2/7/12

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δέχθηκε τον Υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας 02/07/2012


Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Δημήτρης Χριστόφιας δέχθηκε σήμερα, στο Προεδρικό Μέγαρο, τον Υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας κ. Δημήτρη Αβραμόπουλο.


Μετά τη συνάντηση, ο κ. Αβραμόπουλος δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τον ενημέρωσε τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό και για τις προτεραιότητες της Κυπριακής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ, καθώς και για τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή και τα ενεργειακά ζητήματα.
Ο κ. Αβραμόπουλος είπε επίσης: «Είμαι βέβαιος ότι η Κύπρος θα ανταποκριθεί πλήρως στην πρόκληση της ιστορικής πρώτης της Προεδρίας στην ΕΕ, μία πρόκληση που είναι ακόμη μεγαλύτερη στην παρούσα συγκυρία της βαθιάς ύφεσης και της κρίσης χρέους που δοκιμάζει την Ευρώπη».
Πρόσθεσε ότι μετέφερε στον Πρόεδρο Χριστόφια τις θερμές ευχές του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Κάρολου Παπούλια και βέβαια τους αδελφικούς χαιρετισμούς του Πρωθυπουργού της Ελλάδας κ. Αντώνη Σαμαρά, επαναλαμβάνοντας και επισημαίνοντας την αποφασιστικότητα της νέας Ελληνικής Κυβέρνησης να βρίσκεται στο πλευρό των Κυπρίων και να στηρίζει την Κυπριακή Κυβέρνηση.
Αναφερόμενος στο Κυπριακό ο κ. Αβραμόπουλος είπε: «Είναι πράγματι λυπηρό ότι οι ενέργειες της Τουρκίας και του Τουρκοκύπριου ηγέτη κ. Έρογλου δεν αφήνουν μεγάλα περιθώρια αισιοδοξίας για την πρόοδο του Κυπριακού. Θέλω να πιστεύω ότι η Τουρκία θα αντιληφθεί ότι έχει συμφέρον να υπάρξει πρόοδος». Πρόσθεσε ότι αυτό τόνισε ο ίδιος και προς τον Τούρκο Υπουργό Εξωτερικών κ. Αχμέτ Νταβούτογλου με τον οποίο είχε μια σύντομη συνάντηση εργασίας στην Κωνσταντινούπολη, στο περιθώριο της Διάσκεψης των χωρών της Παραευξείνιας Συνεργασίας.
«Αυτό απαιτεί», συμπλήρωσε, «τόσο η ευρωπαϊκή πορεία της γείτονος χώρας όσο και η ανάγκη εμπέδωσης της σταθερότητας στην περιοχή μας. Θέλουμε καλές σχέσεις με όλες τις χώρες της περιοχής και βέβαια με την Τουρκία και για αυτό είναι σημαντικό να αλλάξει τη στάση και τη συμπεριφορά της», και πρόσθεσε ότι «ο δρόμος που έχουμε μπροστά μας είναι δύσβατος», αλλά «θα πορευθούμε μαζί επιδεικνύοντας σύνεση και αποφασιστικότητα με στόχο πάντα την επίτευξη μιας δίκαιης, λειτουργικής και βιώσιμης λύσης που θα απαλλάξει την Κύπρο από την παράνομη κατοχή και τον εποικισμό προς όφελος όλων των κατοίκων του νησιού».
Ερωτηθείς πότε θα οριοθετήσει η Ελλάδα τη δική της Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, ο κ. Αβραμόπουλος είπε ότι η Ελλάδα μπορεί να ασκήσει το αναφαίρετο δικαίωμά της ανά πάσα στιγμή. «Όλες οι κινήσεις της χώρας εντάσσονται σε έναν κεντρικό στρατηγικό σχεδιασμό και όταν έλθει η ώρα θα γίνουν ανακοινώσεις», είπε.