13/7/12


Αθήνα, 13 Ιουλίου 2012

 


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ

 

Παρουσίαση των προτεραιοτήτων της Κυπριακής Προεδρίας

στις επιτροπές του ΕΚ

 

Οι προτεραιότητες της Κυπριακής Προεδρίας της ΕΕ θα παρουσιασθούν αναλυτικά στις επιτροπές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου από τους Κύπριους υπουργούς αυτήν την  εβδομάδα.

 

Επιτροπή ανάπτυξης



H Κυπριακή Προεδρία θα προωθήσει το πλάνο ίδρυσης ενός Σώματος Ευρωπαϊκής Ανθρωπιστικής Βοήθειας, ευελπιστώντας να γίνουν τα πρώτα βήματα ήδη από νωρίς το φθινόπωρο, σύμφωνα με την Κύπρια υπουργό Εξωτερικών κ. Ερατώ Κοζάκου-Μαρκουλλή η οποία μίλησε στην επιτροπή Ανάπτυξης του ΕΚ στις 10 Ιουλίου.

"Η σύνδεση της ανακούφισης, της αποκατάστασης και της ανάπτυξης" αναφέρθηκε τόσο από την κ. Κοζάκου-Μαρκουλλή όσο και από τους ευρωβουλευτές ως ένας από τους πιο σημαντικούς τομείς δράσης με σκοπό την ενίσχυση των συνεργιών μεταξύ των ανθρωπιστικών φορέων, την αντιμετώπιση κρίσεων και την αναπτυξιακή βοήθεια. Οι ευρωβουλευτές αναφέρθηκαν στα προβλήματα που προκύπτουν από τη μη αντιστοιχία των διαδικασιών εκταμίευσης των ανθρωπιστικών και αναπτυξιακών κονδυλίων και τόνισαν ότι πρέπει να δοθεί περισσότερη προσοχή στην πρόληψη των κινδύνων και των καταστροφών και όχι μόνο στην εκ των υστέρων αντιμετώπισή τους.

Επέμειναν δε ότι η ΕΕ και τα κράτη μέλη θα πρέπει να συνεργαστούν στενότερα σε ζητήματα αναπτυξιακής βοήθειας. Η ανθρωπιστική κρίση στην περιοχή του Σαχέλ, όπου 18 εκατομμύρια άνθρωποι κινδυνεύουν από την πείνα, αναφέρθηκε επισταμένως από τους ευρωβουλευτές και την υπουργό ως ένα από τα ζητήματα που χρήζουν μεγαλύτερης προσοχής τους επόμενους 6 μήνες.

Επιτροπή βιομηχανίας, έρευνας και ενέργειας

Ο κανονισμός "Συνδέοντας την Ευρώπη" θα αποτελέσει προτεραιότητα για την Κυπριακή Προεδρία στοχεύοντας στην επίτευξη συμβιβασμού ως τον Δεκέμβριο του 2012 επί των επιμέρους κανονισμών για τα διευρωπαϊκά δίκτυα, σημείωσε ο υπουργός Συγκοινωνιών και Έργων κ. Ευθύμιος Φλουρέντζου, στους ευρωβουλευτές την Τετάρτη, 11 Ιουλίου. Ο κ. Φλουρέντζου υπογράμμισε επίσης ότι η Προεδρία στοχεύει στη δημιουργία των αναγκαίων συνθηκών για επίτευξη συμφωνίας σε πρώτη ανάγνωση αναφορικά με την οδηγία για την περαιτέρω χρήση πληροφοριών του δημόσιου τομέα. Η αύξηση της εμπιστοσύνης στις ηλεκτρονικές συναλλαγές με τις νομοθετικές προτάσεις για την ηλεκτρονική ταυτοποίηση και ηλεκτρονική υπογραφή, το πακέτο για την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο και ο ηγετικός ρόλος της ΕΕ στον τομέα του διαστήματος (με την πρόοδο που θα επιτευχθεί στο GMES-Παγκόσμια Παρακολούθηση του Περιβάλλοντος και της Ασφάλειας -και στο δορυφορικό σύστημα Galileo) συγκαταλέγονται επίσης μεταξύ των προτεραιοτήτων.






Για τον κ. Νεοκλή Συλικιώτη, υπουργό Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, οι κύριοι στόχοι στο πλαίσιο του χαρτοφυλακίου του είναι οι εξής: προώθηση της επιχειρηματικότητας και ιδίως της ανταγωνιστικότητας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, μια βιομηχανική πολιτική που θα δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας και θα αυξάνει την παραγωγικότητα, καθώς και παροχή ασφαλούς και προσιτής ενέργειας στην ΕΕ με ολοκλήρωση των νομοθετικών προτάσεων για την ασφάλεια των δραστηριοτήτων εξόρυξης πετρελαίου και φυσικού αερίου και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Την Πέμπτη, 12 Ιουλίου ο κ. Σταύρος Μαλάς, υπουργός Υγείας, αρμόδιος για την έρευνα, υπογράμμισε ότι το 8ο Πρόγραμμα-Πλαίσιο της ΕΕ για την Έρευνα και την Καινοτομία, γνωστό ως "Ορίζοντας 2020", αποτελεί βασική προτεραιότητα της Κυπριακής Προεδρίας. Οι ευρωβουλευτές ζήτησαν αύξηση του προϋπολογισμού για την έρευνα και την καινοτομία ώστε να δημιουργηθούν οι κατάλληλες προϋποθέσεις για ανάπτυξη. Το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Τεχνολογίας (επίσης μέρος του νομοθετικού πακέτου "Ορίζοντας 2020"), η προώθηση του Ευρωπαϊκού Χώρου Έρευνας καθώς και η ενίσχυση της διεθνούς συνεργασίας, ιδίως με τις μεσογειακές χώρες αποτελούν επίσης θέματα που θα εξεταστούν στο πλαίσιο της Προεδρίας της Κύπρου, σημείωσε ο κ. Μαλάς.

Επιτροπή συνταγματικών υποθέσεων

Η επίτευξη συμβιβασμού μεταξύ ευρωβουλευτών και Συμβουλίου αναφορικά με την  ενίσχυση του δικαιώματος του Κοινοβουλίου για εξέταση των πραγμάτων, η έναρξη συζητήσεων σχετικά με τα ευρωπαϊκά πολιτικά κόμματα με στόχο την έγκαιρη έγκριση της νομοθεσίας ενόψει των εκλογών και η διευκόλυνση της πρόσβασης της ΕΕ στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα είναι οι τρεις κορυφαίες προτεραιότητες της Κυπριακής Προεδρίας όσον αφορά τις συνταγματικές υποθέσεις, όπως περιγράφηκαν από τον υφυπουργό για Ευρωπαϊκά Θέματα Ανδρέα Μαυρογιάννη.

Τα μέλη της επιτροπής έθεσαν ερωτήματα για το θέμα των συνεχιζόμενων συγκρούσεων με το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ιδίως μετά την απόφαση του να αποκλείσει το Κοινοβούλιο από την αναθεώρηση του συστήματος αξιολόγησης του Σένγκεν. Ο κ. Μαυρογιάννης απάντησε λέγοντας τα εξής: "Θα εργαστούμε πολύ σκληρά για να βρούμε μια διέξοδο σεβόμενοι τα προνόμια του ΕΚ", ακόμα και αν "τα κράτη μέλη θεωρούν ότι η αρμοδιότητα αυτή δεν έχει μεταφερθεί σε κοινοτικό επίπεδο".