3/7/12

Χαιρετισμός του Υπουργού Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος κ. Σοφοκλή Αλετράρη στη βραδιά μουσικοχορευτικής παράδοσης του Χορευτικού Συγκροτήματος «Διγενής», στην Ορόκλινη 02/07/2012


Mε ιδιαίτερη χαρά αποδέχθηκα να θέσω υπό την αιγίδα μου την αποψινή εκδήλωση που διοργανώνει το χορευτικό συγκρότημα «Διγενής» Ορόκλινης. Εκφράζω τα πιο θερμά μου συγχαρητήρια στην επιτροπή και τα μέλη του Χορευτικού Συγκροτήματος «Διγενής» για την αξιέπαινη πρωτοβουλία τους να διοργανώσουν αυτή την ευχάριστη βραδιά μουσικοχορευτικής παράδοσης, με τίτλο «Οι Γειτόνοι».


Εκδηλώσεις όπως η αποψινή εξυπηρετούν πολλαπλούς σκοπούς, γιατί, όχι μόνο δίνουν την ευκαιρία στα μέλη, στους φίλους και στους υποστηρικτές ενός Σωματείου να συναντηθούν και να περάσουν στιγμές ξεγνοιασιάς και διασκέδασης, μακριά από τη ρουτίνα και τα προβλήματα της καθημερινότητας, αλλά αποτελούν και τον κινητήριο μοχλό στη διαδικασία διατήρησης και ανάδειξης των πολιτισμικών στοιχείων του τόπου αυτού.
Το σωματείο «Διγενής» Ορόκλινης, ο εθνικός φάρος του χωριού σας, όπως πολλοί από εσάς συνηθίζουν να το αποκαλούν, διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στα δρώμενα της κοινότητας. Ιδρύθηκε το 1953 και από τότε έχει αποδείξει ότι υπηρετεί την κοινότητα και τις ανάγκες της, με επίκεντρο τον άνθρωπο. Η δραστηριότητα του σωματείου είναι πλούσια και πολυδιάστατη. Διαθέτει ποδοσφαιρική ομάδα, χορευτικό συγκρότημα και χορωδία, προσφέροντας υγιή ψυχαγωγία και ενασχόληση στους νέους της περιοχής, κρατώντας τους μακριά από τα προβλήματα της σημερινής κοινωνίας, όπως η νεανική παραβατικότητα και τα ναρκωτικά. Στα 24 χρόνια ζωής του, το χορευτικό συγκρότημα, που απαριθμεί 130 χορευτές, έχει επιδείξει μια αξιόλογη δράση στην πολιτιστική ανάπτυξη και πρόοδο της κοινότητας.
Η κυπριακή παράδοση είτε αυτή είναι η μουσική είτε ο χορός, τα πατροπαράδοτα ήθη και έθιμα του τόπου μας, που περνούν από γενιά σε γενιά, είναι σήμερα ό,τι πολυτιμότερο διαθέτουμε. Η τοπική πρωτοβουλία για τη δημιουργία λαογραφικών, πολιτιστικών ομίλων και σωματείων, δίνει την ευκαιρία σε νέους ανθρώπους να γνωρίσουν και να αγαπήσουν την πλούσια πολιτιστική μας κληρονομιά.
Ο πολιτισμός μας, η ιστορία μας και η παράδοση μας, είναι ο καθρέφτης της καθημερινότητας μας. Είναι αυτές οι αξίες που δίνουν διάσταση στην ύπαρξη μας και οφείλουμε να τις διαφυλάξουμε. Με αυτό τον τρόπο, χτίζουμε πάνω σε γερά θεμέλια και είναι αυτά που θα μας καταξιώσουν μέσα στη μεγάλη ευρωπαϊκή οικογένεια.
Άφοβα μπορεί να πει κανείς ότι έχετε προσφέρει τα μέγιστα στην πολιτιστική ανάπτυξη της Ορόκλινης, στην πνευματική καλλιέργεια των συνανθρώπων σας, στη διατήρηση και την ανάδειξη της πολιτιστικής μας παράδοσης, που αποτελεί ένα μοναδικό θησαυρό και μια αστείρευτη πηγή πολιτιστικής έμπνευσης και δημιουργίας. Θα ήθελα να σας διαβεβαιώσω για ακόμη μια φορά ότι η Κυβέρνηση και το Υπουργείο Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος θα είναι στενοί και σταθεροί συμπαραστάτες σε κάθε φιλοπρόοδη προσπάθεια σας και θα στηρίζουν κάθε αξιέπαινη πρωτοβουλία σας.
Με αυτές τις σκέψεις, χαιρετίζω την αποψινή καλλιτεχνική εκδήλωση, η οποία έχει καταστεί δυνατή λόγω συλλογικής προσπάθειας, γι’ αυτό συγχαίρω όλους όσοι εργάστηκαν και συνέβαλαν στην επιτυχή έκβασή της. Εύχομαι σε όλους σας καλή διασκέδαση.