3/7/12

Συνέντευξη Τύπου του Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων, κ. Γιαννάκη Λ. Ομήρου, για την ανάληψη της Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης από την Κυπριακή Δημοκρατία, στη Λευκωσία 03/07/2012

Στο πλαίσιο της Κυπριακής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Βουλή των Αντιπροσώπων θα φιλοξενήσει την ιδρυτική Διακοινοβουλευτική Διάσκεψη για την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Ασφάλειας (ΚΕΠΠΑ) και την Κοινή Πολιτική Ασφάλειας και Άμυνας (ΚΠΑΑ), στις 9 και 10 Σεπτεμβρίου 2012, στο ξενοδοχείο Coral Beach, στην Πάφο.

Η Διακοινοβουλευτική Διάσκεψη ιδρύεται στη βάση των Συμπερασμάτων των τελευταίων δύο Διασκέψεων των Προέδρων των Κοινοβουλίων της ΕΕ, που πραγματοποιήθηκαν στις Βρυξέλλες και στη Βαρσοβία, τον Απρίλιο 2011 και 2012 αντίστοιχα. Βασικοί στόχοι της Διάσκεψης είναι η περαιτέρω ενίσχυση της διακοινοβουλευτικής συνεργασίας σε ό,τι αφορά στην ΚΕΠΠΑ και ΚΠΑΑ και η ουσιαστική συμβολή της στην παραπέρα προώθηση των προσανατολισμών και στόχων της ΕΕ στα θέματα αυτά.
Στην πρώτη αυτή Συνάντηση, όπως και στις επόμενες, που μπορούν να πραγματοποιούνται στις χώρες της εκάστοτε Προεδρίας ή στις Βρυξέλλες, θα συμμετέχουν αντιπροσωπίες από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, τα εθνικά κοινοβούλια των κρατών μελών της ΕΕ, καθώς και τις υποψήφιες για ένταξη χώρες. Επίσης θα κληθούν να συμμετάσχουν τα Κοινοβούλια των ευρωπαϊκών κρατών μελών του ΝΑΤΟ.
Το πρόγραμμα της Διάσκεψης περιλαμβάνει εν πρώτοις την υιοθέτηση των κανόνων λειτουργίας του νέου αυτού κοινοβουλευτικού φόρουμ. Θα διεξαχθεί επίσης ανταλλαγή απόψεων σχετικά με τις τρέχουσες εξελίξεις στον τομέα της Κοινής Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας και της Κοινής Πολιτικής Ασφάλειας και Άμυνας και θα παρουσιαστούν οι προτεραιότητες της Κυπριακής Προεδρίας στους τομείς αυτούς. Σ’ αυτή την ενότητα, αναμένεται και η παρουσία υψηλών Κύπριων και Ευρωπαίων αξιωματούχων. Θα υπάρξει επίσης ενότητα αφιερωμένη στις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και την Αραβική Άνοιξη. Γι’ αυτή την ενότητα, θα προσκληθούν οι Πρόεδροι των Επιτροπών Εξωτερικών των Κοινοβουλίων χωρών της περιοχής, ενώ έχουν ήδη προσκληθεί και διακεκριμένοι ομιλητές/ πολιτικές προσωπικότητες.