσης δυστυχώς κατά κόρον έγινε. Η εκμετάλλευση του πόνου και της θλίψης είναι ανήθικη και πρέπει να απορρίπτεται απʼ όλους.

Το τραγικό γεγονός στο Μαρί δεν πρέπει να τυγχάνει εκμετάλλευσης για να διχάζει και να προκαλεί ρήξη στην κοινωνία. Πρέπει να ενώνει στην κοινή προσπάθεια για διαμόρφωση όλων των απαραίτητων συνθηκών και προϋποθέσεων για να μην συμβεί ξανά τέτοιο φοβερό περιστατικό.