13/7/12


Αθήνα, 13 Ιουλίου 2012

 

 

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ

 

Παρουσίαση των προτεραιοτήτων της Κυπριακής Προεδρίας

στις επιτροπές του ΕΚ

 

 

Οι προτεραιότητες της Κυπριακής Προεδρίας της ΕΕ θα παρουσιασθούν αναλυτικά στις επιτροπές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου από τους Κύπριους υπουργούς αυτήν την  εβδομάδα.

 

Επιτροπή διεθνούς εμπορίου



Η Κυπριακή Προεδρία θα εκμεταλλευτεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τα γεωγραφικά και πολιτιστικά πλεονεκτήματα της προκειμένου να επεκτείνει και να ενισχύσει τις εμπορικές σχέσεις με τις χώρες της Νότιας Μεσογείου, υπογράμμισε ο υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, κ. Νεοκλής Συλικιώτης, μιλώντας στην επιτροπή Διεθνούς Εμπορίου του ΕΚ στις 11 Ιουλίου. Υποσχέθηκε να επικεντρωθεί στις τομεακές συμφωνίες και εξέφρασε την ελπίδα να ξεκινήσουν σύντομα οι διαπραγματεύσεις για τη σύναψη συμφωνιών ελεύθερου εμπορίου με την Ιορδανία, το Μαρόκο και την Τυνησία.

Οι ευρωβουλευτές θέλησαν να μάθουν περισσότερα σχετικά με τους στόχους της Προεδρίας για τις εμπορικές σχέσεις με την Ιαπωνία και τις ΗΠΑ, καθώς και για το βαθμό που θα γίνουν σεβαστές οι απαιτήσεις του ΕΚ επί του ζητήματος αυτού. Ο κ. Συλικιώτης επιβεβαίωσε ότι οι εμπορικές διαπραγματεύσεις με τις δύο αυτές χώρες αποτελούν βασικές προτεραιότητες της ΕΕ και δήλωσε ότι είναι σημαντικό να βρεθούν τρόποι για να ληφθούν υπόψη οι προτάσεις του Κοινοβουλίου πριν από την ολοκλήρωση αυτών των εμπορικών συμφωνιών.

Μία από τις μεγαλύτερες ανησυχίες που εκφράστηκαν τόσο από τον υπουργό όσο και από τους ευρωβουλευτές ήταν η σημερινή κατάσταση των εμπορικών σχέσεων με τις χώρες της Mercosur. Οι προκλήσεις που απορρέουν από τα προστατευτικά μέτρα της Αργεντινής, η στάση της Βραζιλίας και οι εξελίξεις στην Παραγουάη απαιτούν μεγάλη προσοχή κατά τους επόμενους έξι μήνες της Κυπριακής Προεδρίας, υπογράμμισαν οι ευρωβουλευτές.