12/6/12

Χαιρετισμός του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Δημήτρη Χριστόφια στο Φιλανθρωπικό Δείπνο στο πλαίσιο του TELETHON 2012, στο Προεδρικό Μέγαρο 12/06/2012

Να μην μεταδοθεί πριν από τις 8.30 μ.μ.

Αγαπητοί προσκεκλημένοι, φίλοι και φίλες, 
Πιστή στις δεσμεύσεις της, η παρούσα Κυβέρνηση έχει καταστήσει το Προεδρικό Μέγαρο ένα χώρο ανοικτό στους πολίτες και στα οργανωμένα σύνολα της χώρας μας, ιδιαίτερα σε σύνολα που έχουν θέσει υψηλούς ανθρωπιστικούς στόχους. Η εκδήλωση του TELETHON έχει ως στόχο την έμπρακτη συνεισφορά στους συνανθρώπους μας που πάσχουν από νευρολογικές, νευρομυϊκές και άλλες γενετικές παθήσεις.

Από το βήμα του TELETHON στέλνουμε και απόψε όλοι μαζί ένα μήνυμα ελπίδας, αλληλεγγύης και αγάπης. Πέρα από την οικονομική ενίσχυση το μήνυμα της ελπίδας είναι πολύ σημαντικό. Είναι σημαντικό γιατί δίνει κουράγιο για ζωή και αγώνα στο κάθε πάσχοντα συνάνθρωπο.
Το TELETHON αποτελεί ετήσιο διεθνή φιλανθρωπικό θεσμό που αρχικά ξεκίνησε στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής και αργότερα επεκτάθηκε σε πολλές χώρες της Ευρώπης. Ως Κύπρος έχουμε αγκαλιάσει την προσπάθεια από το 1994 και έκτοτε συμβάλλουμε ενεργητικά στην επίτευξη των ευγενών του στόχων. Μέσα στα πλαίσια του ανθρωπιστικού αυτού θεσμού, το Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής Κύπρου και ο Σύνδεσμος Μυοπαθών Κύπρου διοργανώνουν κάθε χρόνο εκδηλώσεις που αποσκοπούν να ενημερώσουν το κυπριακό κοινό για τα προβλήματα των ανθρώπων που πάσχουν από νευρομυϊκές και γενετικές ασθένειες και προβάλλουν το έργο και την κοινωνική προσφορά του Ινστιτούτου στον τομέα της υγείας στον τόπο μας. Εξίσου σημαντικός στόχος των εκδηλώσεων είναι η οικονομική ενίσχυση των ερευνητικών προγραμμάτων του Ινστιτούτου.
Το Ινστιτούτο Γενετικής ήταν δημιούργημα μιας συλλογικής προσπάθειας συμπατριωτών μας η οποία έτυχε της οικονομικής στήριξης της Κυβέρνησης των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής, μέσω της Υπάτης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην Κύπρο. Το 1990 συστάθηκε το Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής το οποίο αποτελεί σήμερα έναν επιστημονικό χώρο που παράγει πολύ υψηλού επιπέδου έρευνα στα θέματα της γενετικής και της νευρολογίας.
Πέρα από το επιστημονικό του έργο, το Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής αποτελεί πηγή έμπνευσης, ελπίδας και συνεργασίας για τον τόπο, γιατί είναι ένα δικοινοτικό μη κερδοσκοπικό Ίδρυμα όπου δραστηριοποιούνται και συνεργάζονται επιστήμονες και από τις δυο κοινότητες της Κύπρου, Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι. Το κοινωνικό και πολιτικό κεφάλαιο που παράγουν οι άνθρωποι αυτοί είναι μεγάλης σημασίας για τη μικρή μας πατρίδα.
Είναι μέσα σε αυτό το πλαίσιο κοινωνικής και δικοινοτικής προσφοράς προς τους πολίτες της Κύπρου που το Ινστιτούτο ανέλαβε το πρόγραμμα της ταυτοποίησης των λειψάνων των αγνοουμένων μας. Ένα πρόγραμμα υψίστης εθνικής σημασίας με προεκτάσεις που δεν άπτονται μόνο των επιστημονικών προκλήσεων αλλά πολύ μεγαλύτερων ανθρωπιστικών, κοινωνικών και εθνικών ζητημάτων.
Δυστυχώς τις τελευταίες μέρες ζούμε στην σκιά των πρόσφατων γεγονότων κατάρρευσης της συμφωνίας μεταξύ του Ινστιτούτου και της Διερευνητικής Επιτροπής για τους Αγνοούμενους. Η Κυβέρνηση έχει επανειλημμένα προσπαθήσει να πείσει με όλες τις δυνάμεις για την αναγκαιότητα κατάληξης σε συμφωνία με τα Ηνωμένα Έθνη, γιατί ακριβώς αναγνωρίζει ότι με την κατάρρευση μιας τέτοιας συμφωνίας και την αναζήτηση Ινστιτούτου στο εξωτερικό πλήττονται πρώτα από όλα οι οικογένειες των αγνοουμένων και το κύρος της Κύπρου αλλά και του Ινστιτούτου. Ως Κυβέρνηση έχουμε κάνει επανειλημμένες προσπάθειες για ανάθεση της συνέχισης του προγράμματος στο Ινστιτούτο οι οποίες ωστόσο δεν καρποφόρησαν.
Το πρόγραμμα της ταυτοποίησης των λειψάνων των αγνοουμένων μας θα πρέπει, όμως, να συνεχιστεί και θα συνεχιστεί.
Αγαπητοί φίλοι,
Η επιστημονική κατάρτιση και ο στυγνός τεχνοκρατισμός χωρίς κοινωνικές ευαισθησίες και ώριμη φιλοσοφική και σφαιρική αντίληψη της ζωής δεν μπορούν να λύσουν τα προβλήματα της σύγχρονης κοινωνίας. Η θεώρηση των κλασικών φιλοσόφων της αρχαιότητας για την επιστήμη είναι ενδεικτική γιατί, πέραν της προσπάθειας εξήγησης των φυσικών φαινομένων, είχαν να επιδείξουν ενεργό κριτική σκέψη και σφαιρική αντίληψη των θεμάτων που συνδέουν την επιστήμη με την κοινωνία και την εξέλιξη της. Με οδηγό αυτή τη θεώρηση καλούνται να δρουν οι σύγχρονοι επιστήμονες μέσα στη πολυπλοκότητα της επιστημονικής αντίληψης του κόσμου μας. Είμαι σίγουρος ότι με την υποστήριξη όλων εμάς το Ινστιτούτο μπορεί να συνεχίσει την κοινωνική του προσφορά και να διευρύνει το πεδίο της δραστηριότητας του με σκοπό την ακόμα καλύτερη και αποτελεσματικότερη εξυπηρέτηση των πασχόντων συνανθρώπων μας.
Ιδιαίτερη αναφορά θα ήθελα να κάνω στα παιδιά που υποφέρουν από μυοπάθειες και τα οποία δίνουν μια σκληρή αλλά γενναία μάχη ζωής, δυσανάλογη της ηλικίας τους. Η προσπάθεια αυτή θα πρέπει να αποτελέσει μια ευκαιρία ευαισθητοποίησης της κυπριακής κοινωνίας έτσι ώστε να σταθεί στο πλευρό των παιδιών αυτών με τρυφερότητα, αγάπη και έμπρακτη στήριξη.
Ιδιαίτερη αναφορά θέλω, επίσης, να κάνω στους γονείς και συγγενείς αυτών των παιδιών. Πολλοί γονείς αποδεικνύουν με την προσφορά και την αφοσίωση τους ότι ο ηρωισμός δεν κρίνεται μόνο στις μάχες αλλά στην ίδια τη ζωή. Εκφράζω προσωπικά το θαυμασμό μου. Πέρα από αυτό τον θαυμασμό γνωρίζετε ότι έχετε την στήριξη και την αγάπη της κυβέρνησης και της πολιτείας γενικότερα.
Συγχαίρω θερμά τους διοργανωτές και τους χορηγούς του TELETHON 2012. Ιδιαίτερη μνεία αλλά και τα θερμά μας συγχαρητήρια απευθύνονται στους εκατοντάδες εθελοντές για το ζήλο, την ανταπόκριση και τα υψηλά αισθήματα αλληλεγγύης που σας διακατέχουν. Τέλος, θέλω να ευχαριστήσω τον τηλεοπτικό σταθμό Sigma ο οποίος προβάλλει ζωντανά απόψε το TELETHON 2012, τους παρουσιαστές της όλης εκδήλωσης και τους καλλιτέχνες, και ιδιαίτερα τον Αντώνη Ρέμο για την ευγενή του συμμετοχή.
Σας καλωσορίζω, λοιπόν, για μια ακόμη φορά στο Προεδρικό Μέγαρο με την ευχή η αποψινή εκδήλωση να συνεισφέρει και φέτος με επιτυχία στους στόχους του Ινστιτούτου Νευρολογίας και Γενετικής Κύπρου.