2/7/12

Χαιρετισμός της συζύγου του Προέδρου της Δημοκρατίας της κας ΄Ελσης Χριστόφια στην εκδήλωση βράβευσης παιδιών μελών της Παγκύπριας Οργάνωσης Πενταμελούς Οικογένειας 02/07/2012

Να μη μεταδοθεί πριν τις 8 μ.μ.
Με χαρά βρίσκομαι σήμερα μαζί σας για να χαιρετίσω την τελετή βράβευσης των αριστούχων τελειοφοίτων παιδιών των οποίων οι γονείς είναι μέλη της Παγκύπριας Οργάνωσης Πενταμελούς Οικογένειας.
Συγχαίρω θερμά την οργάνωση για την πρωτοβουλία της να καθιερώσει αυτή την εκδήλωση στο πλαίσιο της κοινωνικής της πολιτικής. Μια εκδήλωση που απευθύνεται στους νέους και νέες που αποτελούν την ελπίδα μας για το μέλλον. Βραβεύοντας σήμερα την εργατικότητα, την επιμέλεια και τις υψηλές επιδόσεις τους, τους ενθαρρύνουμε να θέσουν ακόμα πιο γερά θεμέλια προκοπής και προόδου, τόσο για τους ίδιους όσο και για τον τόπο γενικότερα. Η θαυμάσια επιλογή της οργάνωσης αντί χρηματικού ποσού να προσφέρει στους βραβευθέντες έργα χαρακτικής, θα δώσει τη δυνατότητα στα παιδιά να γνωρίσουν αυτό το είδος τέχνης, και φυσικά τους δημιουργούς της.

Φίλες και φίλοι,
Οι πενταμελείς οικογένειες αδιαμφισβήτητα αποτελούν ένα μεγάλο μέρος της κυπριακής κοινωνίας και διαδραματίζουν σοβαρό ρόλο στη διατήρηση των δημογραφικών ισορροπιών στον τόπο μας. Η υπογεννητικότητα οδηγεί στη γήρανση του πληθυσμού και κατά συνέπεια στη μείωση του παραγωγικού δυναμικού, της οικονομίας, της ανάπτυξης, επηρεάζοντας την κοινωνία στο σύνολο της.

Η Παγκύπρια Οργάνωση Πενταμελούς Οικογένειας ιδρύθηκε με στόχο την αναγνώριση της συμβολής των τρίτεκνων οικογενειών στην αντιμετώπιση του φαινομένου υπογεννητικότητας και την παροχή σε αυτές τις οικογένειες ανάλογης στήριξης από το κράτος. Για τον σκοπό αυτό εργάστηκε αποτελεσματικά θέτοντας φιλόδοξους στόχους και επιδιώξεις. Μέσα από μια σωστή και λειτουργική σχέση με το κράτος, έχει καταφέρει να υλοποιήσει προτάσεις που αναβάθμισαν σημαντικά την ποιότητα ζωής των τρίτεκνων οικογενειών.

Το κράτος ανταποκρίθηκε και στην ανάγκη διαμόρφωσης και υλοποίησης ενός ολοκληρωμένου προγράμματος δημογραφικής και οικογενειακής πολιτικής. Με τη σύσταση του Εθνικού Φορέα Δημογραφικής και Οικογενειακής Πολιτικής η Κυβέρνηση Χριστόφια πέτυχε να καταγράψει τη σημερινή κατάσταση στην Κύπρο προχωρώντας ολοταχώς προς μια συνεκτική και ολοκληρωμένη στρατηγική για τη δημογραφική ανάπτυξη και τις πολιτικές για την οικογένεια.

Η Παγκύπρια Οργάνωση Πενταμελούς Οικογένειας ήταν ανάμεσα στους πρώτους που χαιρέτισαν αυτό το μέτρο αναγνωρίζοντας ότι η στήριξη της οικογένειας δεν πρέπει να μεταφράζεται μόνο σε επιδόματα και παροχές αλλά και σε μέτρα και πολιτικές συμφιλίωσης της οικογενειακής και της εργασιακής ζωής όπως είναι για παράδειγμα η επέκταση των υποδομών φροντίδας για τα παιδιά και τους ηλικιωμένους.

Μέσα σε ένα κλίμα αγαστής συνεργασίας με την παρούσα Κυβέρνηση, η οργάνωση έχει επίσης πετύχει τη δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για τις τρίτεκνες οικογένειες, τη μείωση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος, το 13ο επίδομα τέκνου και τη θεσμοθέτηση της χορηγίας προς την οργάνωση.

Παρά τις οικονομικές δυσκολίες που η παγκόσμια οικονομική κρίση έχει δημιουργήσει η Κυβέρνηση Χριστόφια εξακολουθεί να εργάζεται για τη διαμόρφωση ενός σύγχρονου κράτους στο οποίο να προωθείται έμπρακτα η κοινωνική αλληλεγγύη.

Ολοκληρώνοντας θα ήθελα να συγχαρώ τον Πρόεδρο, τα μέλη και όλο το ανθρώπινο δυναμικό της Παγκύπριας Οργάνωσης Πενταμελούς Οικογένειας για το ουσιαστικό έργο που επιτελούν με ανιδιοτέλεια. Τους εύχομαι κάθε επιτυχία στις δραστηριότητές τους και ευόδωση των στόχων τους. Θα ήθελα τέλος να συγχαρώ όλα τα παιδιά που θα βραβευθούν σήμερα. Δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία ότι με τις εξαίρετες επιδόσεις τους τιμούν τους εαυτούς τους, τις οικογένειές τους και τον τόπο μας. Τους εύχομαι να συνεχίσουν τον όμορφο αυτό αγώνα και να πετύχουν όλους τους στόχους και τις επιδιώξεις τους.